FOTO: MAIA
- pub -
Bayer

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat un proces amplu de consultări în vederea soluționării problemelor din domeniul asigurării în agricultură, în contextul riscurilor tot mai frecvente care afectează culturile agricole (secetă, grindină, îngheț). O primă ședință în acest sens, a avut loc luni, 16 mai, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu participarea ministrului Eduard Grama, directorului interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Nicolae Ciubuc și a reprezentanților companiilor de asigurări.

Prin demararea acestui proces de consultări Ministerul are ca scop evaluarea efectivă a problemelor legate de asigurare înregistrate pe parcursul ultimilor ani. Conducerea MAIA cât și asiguratorii au împărtășit aceeași opinie menționând că la moment costurile pentru asigurarea în agricultură sunt prea mari. Astfel, a fost discutată opțiunea de a micșora procentul de asigurare până la aproximativ 5% (în prezent procentul de asigurare în agricultură este de până la 15 la sută.)

Ministrul Eduard Grama a precizat că se examinează două metode de asigurare, fie prin asigurarea obligatorie sau prin crearea Casei naționale de asigurări în agricultură, după principiul asigurării în medicină.

- pub -
Elitagrotehnologie

În cadrul discuțiilor, reprezentanții companiilor de asigurări au înaintat mai multe propuneri, printre care demararea procesului prin asigurarea obligatorie a viilor și livezilor cu posibilitatea de extindere și pentru alte sectoare.

De asemenea, este examinată posibilitatea creării unui cadru legal care ar stabili obligativitatea asigurării în agricultură. Directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc a menționat că se elaborează un proiect de lege în acest sens, împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare, Ministerul Economiei și Ministerul Dezvoltării Regionale și  Construcțiilor .

Pe parcursul acestei săptămâni vor avea loc mai multe consultări pe acest subiect cu asociațiile de producători agricoli dar și cu societatea civilă.

Potrivit informațiilor Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, anual peste 300 de producători agricoli asigură circa 25-30 de mii de hectare de teren agricol (aproximativ 2% din suprafața totală de terenuri agricole și livezi).

- pub -
Comsales

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here