‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInvestigație: Exporturi de milioane în Rusia din livezi fantomă

Investigație: Exporturi de milioane în Rusia din livezi fantomă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

RISE Moldova a deconspirat o nouă schemă de export a fructelor în Federația Rusă, în care sunt implicate companii din Transnistria. Agenții economici respectivi au exportat peste trei sute de TIR-uri cu mere și prune, în baza unor documente fictive. Certificatele fitosanitare prin care s-a făcut exportul au fost eliberate de angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). În documente a fost indicată localitatea Caterinovca, din stânga Nistrului, drept locul de proveniență a fructelor, însă de fapt în această regiune nu există livezi, arată investigația.

Au exportat ilegal peste 300 de TIR-uri de mere şi prune

În iulie 2014, Federația Rusă impune embargo la importul de fructe și legume moldovenești. În februarie 2015, serviciul fitosanitar rus Rosselhosnadzor decide, cu titlu de experiment, să permită exportul de mere companiilor înregistrate în raioanele din stânga Nistrului. În aceeași perioadă, pe piața exportatorilor apar două firme transnistrene: Alvi Grupp SRL și Dufrimol SRL, ambele cu adresa juridică în s. Caterinovca, r. Camenca.

Potrivit informațiilor obținute din baza de date a declarațiilor vamale, în perioada august-septembrie 2015, cele două companii au exportat peste 300 de camioane cu mere și prune. În mai multe din documentele eliberate de ANSA este indicat că marfa provine din Caterinovca, sat în care de facto nu există livezi. Se întâmpla în momentul în care RISE Moldova a dezvăluit cum inspectorii fitosanitari eliberau documente de export fără să verifice existența fructelor.

Livezile fantomă

La sfârșitul verii 2015, Alvi Grupp SRL și Dufrimol SRL au primit de la ANSA certificate fitosanitare pentru export de fructe în Federația Rusă. Printre actele prezentate inspectorilor fitosanitari sunt două scrisori, emise de Primăria Caterinovca, prin care se confirmă că acestea dețin în localitate peste 1300 hectare de livezi de mere și prune.

‹ adv ›

Însă informația Primăriei Caterinovca este contrazisă de așa-zisul Minister al Agriculturii și Resurselor Naturale din regiunea transnistreană. Potrivit unui răspuns oficial al instituției, în Caterinovca nu sunt livezi, iar în tot raionul Camenca sunt doar 385 hectare de livadă, adică de trei ori mai puțin decât suprafața indicată în scrisoare.

Potrivit legislației, până la eliberarea certificatului fitosanitar, livada urmează să fie verificată de un inspector ANSA în a cărei rază de acțiune sunt produse mărfurile. Unul din responsabilii de zona Camenca este Constantin Ohoțchi, fitosanitarul r. Florești.

Constantin Ohoțchi: Eu n-am fost în acel sat. Acolo în general nu sunt livezi și, respectiv, nu am ce să inspectez. Alvi Grupp și Dufrimol nu s-au adresat la mine și nici n-am auzit de așa companii.

Semnături suspecte

‹ adv ›

Unul din documentele fitosanitare pentru export a fost semnat de Antonina Onceanu, şefă de secție la ANSA Chişinău. Onceanu a recunoscut, într-o convorbire cu reporterul RISE, că a eliberat certificate fitosanitare, dar susține că a „procedat în conformitate cu legea”, refuzând să ofere mai multe detalii.

Actualmente, Onceanu este anchetată într-un dosar de corupție în care mai mulți angajați ANSA sunt suspectați că au emis acte pentru produse agricole moldovenești destinate exportului (în special mere), dar în ultimă instanţă acestea erau folosite pentru a reexporta marfă din alte țări.

Vasile Russu, șeful Antoninei Onceanu, a spus pentru RISE că ANSA a emis certificate fitosanitare pentru camioanele firmei Alvi Grupp în baza documentelor eliberate de autoritatea locală.

„Verificarea propriu-zisă a livezilor trebuie să o facă specialiștii din regiunea transnistreană. Nouă ne-a fost prezentat un certificat de la Primărie, cu ștampilă și semnătură. Noi nu putem verifica autenticitatea (documentului – n.r.) și nu avem dreptul să ne deplasăm la fața locului. Nu este de competența noastră”, susține Russu.

Contactat de RISE, primarul s. Caterinovca, Serghei Iagojinski, susține că nu a eliberat nici un certificat companiilor Alvi Grupp și Dufrimol.

Serghei Iagojinski: Semnătura din acte nu este a mea. N-am emis certificatele. Puteți face expertiza grafoscopică. Și livezi noi nu avem de niciun fel. Au fost livezi de mere, dar a trecut timpul lor”.

În acest sens, RISE a obținut o scrisoare a primarului Serghei Iagojinski din 12 ianuarie 2016 adresată unui inspector fitosanitar, în care semnătura sa este diferită decât cea aplicată pe scrisorile prezentate de companiile Alvi Grupp și Dufrimol.

Citește continuarea investigației pe RISE Moldova…

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›