‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova ar putea renunța la creditul polonez

Moldova ar putea renunța la creditul polonez

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe și comisia pentru agricultură au făcut o ședință comună, la care s-a discutat situația creată în legătură cu accesul la creditul Guvernului polonez de 100 mil euro.

Deputații susțin că mecanismul de distribuire a creditului, aprobat de Guvern, este ineficient. În rezultatul ședinței s-a decis să fie trimisă Guvernului o solicitare pentru elaborarea în 15 zile a unui nou mecanism de implementare a acordului cu Polonia. În caz contrar, potrivit președintelui Comisiei economie, Ștefan Creangă, în Parlament va fi discutată posibilitatea de renunțare la finanțarea poloneză, anunță InfoMarket.

În cadrul ședinței, ministrul Finanțelor, Ocvatian Armașu, a declarat că pentru acordarea creditelor și respectarea de către solicitanți a tuturor cerințelor sunt responsabile băncile comerciale, cu care ministerul Finanțelor a încheiat contracte. De aceea, la procentul anual inițial al creditului de 0,15 la sută, s-a adăugat procentul băncii – maximum 3,5%. Astfel, procentul achitat de beneficieri ajunge pana la 3,6 la sută.

Însă, deputații au subliniat că această rată diminuează din atractivitatea finanțării, arătându-se nemulțumiți de faptul că ministerul Finanțelor nu se ocupă de creditarea directă. Ministrul Armașu a atras atenția că creditarea directă este un risc pentru stat. Totodată, acordul cu Polonia acordă Guvernului Moldovei dreptul de a decide singur cum creditează companiile moldovenești – direct sau prin intermediul băncilor.

La ședință s-a discutat și ambiguitatea privind legalitatea plăților făcute de companiile moldovenești pentru o parte din contract. Agenții economici, care au depus cereri pentru obținerea asistenței poloneze, au anunțat că după aprobarea acestora, furnizorii polonezi au cerut o plată de 5 la sută din costul contractului. Unele companii au reușit să transfere banii, dar utilajul promis nu a fost adus. Agenții economici polonez argumentează cererea prin faptul că suportă cheltuieli suplimentare – impozite, avans, etc.

În context, Octavian Armașu, a declarat că în contracte nu sunt prevăzute aceste plăți. Mai mult, anul trecut, după deblocarea creditului polonez, în Polonia au fost trimise cererile mai multor companii moldovenești, care au fost aprobate pentru participarea în proiecte și finanțare, dar pana în prezent cu aceste companii nu au fost semnate contracte. Respectiv, potrivit lui Armașu, Guvernul nu poartă responsabilitate pentru banii, pe care companiile i-au transferat partenerilor polonezi din proprie inițiativă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›