‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaLivadă europeană în nordul Moldovei

Livadă europeană în nordul Moldovei

‹ adv ›
‹ adv ›

Deşi provine dintr-o dinastie de profesori, el însuşi absolvind o facultate cu profil pedagogic, s-a orientat spre alt domeniu de activitate. Ca şi alţi moldoveni, a muncit mai mulţi ani peste hotare, iar atunci când a revenit la baştină a decis că e timpul să- şi construiască propriul destin acasă, alături de cei dragi. Aşa a şi făcut. Antreprenorul spune că experienţa acumulată în străinătate i-a dat un impuls, pentru că a văzut cu ochii proprii cum fac agricultură italienii. Şi-a zis că este un păcat mare să nu prelucrezi după toate regulile pământurile noastre, bogate şi mănoase.

Arcadii Camerzan (s. Camenca, r-nul Glodeni) este omul faptei, de aceea atunci când a decis să-şi lanseze afacerea a făcut tot posibilul şi imposibilul ca aceasta să meargă strună. Gospodăria ţărănească a fost fondată în anul 2005, iar acum dispune de un teren agricol cu o suprafaţă totală de 20 ha. Provocarea cea mare a fost cu trei ani mai târziu, când antreprenorul a plantat o livadă de tip semi-intensiv, pe o suprafaţă de 6,50 ha. Aici, experienţa acumulată peste hotare i-a făcut un serviciu foarte bun: ”În Italia am lucrat în domeniul agriculturii – defrişam viile şi livezile bătrâne şi plantam culturi noi. Văzând cum se poate face agricultură performantă, la standarde europene, şi cât de gospodari sunt italienii, mi-am pus scopul să realizez acest lucru şi în Moldova”.

Antreprenorul consideră, pe bună dreptate, că pământul este sursa cea mai importantă de asigurare a bunăstării moldovenilor. Cu pricepere şi dăruire a început să prelucreze pământurile pe care le avea. Altfel spus, să sădească livezi înfloritoare. Însă seceta l-a pus la mare încercare.

Cu ajutorul experţilor, Arcadii Camerzan a elaborat o propunere de proiect, în care şi-a expus ideile, una dintre care prevedea plantarea unei fâşii forestiere de protecţie: „Proiectul a avut trei componente: procurarea unui cultivator, pe care îl folosim la prelucrarea terenului, plantarea unei fâşii forestiere intercalată, din două specii de pomi – nucul altoit şi vişina altoită, dar şi achiziţionarea unui sistem de irigare prin picurare pentru suprafaţa de un hectar”.

livada-copacei
Ca sursă de apă utilizează iazul care se află la 800 metri de livadă//FOTO:RISP II

Valoarea totală a investiţiilor în cadrul acestui proiect a fost de 100 000 lei, dintre care jumătate a reprezentat contribuţia familiei. Sursele financiare investite au permis procurarea unui echipament de lucrare combinată a solului, a materialului săditor pentru plantarea fâşiei forestiere cu suprafaţa totală de 1 ha şi echipamentul pentru irigarea prin picurare. Colaborarea cu serviciul de extensiune rurală, din cadrul RISP, este una de lungă durată, de aceea atunci când nu este sigur de unele elemente tehnologice, antreprenorul solicită sfaturi de la consultanţi: „Pământurile acestea au fost semănate cu floarea – soarelui. Am întrebat de consultanţii ACSA dacă pot planta o livadă de sâmburoase şi mi-au spus că nu se poate. Am fost nevoit să aştept 4-5 ani. Astfel, abia anul trecut, toamna, amplantat 4,5 ha prun „Stanlei” şi 2,5 ha de păr de tip „Noiabriskaia””.

Antreprenorul vrea să îngrijească cât mai bine această livadă, ca să se bucure de roade pe potrivă. Anul viitor va culege primele fructe, dar recolta cea mai mare o aşteaptă peste 3-4 ani. Planifică să obţină 18-20 tone de prune de pe fiecare hectar, în total aproximativ 80 de tone de prune şi 30-35 tone de pere.

‹ adv ›

Ca sursă de apă utilizează iazul care se află la 800 metri de livadă şi la 1 km de terenul destinat cultivării legumelor. Apa este pompată cu ajutorul unei instalaţii puternice în montele câmpului într-o cisternă, iar de acolo, prin forţa de gravitaţie, este distribuită în sistemul de irigare prin picurare. Fâşia forestieră plantată şi aplicarea măsurilor agrotehnice reprezintă măsuri suplimentare de reţinere a umidităţii în sol, aşa că, fiind reunite toate aceste condiţii, speră să nu fie dezamăgit când va ajunge să culeagă roadele muncii.

La recomandarea experţilor, Arcadii Camerzan a început să cultive şi legume, lucru care oferă durabilitate afac- erii: „Sistemul de irigare este utilizat şi pentru culturile legumicole. Pe lângă livezi creştem legume pe o suprafaţă totală de 4 ha. Intenţionăm să plantăm un hectar de ceapă, jumătate de hectar de usturoi, 30 de ari cu ardei şi roşii, ca să le putem comercializa în localitatea noastră, pentru necesităţile consătenilor”.

Este cert că succesele vin numai prin respectarea tehnologiei şi protejarea plantaţiilor de factorii de risc: secetă, grindină sau îngheţuri. Acum, antreprenorul Arcadii Camerzan e sigur că a luat toate măsurile de prevedere, astfel încât riscurile să fie minime.

‹ adv ›

Material editat și publicat în cadrul broșurii Istorii de succes, care a fost realizată în cadrul Proiectului Investiţii şi Servicii Rurale RISP, gestionat de CAPMU.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii