- pub -
Bayer

Încă din primele faze de dezvoltare, până la intrarea în iarnă a rapiței, există riscuri mari de a pierde din densitate din cauza atacului din partea diferitor dăunători. Chiar dacă semințele de rapiță sunt tratate cu insecticid, populațiile mari de dăunători pot produce pagube.

Principalii dăunători ai rapiței încă din primele perioade de vegetație sunt: Puricii cruciferelor (Phyllotreta sp.) și Viespea rapiței (Athalia rosae).  Atacul acestor dăunători este mai agresiv în semănăturile timpurii de toamnă și în primăveri secetoase.

În cazul Puricilor cruciferelor daunele sunt provocate de către adulți prin roaderea epidermei superioare și a mezofilului frunzelor, iar epiderma rămâne intactă.

- pub -
Mobiasbanca

În cazul Viespei rapiței daunele le crează larvele de diferite vârste prin modul de hrănire rupt și mestecat, frunzele sunt scheletate.

Daunele create de acești dăunători sunt în strictă dependență de faza de dezvoltare a plantelor de rapiță astfel că plantele din primele faze de dezvoltare sunt mai sensibile la atacul acestor dăunători.

Compania Syngenta pentru combaterea puricilor cruciferelor recomandă utilizarea insecticidului Karate Zeon în doza de 0,15 l/ha. Este un insectecid din grupa chimică a piretroizelor ce conține 50 g/l de lambda – cihalotrin substanță activă.

Substanța activă a produsului Karate Zeon este formulată în microcapsule. Datorită acestei formulări are loc eliberarea treptată a insecticidului pe plantă, astfel oferind un control de lungă durată.

Karate Zeon este omologat pentru combaterea puricilor cruciferelor, în același timp are și un efect bun asupra larvelor de viespea rapiței și păduchi.

Recomandări de aplicare

Karate Zeon este compatibil cu alte produse de uz fitosanitar. Înainte de utilizare se vor citi etichetele și se va efectua o compatibilitate fizică a produselor utilizate.

- pub -
Avgust

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here