‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa Anenii Noi a fost organizat primul iarmaroc de promovare a fructelor autohtone

La Anenii Noi a fost organizat primul iarmaroc de promovare a fructelor autohtone

‹ adv ›
‹ adv ›

Primul iarmaroc cu genericul „Fructele noastre sunt cele mai gustoase” a fost organizat în satul Puhăceni, raionul Anenii Noi. Prim-ministrul Iurie Leancă a trecut pe la fiecare tarabă și a făcut mai multe cumpărături.

„Am luat mere, struguri, două borcane cu miere pentru a le duce la un azil de batrâni din localitate, unde sunt circa 25 de vârstnici. Pentru mine am luat usturoi proaspăt şi ardei iute”, a precizat șeful Executivului, care a mai cumpărat prune şi piersici pentru o bătrână venită la piaţă.

Premierul a discutat cu vânzătorii despre posibilitățile de comercializare a produselor.

La eveniment a participat și ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, și ambasadorul Turciei în Republica Moldova.

„Trebuie să dezvoltăm infrastructura vânzării, sunt sate în care tradițional s-au dezvoltat piețe. Va fi un proiect de 120 mil. euro, bani de la Banca Europeană de Investiții, ca să putem amenaja piețe centrale și locale. La acest iarmaroc am cumpărat pentru mine mere, prune, struguri, ardei iuți și usturoi”, a menționat Vasile Bumacov.

La 12 august, Guvernul a lansat mai multe acțiuni de solidarizare națională în sprijinul producătorilor autohtoni de fructe și legume, afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă. Printre acestea se numără și cea cu genericul „Fructele noastre sunt cele mai gustoase”, care prevede organizarea, începând 16 august și până la finalul perioadei de recoltare, a unor iarmaroace agricole în toate raioanele. De asemenea, în această săptămână, Guvernul a anunțat un set de măsuri în sprijinul agricultorilor. În context, a fost aprobat plafonul compensațiilor la fructe, dar s-au făcut și completări la Codul Fiscal, în susținerea agricultorilor.

‹ adv ›

Celelalte șase dintre cele opt măsuri ale Guvernului sunt:

  1. Dialogul cu partenerii externi – Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Guvernul Poloniei – pentru a orienta programele de sprijinire a agriculturii ale acestora spre investiții în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor.
  2. Modificarea, de către Banca Națională a Moldovei, a Regulamentului cu privire la clasificarea creditelor, prin care băncilor comerciale să le fie oferită posibilitatea de restructurare a creditelor acordate fermierilor şi de reducere a presiunilor financiare.
  3. Valorificarea oportunităţilor Zonei de Liber Schimb cu UE – până la 80 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe.
  4. Noi oportunităţi de piaţă în câteva ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv pentru producţia de struguri.
  5. Raţionalizarea şi ieftinirea procedurilor de certificare de către ANSA a producţiei vegetale pentru export.
  6. Elaborarea unui mecanism de acordare a compensaţiilor pentru producătorii de struguri.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii