‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn 2015, agricultura Moldovei a suportat pierderi de peste cinci miliarde de lei

În 2015, agricultura Moldovei a suportat pierderi de peste cinci miliarde de lei

‹ adv ›
‹ adv ›

Pierderile suportate de agricultori în anul 2015 sînt evaluate de către asociaţiile neguvernamentale în domeniu la peste cinci miliarde de lei, informează Moldpres.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a menţionat că asupra înrăutăţirii dramatice a situaţiei din agricultură au influenţat mai mulţi factori.

Potrivit sursei citate, din cauza deprecierii vertiginoase a valutei naţionale în primăvară, resursele necesare producerii agricole (fertilizanţi, produse de uz fitosanitar, motorină, material semincer, piese de schimb etc.) s-au scumpit cu 30-40 la sută, iar dobînzile la credite s-au dublat, acestea fiind în prezent de 25-26%, astfel încît s-a redus considerabil numărul de împrumuturi pentru producătorii agricoli.

Totodată, a afirmat Alexandru Slusari, seceta excesivă din acest an a provocat daune mari culturilor de primăvară şi plantaţiilor pomicole, recolta fiind redusă în comparaţie cu anul precedent cu minimum 60%.

În pofida acestui fapt, a accentuat preşedintele Uniunii „UniAgroProtect”, „autorităţile statului nu au întreprins nici o acţiune palpabilă de sprijin pentru fermieri, revendicările înaintate la cele două proteste organizate de către aceştia fiind ignorate. Ba mai mult, agricultorii n-au primit subvenţiile pentru anul 2015, iar o bună parte din fermieri nu le-au ridicat nici pe cele din 2014”.

„N-au fost acordate nici compensaţiile pentru anul 2014, ce urmau să le ridice pomicultorii care dispun de suprafeţe de livezi de mere mai mare de 15 hectare. De asemenea, n-a fost lansat proiectul „Livada Moldovei”, iar accesarea creditului polonez a devenit problematică, deşi există 6-7 proiecte eligibile. În schimb, a fost dublat importul de produse lactate şi celor din carne din Ucraina, iar taxa pentru valoarea adăugată la producţia animalieră a fost majorată cu 20 la sută. Totodată, nu putem ignora faptul că n-a fost adoptată nici o lege din pachetul agricol propus de noi”, a constatat preşedintele Uniunii „UniAgroProiect”.

Potrivit directorului executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, aceste probleme sînt consecinţele actelor de corupţie la nivel de stat. „Noi dorim să eradicăm această corupţie. Dacă unele persoane corupte nu vor fi scoase din circuitul politic, situaţia se va înrăutăţi şi mai mult”, a afirmat Vasile Mîrzenco.

‹ adv ›

Agricultorii au venit cu un mesaj public prin care au solicitat ca viitorul candidat la funcţia de prim-ministru, pe lîngă consultările pe care le va avea cu fracţiunile parlamentare, să aibă întîlniri cu reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale în domeniul agriculturii, iar candidatura la funcţia de ministru al Agriculturii să fie coordonată cu aceştia.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii