‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInfografic: Cum trebuiau să fie cheltuiți banii publici în 2015

Infografic: Cum trebuiau să fie cheltuiți banii publici în 2015

‹ adv ›
‹ adv ›

Înainte de anunțarea austerității bugetare în iunie 2015, Guvernul a planificat venituri la Bugetul Public Naționale de peste 45 miliarde de lei, din care 30,4 miliarde au fost direcționați spre Bugetul de Stat, 13,5 miliarde spre Bugetul de Asigurări Sociale și 5,16 miliarde spre Fondul de Asigurări Obligatorii din Medicină. Totuși, odată cu anunțarea regimului de austeritate, se pare că lucrurile nu vor rămâne la fel, se arată într-un raport al Expert-Grup.

Veniturile la Bugetul de Stat au fost generate în mare parte (aproape 50%) din TVA – 15,43 miliarde lei, în timp ce accizele contribuie cu 3,93 miliarde la Bugetul de Stat, veniturile din impozitul pe venit al persoanelor fizice, cu 2,61 miliarde și cele din impozitul pe venit al persoanelor juridice, cu 2,38 miliarde. În plus, din granturile externe provin 2,76 miliarde lei sau circa 40$ pe cap de locuitor.

Cheltuielile la Bugetul de Stat au însumat 34,3 miliarde lei, iar din această sumă cei mai mulți bani au fost transferați către Autoritățile Publice Locale – 7,4 miliarde lei, în timp ce pentru infrastructură au fost cheltuiți 3 miliarde lei. De asemenea, 3,6 miliarde din cheltuieli sunt planificate a fi acoperite din împrumuturi.

Sectoarele cu cea mai mare finanțare din Bugetul de Stat sunt învățământul – cu alocări de 8,23 miliarde lei, asigurarea și asistența socială – 6,18 miliarde și transferurile către Unitățile Teritorial-Administrative – 5.88 miliarde lei. În același timp, dintre sectoarele cu cea mai mică finanțare de la buget se numără Apărarea Națională – 450 milioane lei, Știința și Inovație – 420 milioane lei și Protecția Mediului – 360 milioane lei.

(vezi în format mare)

Buget-2015

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii