‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriINVESTIGAȚIE: Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, case și firmă

INVESTIGAȚIE: Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, case și firmă

‹ adv ›
‹ adv ›

Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică, se arată într-un material realizat de jurnaliștii de la Moldova Curată.

Credit pentru copiii ministrului

Fiul lui Vasile Bumacov, Vitalie, este fondatorul firmei „Divib Media”. Printre domeniile de activitate ale acestei companii sunt cultivarea strugurilor şi fabricarea vinului. Afacerea este administrată de ginerele fostului ministru.

Familia fostului ministru al Agriculturii: (de la stânga la dreapta) feciorul Vitalie şi soţia sa Diana, soţia Ludmila; fiica Diana şi ginerele Dan. // FOTO: moldovacurata.md
Familia fostului ministru al Agriculturii: (de la stânga la dreapta) feciorul Vitalie şi soţia sa Diana, soţia Ludmila; fiica Diana şi ginerele Dan. // FOTO: moldovacurata.md

Vitalie Bumacov a beneficiat de un credit în valoare de circa 30 de mii de euro pentru a-şi dezvolta afacerea, oferit în cadrul proiectului investiţional „Filiera Vinului” finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). În anul 2013, în presă au apărut câteva interviuri cu Diana şi Dan Prisăcaru, fiica şi ginerele lui Vasile Bumacov, în care aceştia spuneau că şi-au lansat o mică vinărie cu ajutorul unui credit preferenţial.

Programul “Filiera Vinului” nu este străin pentru familia Bumacov. Acesta este implementat şi monitorizat prin intermediul Unităţii Consolidate pentru Implementarea şi Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (UCIMPRSVV), instituţie subordonată Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Nora, manager-administrativ

‹ adv ›

În cadrul Unităţii Consolidate nora fostului ministru a fost angajată în anul 2012 în calitate de manager-administrativ. Nici socrul Bumacov nu a stat departe de Unitate. În calitate de ministru, el era membru al Consiliului de supraveghere al Unităţii Consolidate. CNI a menţionat că fostul ministru nu a participat la concursul de angajare a nurorii sale.

Însă în procesul de selectare a beneficiarilor de credite preferenţiale, fostul ministru ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Asta a constatat CNI, care a stabilit, în baza actelor disponibile, că atribuţiile Consiliului de Supraveghere a UCIPRSVV sunt de a controla activităţile Unităţii pentru realizarea cu succes a Programului şi utilizarea eficientă a resurselor acestuia.

”Unii au furat milioane şi nu le-au mai întors, iar fiul meu a luat un credit legal şi acum îl restituie”

‹ adv ›

Fostul ministru a declarat pentru Moldova Curată că CNI ar fi emis acest act la comanda cuiva. “

Voi m-aţi murdărit prin toată ţara că fiul a luat un credit. Aceştia au furat milioane şi nu le-au mai întors înapoi. Băiatul a luat creditul legal, a pus gaj, acum îl dă înapoi. Care e problema? Voi dacă făceaţi o investigaţie şi găseaţi cine a plătit la CNI ca să facă toată murdăria aceasta, atunci eraţi bravo!”, spune, supărat, Vasile Bumacov.

Are hotărârea înaintea pronunţării?

Vasile Bumacov a atacat în judecată CNI, iar în luna august 2015 Judecătoria sectorului Râşcani a anulat actul de constatare. În luna septembrie CNI a contestat hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel Chişinău. Vasile Bumacov afirmă însă că nu va mai fi nici o şedinţă la CA Chişinău, deoarece hotărârea pe care o are este definitivă şi irevocabilă.

”Actul de la CNI este ilegal şi hotărârea este irevocabilă. Deja am documentul în mână”, afirmă fostul ministru.

Această afirmaţie a mirat-o pe jurista CNI, Svetlana Cotorobai, care spune că nu poate fi posibil ca Vasile Bumacov să deţină deja o hotărâre irevocabilă pe acest caz, deoarece CNI încă nu a primit hotărârea motivată emisă în luna august de către instanţa de fond.

Înapoi la japonezi

După ce a plecat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Bumacov activează tot în domeniu, el fiind directorul tehnic al Unităţii de Implementare şi Administrare a Proiectului 2 KR. Acest proiect de asistenţă tehnică pentru fermierii neprivilegiaţi este susţinut de Guvernul Japoniei. Anterior venirii în funcţia de ministru, Vasile Bumacov a mai activat în cadrul acestui proiect, de aceea iniţiativa actualului Guvern de a-l  propune în calitate de ambasador al Moldovei în Japonia nu este întâmplătoare. Bumacov a precizat pentru Moldova Curată că atât el, cât şi copiii săi au avut posibilitatea să lucreze în afara ţării, însă au preferat să rămână în ţară. Acum nu este hotărât dacă va merge sau nu în Japonia, în cazul în care va fi numit ambasadorul Moldovei în Ţara Soarelui Răsare.

Afaceri prospere şi case frumoase

Copiii fostului ministru au locuinţe lângă casa lor părintească. Imobilele membrilor familiei Bumacov se află într-o zonă liniştită din sectorul Râşcani al capitalei, mai exact în zona Universităţii Agrare.

“Fostul ministru trăieşte de mai mulţi ani în această casă, să fie vreo douăzeci de ani, însă casa galbenă de alături este a fiului său, Vitalie. El a cumpărat-o cu vreo opt ani în urmă”, a spus un vecin al familiei Bumacov, care a preferat să nu-şi dezvăluie identitatea.

Citește continuarea pe site-ul Moldova Curată…

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii