FOTO: realty.rbc.ru
- pub -

Agenția de Intervenție şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a inclus opt mari producători agricoli în lista companiilor ce nu pot beneficia de subvenţii în acest an. Experţii apreciază pozitiv decizia AIPA.

AIPA invocă drept argument prevederile noilor reguli de subvenţionare stipulate în Regulamentul privind condiţiile, ordinea şi procedura de acordare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural (FNDAMR), intrat în vigoare la finele lunii iunie 2017, potrivit Mold-Street.

Au trecut pragul de 9 milioane lei în trei ani

Astfel punctul 9 din acest document prevede că „solicitantul de subvenţii care în ultimii 3 ani calendaristici precedenţi anului în care a depus cererea de subvenţionare a obţinut subvenţii din partea statului, cumulativ pe măsuri, în mărime de 9 milioane lei, nu poate beneficia de suport din partea statului, conform condiţiilor prezentului Regulament”.

- pub -

Capul de afiș în Lista solicitanţilor de subvenţii care nu pot accesa sprijin financiar pentru anul 2017 este compania Ceteronis-ST SRL, controlată de Steliana şi Vladimir Davidescu.

Cu suprafeţe de circa 4.000 de hectare, în special în sudul ţării, Ceteronis-ST este unul dintre cei mai mari producători agricoli din ţară şi deţine suprafeţe impunătoare de viţă de vie cu soiuri tehnice şi soiuri de masă, livezi de piersic, nectarin, prun, cireş şi cais, iar producţia este exportată în Rusia, Ucraina, Belarus, dar şi pe piaţa statelor UE.

Potrivit AIPA, Ceteronis-ST SRL a primit de la stat în anii 2014-2016 sub formă de subvenţii agricole circa 19 milioane de lei.

Vladimir Davidescu, unul dintre proprietarii companiei, nu a răspuns la apelurile telefonice pentru a comenta decizia AIPA.

Fost deputat, campion al subvențiilor

Ceteronis este urmată de SA Aidin din UTA Găgăuzia, care a primit în aceeaşi perioadă subvenţii de peste 17,5 milioane de lei.

Controlată de omul de afaceri Grigorii Morari, fost deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia în anii 2008-2015, Aidin s-a remarcat şi printr-o serie de încălcări la valorificarea banilor primiţi de la stat, fiind menţionată în mod special de Curtea de Conturi.

În 2014, Aidin a fost chiar liderul clasamentului benefciarilor de subvenții din Moldova primind în total 14,8 milioane de lei.

În acelaşi timp specialiștii Curții de Conturi au stabilit că „la solicitarea subvenției pentru anul 2013, SA Aidin a prezentat, în calitate de documente care confirmă procurarea utilajelor și echipamentelor de prelucrare primară a cerealelor, două facturi care erau deja anulate de către furnizor – SRL VAB Com”, care la fel a beneficiat de tot soiul de subvenții.

Totodată auditul a constat AIPA „nu a verificat veridicitatea documentelor prezentate de Aidin pentru a primi subvenţii de 738.000 lei”.

La solicitarea Curții de Conturi din 30 decembrie 2016, AIPA a inițiat o investigație suplimentară pe marginea acestui subiect, dar a stabilit doar faptul că utilajul subvenționat a fost înstrăinat pe 2 ianuarie 2017, în favoarea SA Aur Alb. Operativitatea cu care firma Aidin a vândut utilajul denotă că proprietarii au fost informați despre anchetă și s-au străduit să-l vândă.

Solicitat de Mold-Street, Grigorii Morari a declarat că încă nu a luat cunoștință cu deciziile Curții de Conturi și nu a fost informat oficial despre vreo obligație care decurge din ele. ”CC a solicitat acum o lună documente în privința subvențiilor, noi le-am oferit. Este deja a doua sau a treia oară când ne verifică”, a precizat omul de afaceri.

Producătorul de sucuri şi crescătoria de porci

Pe locul trei se află fabrica Alfa Nistru din Soroca, unul dintre cei mai mari producători de sucuri şi conserve din Moldova. Întreprinderea a beneficiat în anii 2014-2016 de subvenţii în valoare de 16 milioane lei.

Fabrica de conserve Alfa-Nistru este controlată în proporţie de circa 61% de familia directorului general al companiei, Ilarion Ceban. Printre acţionarii importanţi ai fabricii se număra de asemenea şi directorul comercial Oxana Petrovici, cu o participaţie de 18,4%.

Urmează compania Porco Bello SRL ce a beneficiat de subvenţii de 13,2 milioane lei pentru dezvoltarea afacerii şi procurării de utilaje.

Compania ce a creat pe ruinele fostei crescătorii de porci din Cimişeni, Criuleni, o fermă de porci conform standardelor europene, are ca manager şi asociat principal pe Luis Juvenel din Paraguay.

În 2014, compania a figurat într-o listă a agenților economici publicată de realitatea.md, suspectați că ar fi încercat să fraudeze bugetul de stat solicitând subvenţii de la AIPA.

Şi celebra Caravita a fost exclusă

Pe locul cinci se află celebra Caravita Co SRL care a beneficiat în anii 2014-2016 de subvenţii de 12,8 milioane lei.

Caravita Co SRL a fost fondată în septembrie 2011, în localitatea Zolotievca, Anenii Noi. Primul fondator a fost Sanda Filat, soția fostului premier Vlad Filat. Peste trei ani, după divorțul celor doi, proprietar în acte al companiei Caravita a ajuns Vladimir Rusu, nepotul fostului premier.

În vara anului 2014, a izbucnit un scandal legat de faptul că firma Caravita Co SRL a beneficiat de subvenții de peste patru milioane lei pentru investițiile în agricultură.

Astfel compania în câțiva ani a ajuns să dețină câteva mii de hectare de terenuri agricole în raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ştefan Vodă. De asemenea a procurat tehnică agricolă de zeci de milioane de lei.

O anchetă inițiată de Centrul Național Anticorupție și Procuratură a constatat că firma Caravita și alte companii afiliate ar fi beneficiat de credite de zeci și sute de milioane de lei obținute ilegal de la Banca de Economii.

Totodată două rude ale liderului PLDM, Vlad Filat, Vladimir Rusu, proprietarul Caravita Co și tatăl acestuia, Ion Rusu au fost reținuți și apoi condamnați pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari și complicitate la tranzacțiile dubioase cu banii de la BEM. În același dosar au fost reținuți și apoi condamnați Igor Cijov, administrator și Tatiana Roșioru, director financiar la firma Caravita Co.

Dosarul Caravita a reprezentat o parte din investigațiile legate de fraudele de la Banca de Economii.

Companii recidiviste

Un alt abonat la subvenţiile statului a fost firma Doksankom din Ceadir Lunga care a primit în trei ani 12,5 milioane lei.

Compania a avut până în 2016, ca administrator şi fondator pe actualul şef al direcției complexului agroindustrial din UTA Găgăuzia, Alexandr Chendighelean. În prezent firma este gestionată şi deţinută de Maria Acbaş.

Alte două companii, Garma-Grup şi Smart Team SRL au primit subvenţii de 9,92 milioane şi 9,47 milioane lei.

Garma-Grup SRL are ca fondatori familia Ungureanu din Hânceşti. Această firmă a fost acuzată că ar fi prezentat în 2014 date eronate pentru a primi subvenții de 11 milioane lei de la AIPA.

Aceeaşi situaţie şi în cazul Smart Team SRL, care a fost suspectată în 2014 că ar fi încercat să fraudeze bugetul de stat solicitând subvenţii de circa 10 milioane lei de la AIPA.

Doar 1-2 procente din agricultori primesc subvenţii

Excluderea acestor companii din lista potenţialilor beneficiari este una în general corectă, susţin specialiştii.

„Nu pot fi finanţaţi permanent cei, care au posibilităţi cu mult mai mari pentru dezvoltare şi care au stat permanent ancoraţi la fondul de subvenţionare în detrimentul majorităţii”, a precizat economistul Viorel Chivriga.

„În anul 2016, numărul de beneficiari a fost de 4.321, mai mare decât în anul 2015, şi mai mic decât în anii 2014 (5.133) și 2012 (4.457). Cu toate acestea, numărul agenților economici subvenționați este foarte mic, dacă este raportat la numărul agenților economici cu activități în agricultură”, constată expertul.

Astfel în prezent cele 2,04 milioane de hectare de terenuri agricole sunt lucrate de peste 400.000 de entităţi economice. respectiv doar un 1-2 procente din acestea beneficiază de subvenţii agricole.

Expertul susţine că modificările operate în legislaţia cu privire la subvenţionare aduc mai multe îmbunătăţiri. „O noua lege, care aduce o relativă stabilitate în politici. Dar, mai vedem. Pozitiv apreciez evoluţia AIPA. Mai deschisi, inovativi şi mai aproape de agricultori”, constată Viorel Chivriga.

Mai adăugăm că în afară de cei 8 mari beneficiari, AIPA a alcătuit o listă cu 15 agenţi economici ce au interdicţie pentru a accesa subvenţii pentru încălcarea legislaţiei.

În plus noul regulament mai prevede că mărimea sprijinului financiar acordat unui producător agricol în cadrul unui an de subvenţionare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin, nu poate depăşi suma de trei milioane lei per beneficiar, iar pentru grupurile de producători – de 4,5 milioane lei.

- pub -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here