‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMetode noi de înroșire a merelor, prezentate în livada „Elit-Fruct” din Coșernița

Metode noi de înroșire a merelor, prezentate în livada „Elit-Fruct” din Coșernița

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” a organizat marți, 10 octombrie, o instruire pentru fermieri privind „Metodele agrotehnice de înroșire a merelor”. Evenimentul a avut loc în livada companiei „Elit-Fruct”, din satul Coșernița, raionul Criuleni.

Iurie Fală, director executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” a remarcat că în codițiile diminuării ratei de producere a merelor în Uniunea Europeană, conform datelor „PrognosFruit” (Conferința Organizației Mondiale a Asociațiilor de mere și pere), crește cererea pe piața Europeană pentru această producție, preferință fiind acordată merelor de culoare roșie.

În cadrul instruirii au fost prezentate multiple metode, care, fiind aplicate, pot contribui la sporirea indicelui de culoare a merelor.

Eugeniu Gudumac, specialist în tehnologia producerii în cadrul Proiectului Agricultură Performantă în Moldova, a prezentat în cadrul evenimentului tehnica de sporire a colorării fructelor cu ajutorul peliculei reflectante în plantațiile de măr.

„Vorbim despre metode naturale de înroșire a merelor la soiurile Gala, Fuji, Jonagold și clonele lor, cât și alte soiuri. Sunt metode actuale care se practică atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Utilizarea acestor metode contribuie la mărirea cu 25% a fructelor și totodată crește cu 60% numărul fructelor recoltate în prima etapă. Acest lucru este foarte important pentru că prețul fructelor de calitatea premium recoltate în prima etapă este mai înalt, lucru de care pot beneficia producătorii. Mărirea în dimensiune a fructelor și sporirea indicelui de roșire a acestora are loc prin reflectarea razelor solare de la suprafața peliculei în coroana pomilor, fapt ce duce la majorarea radiației fotosintetic active în aceasta. Costul peliculei reflectante variază în funcție de tipul acesteia și dacă e să vorbim de peliculă multianuală, fermierii își pot recupera cheltuielile timp de un an sau pe parcursul a două sezoane de utilizare a acesteia”, a declarat Eugeniu Gudumac pentru Agrobiznes.

Aliona Mandatii, director al companiei „Domulterra” SRL, satul Domulgeni, raionul Florești, practică tehnologiile superintensive și intensive de cultivare a fructelor și sunt permanent deschiși pentru aplicarea în practică a inovațiilor de producere a acestora.

„Cultivăm așa soiuri ca Fuji, Gala, Jonagold care sunt pretențioase în aspectul indicelui de înroșire, iar utilizarea peliculei prezentate asigură o colorare eficientă a merelor, mai ales atunci, când utilizarea acesteia este îmbinată cu remediile deja cunoscute, utilizate anterior. Acest fapt aduce valoare adăugată merelor pe care le cultivăm, majorând posibilitatea realizării lor atât pe piața din Est, cât și pe cea din Vest.”

Victor Bajereanu, director „Vilora-V.S.” SRL, gestionează 100 de hectare de livadă printre care 70 de hectare de mere, susține că cererea mare pe piața externă a merelor ce au culoare intensă generează interesul producătorilor pentru astfel de metode, cum este aplicarea peliculei reflectante.

„Recolta de mere pe care o obținem este orientată în mare măsură pentru export, de aceea pentru a corespunde cerințelor pieței apelăm la tehnologiile noi, care ne ajută să obținem rezultatul scontat. Suntem dispuși să utilizăm în practică metodele prezentate în cadrul acestui seminar și sperăm că acestea ne vor ajuta să sporim calitatea și respectiv prețul producției noastre.”

‹ adv ›

Amintim că Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova își propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone cu valoare înaltă și să crească vânzările pe piața locală și internațională.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›