‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIon Sula: „Noi în Republica Moldova putem să garantăm siguranţa produselor pe care le...

Ion Sula: „Noi în Republica Moldova putem să garantăm siguranţa produselor pe care le exportăm”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii, Ion Sula garantează siguranța produselor pe care le exportă Moldova. Potrivit acestuia, faptul că Rusia a permis unor companii din să exporte nu este un lucru normal deoarece se evaluează nu întreprinderea, dar tot sistemul de calitate și siguranță a unui stat. Sula mai spune în cadrul unui interviu de la Europa Liberă că dacă ar fi estimate, pierderile în urma introducerii embargoului la mere este în jur 350-400 de milioane de lei, informează Agora.

Referindu-se la vizita de săptămâna aceasta a reprezentanților Roselhoznadzor, cu care urmează  să aibă o discuție cei de la Ministerul Agirculturii și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

„Noi în Republica Moldova putem să garantăm siguranţa produselor pe care le exportăm. Este important că experţii au venit şi le vom putea demonstra şi la nivel de laboratoare, şi la nivel de producere, la nivel de instituţii, mă refer la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Sunt premise ca să putem să rezolvăm această problemă, că urmare a comunicatelor care au parvenit din partea Rosselhoznadzor, zece companii care au fost incluse în lista exportatorilor din Republica Moldova şi companiile din Federaţia Rusă urmau să petreacă un experiment pe durata exportului.

Pierderi

Întrebat despre pierderile producătorilor de mere și prune în urma introducerii embargoului de către Federația Rusă, Ion Sula a declarat că „Este greu de estimat, dar în general, dacă ne referim la mere, pentru că anual noi exportam în jur de 180-200 de mii de tone pe piaţa Federaţiei Ruse şi anul acesta în sezon au fost vândute merele de două ori mai ieftin comparativ cu ceilalţi ani, dacă am estima acest cost s-ar primi în jur de 350-400 de milioane de lei. Dar este greu de estimat, pentru că, dacă ne uităm astăzi cât costă un kilogram de mere, nu ştiu care ar fi indicatorii prin care noi am putea să evaluăm. Dar dacă ne referim la preţul de cost, la sigur, compensaţiile respective vin pe seama statului, pe responsabilitatea guvernului. Am subvenţionat cu 1,5 lei la kilogram pentru fiecare măr produs în Republica Moldova care a fost destinat procesării, 1,2 lei pentru prune, au fost în general achitate 138 de milioane de lei anul trecut. Acum, prin proiectul MAC-P, ratificat ieri în Parlament, estimativ vor mai fi achitate în jur de 120 de milioane de lei pentru măr şi în jur de 80 milioane de lei pentru strugurii tehnici, deci, în jur de 200 milioane de lei.”

Ministrul evită să catalogheze această situație drept politică, iar cât despre faptul că unele companii din Găgăuzia ar putea exporta în Rusia, în timp ce altele nu, Ion Sula declară:

‹ adv ›

„Conform regulilor internaţionale sau cadrului regulator, se evaluează nu întreprinderea, se evaluează întreg sistemul de calitate şi siguranţă a unui stat, nu poţi pentru o companie aparte să-l faci. Sperăm că lucrurile vor reveni la normal, în aşa fel ca producătorii din ţara noastă să poată să exporte produsele pe piaţa Federaţiei Ruse. Două săptămâni în urmă două companii exportatoare de carne şi produse din carne s-a decis că vor putea să exporte, s-a reluat acest export. Am mai insistat şi vom insista în continuare ca şi celelalte companii să poată exporta, care până la urmă se conformează criteriilor şi standardelor impuse de Federaţia Rusă.”

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›