FOTO: phys.org
- pub -
CMB

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) şi Asociaţia de Meteorologie din Japonia (JWA) au semnat astăzi, la Chișinău, o Declaraţie comună de intenţie care prevede o colaborare eficientă între cele două instituţii, informează Moldpres.

Documentul  va stabili şi încuraja cooperarea  bilaterală pentru schimbul de experiență și instruirea specialiștilor, efectuarea în comun a cercetărilor, organizarea stagiilor de practică și îmbunătățirea tehnologiilor meteorologice, utilizarea soft-urilor moderne de colectare și procesare a datelor de la radarul meteorologic.

“Declaraţia comună de intenţie este un rezultat al colaborării specialiştilor din Japonia şi ţara noastră, temelia căreia a fost pusă în octombrie 2016.  Cu susţinerea colegilor niponi, sperăm să intensificăm potenţialul Serviciului Hidrometeorologic de la Chişinău. Este vorba de un proiect în cadrul căruia vor fi întreprinse mai multe activităţi ştiinţifice şi de cercetare”, a declarat la ceremonia de semnare Inga Podoroghin, secretar de stat la Ministerul Mediului.

“JWA a fost creată în 1950, iar pe parcursul anilor am acumulat experienţă pe care sîntem gata s-o împărtășim colegilor din R. Moldova. Avem rezultate relevante în domeniul prognozării, prevenirii dezastrelor, am implementat mai multe programe cu nivel înalt de precizie pentru buna gestionare a mediului. Toate acestea vor fi de un real folos în R. Moldova, economia căreia suportă consecinţele schimbărilor climaterice manifestate sub diferite forme de intemperii”, a menţionat în cadrul evenimentului  Nobumichi Furuichi, directorul Asociației de Meteorologie din Japonia.

La rîndul său, prim-vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Bălan, a subliniat  că noul acord  se va înscrie într-un şir de proiecte realizate de SHS cu susţinerea partenerilor internaţionali. “Ne-am propus să utilizăm cît mai eficient posibilităţile Serviciului, în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei, la care sîntem parte. În primul rînd, planificăm să fortificăm sistemul de observaţii care va îmbunătăţi prognozarea vremii şi a eventualelor dezastre”, a precizat Violeta Bălan.

- pub -
Elitagrotehnologie

Proiectul de cooperare moldo-nipon în domeniul meteorologei va avea o  durată de  trei ani.

- pub -
Avgust

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here