‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOficial american: Embargo-urile sunt contraproductive, inclusiv pentru ţările care le impun

Oficial american: Embargo-urile sunt contraproductive, inclusiv pentru ţările care le impun

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Embargo-urile sunt contraproductive, inclusiv pentru ţările care le impun, pentru că agricultorii se reorientează şi îşi găsesc alte pieţe. Cea mai realistă abordare pentru agricultura moldovenească este cea a „uşilor deschise”. Această politică este bună atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru partenerii săi comerciali. Declaraţia a fost făcută de către însărcinata cu afaceri ad interim a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, Kara McDonald, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit ei, SUA investesc în Republica Moldova ţinând cont de politica „uşilor deschise”, această abordare fiind mai realistă decât cea a „uşilor închise”, adoptată de Federaţia Rusă. An de an, SUA investesc 3,5 milioane de dolari în agricultura din Republica Moldova. Iar după ce Rusia a impus embargo, SUA au decis să investească încă un milion de dolari pentru a contracara efectele acestuia.

„Lucrăm cu fermierii moldoveni inclusiv la calitate, astfel încât produsele de aici să poată satisface standardele internaţionale de export. Acest lucru va permite agricultorilor să profite din plin de prevederile Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care a fost semnat la finele lunii iunie. În faţa Republicii Moldova sunt deschise şi alte pieţe: cele din Orientul Mijlociu sau chiar ţările vecine – Ucraina, Belarus, Kazahstan. Încercăm să le facem legătură cu potenţiali cumpărători din afara ţării. În aceste zile chiar avem colegi care însoţesc 20 de producători locali într-o deplasare în România pentru stabilirea unor contacte şi descoperirea a noi pieţe de desfacere. În august, vom aduce în Republica Moldova un grup de antreprenori din Ţările Baltice”, a subliniat oficialul.

Kara McDonald a mai spus că este foarte important ca fermierii moldoveni să identifice şi să diversifice pieţele pentru produsele destinate exportului. „Este provocator, de exemplu, pentru fructele şi legumele moldoveneşti să ajungă pe piaţa din Statele Unite, mai ales din cauza distanţei geografice, însă oricum piaţa noastră este deschisă pentru produsele din alte sectoare ale agriculturii moldoveneşti”, a mai adăugat oficialul.

Reprezentanta ambasadei a mai spus că Statele Unite ale Americii întotdeauna au susţinut că Republica Moldova nu trebuie să aleagă între vest şi est, inclusiv la stabilirea relaţiilor comerciale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›