‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLaboratorul fitosanitar din Moldova s-a aliniat la standardele internaționale

Laboratorul fitosanitar din Moldova s-a aliniat la standardele internaționale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Laboratorul fitosanitar al Centrului de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj și Dezinfectare a Producției a fost acreditat în luna februarie 2014 conform standardului internațional 1725, iar în prezent este în proces de pregătire pentru acreditarea la standardul RENAR.

Elena Zuza, șefa Direcției Investigații Diagnostice afirmă că toate laboratoarele de încercări din lume sunt acreditate la aceste standarde. ”Acreditarea unui laborator la standarde internaționale îi oferă mai multă credibilitate, dar și responsabilizează angajații. După ce ne-am aliniat la standardul 1725 lucrurile s-au schimbat în laboratorul nostru. Avem o altă abordare față de documente, cunoaștem mai bine cerințele, toate lucrurile și probele sunt documentate”, spune Elena Zuza. Laboratorul fitosanitar activează pe lîngă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și se ocupă cu analiza producției de origine vegetală: cereale, legume, fructe cu scopul de a depista obiectele de carantină pentru producția de import și export.

Laboratorul lucrează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Inspectorii din cadrul Agenției sunt responsabili de prelevarea mostrelor de marfă destinată exportului, de la producătorii agricoli. Mostra este una reprezentativă pentru un lot întreg. Agenții economici de asemenea se pot adresa la laborator, în cazul în care doresc să facă un autocontrol al cîmpurilor sau producție.

Angajații Laboratorului afirmă că după dotarea în anul 2012 cu echipament modern din fondurile Guvernului SUA, oferite prin intermediul Corporației Provocările Mileniului și USAID, condițiile de lucru au devenit mult mai bune, iar analizele pot fi realizate într-o perioadă mai scurtă.

”Avem echipament modern, automatizat care exclude orice eroarea umană. Colegii din România, deși sunt mai experimentați, lucrează încă manual pentru fiecare operațiune. Totuși, ei sunt cei care ne ajută la moment. În cadrul unui parteneriat am beneficiat de instruiri pe echipamente și metodologii de analiză. Am vizitat laboratoarele din România și Polonia. Cu suportul proiectului ACED am beneficiat de asistența experților străini”, relatează Elena Zuza.

Laboratorul fitosanitar al Centrului de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj și Dezinfectare a Producției este unicul de acest fel din țară, dar și unul dintre cele mai moderne din spațiul CSI. Laboratorul are circa 25 de angajați care activează în 7 laboratoare de analiză: entomologie, micologie, helmintologie, microbiologie, ierbologie, biologie moleculară și Laboratorul pentru determinarea reziduurilor de pesticide.

‹ adv ›

”Nu dispunem încă de reactivii necesari pentru analize, avem încă mult de lucru, dar ne bucurăm de sprijin din partea multor proiecte internaționale”, menționează Elena Zuza.

Laboratorul fitosanitar a fost dotat în ultimii ani cu ajutorul susţinerii financiare a Israelului, României, Norvegiei, Germaniei şi SUA, suma totală a investițiilor fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›