‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 martie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLegislativul a votat în lectură finală rectificările la legea bugetului de stat pentru 2017

Legislativul a votat în lectură finală rectificările la legea bugetului de stat pentru 2017

‹ adv ›
‹ adv ›

Parlamentul a votat în lectură finală rectificările la legea bugetului de stat pentru 2017, care prevăd majorarea veniturilor și cheltuielilor, reducerea deficitului. Astfel, partea de venituri a bugetului de stat pentru 2017 a fost majorată cu 1,6%, până la 33 mlrd 766 mln 740,7 mii lei, cheltuielile – cu 1,1%, până la 37 mlrd 796 mln 940,7 mii lei. Deficitul bugetului de stat va fi redus cu 3%, până la 4 mlrd 030,2 mln, anunță InfoMarket.

Anterior, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că amendamentele propuse de guvern la bugetul 2017 au fost determinate de necesitatea de ajustare a indicatorilor bugetari, reieșind din evoluțiile actuale ale veniturilor bugetului și evaluarea executării bugetului până la sfârșitul anului, precum și ținând cont de necesitatea de revedere a programelor de cheltuieli și precizarea priorităților.

Astfel, conform prognozei Ministerului Finanțelor, în 2017, veniturile totale ale bugetului de stat vor crește suplimentar cu 541,7 mln lei, până la 33 mlrd 766,7 mln lei, pe fondul majorării unor venituri din taxe și impozite, dar și a altor venituri.

În același timp, în vistieria statului nu vor ajunge unele sume sub formă de granturi planificate anterior pentru suportul bugetului și proiectelor finanțate din surse externe. Astfel, se așteaptă că veniturile din taxe și impozite vor crește cu 2 mlrd 149,6 mln, până la 30 mlrd 803,9 mln lei, alte venituri – cu 245,7 mln lei, până la 1 mlrd 771,7 mln lei, iar intrările estimate din granturi se vor reduce cu 1 mlrd 853,6 mln lei – de la 3 mlrd 025,7 mln la 1 mlrd 172,1 mln lei.

Suma granturilor pentru suport bugetar se va reduce cu 1 mlrd 589,3 mln lei – de la 2 mlrd 051,3 mln la 462 mln lei, a granturilor pentru proiecte finanțate din surse externe – cu 264,3 mln lei – de la 974,4 mln până la 710,1 mln lei. O creștere mai mare a venituri la buget va fi asigurată din contul unor acumulări mai mari din TVA la import, pe fondul accelerării ritmurilor de creștere a importurilor și fluctuațiilor cursului valutar. De asemenea, au fost atestate acumulări mai mari din impozitul pe venitul persoanelor fizice, din achitarea accizelor pentru mașini, TVA pentru bunuri și servicii, etc.

Președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a menționat că în cadrul dezbaterilor pentru lectura a doua, deputații au venit cu mai multe propuneri, dintre care unele au fost parțial susținute de guvern. Acestea nu schimbă suplimentar indicatorii privind veniturile și cheltuielile bugetului de stat pentru 2017, dar și deficitul, aprobate în cadrul dezbaterilor pentru prima lectură, pe 27 octombrie, ci prevăd doar redistribuirea banilor în cadrul cheltuielilor generale pentru alocarea sumelor suplimentare unor localități pentru finanțarea necesităților stringente. Banii sunt alocați din contul reducerii cheltuielilor pentru măsuri de ordin general.

‹ adv ›

Anterior, guvernul a anunțat că deputații au cerut în cadrul dezbaterilor pentru lectura a doua finanțări în sumă de 141,2 mln lei, iar executivul a aprobat amendamente în sumă totală de 91,8 mln lei, și nu le-a susținut pe cele în sumă de 49,4 mln lei. Reprezentanții fracțiunilor Partidului Liberal Democrat și Partidului Liberal au declarat că este vorba despre o distribuire ilegală și inechitabilă a banilor bugetari, după criterii politice, unor localități, unde autoritățile locale susțin partidul de guvernare. Ei au menționat că acest instrument contribuie la coruperea aleșilor locali și au exprimat indignare cu privire la modul în care autoritățile folosesc resursele administrative în an preelectoral. Reprezentanții PLDM și PL au părăsit sala de ședință în semn de protest. În același timp, Ștefan Creangă a respins acuzațiilor de acordare a banilor în baza criteriilor politice și a indicat că din partea deputaților PLDM și PL nu a parvenit nici un amendament la buget.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii