‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriParticipă și tu la Școala de câmp Eco pentru agricultorii autohtoni

Participă și tu la Școala de câmp Eco pentru agricultorii autohtoni

‹ adv ›
‹ adv ›

Un program de instruire și consultanță pentru cei care doresc să ia calea ecologică în agricultură a fost lansat recent cu sprijinul proiectelor AMIB implementat de CCA și People in Need Moldova.

„Fermierul autohton se simte de cele mai multe ori singur în fața problemelor pe care le întîmpină și cu o lipsă de cunoștințe în materie de tehnologii ecologice, prietenoase mediului și pe placul consumatorului. Programul nostru își propune abordarea celor mai frecvente întrebări ce țin de metode ecologice de protecție a plantelor, de fertilizare a solului, de sporire a biodiversității, dar și aspecte legate de valoarea adăugată a produsului primar, promovare și contact direct cu consumatorul autohton”, relatează Tamara Șchiopu, fondatoarea întreprinderii sociale EtnoGastronomica, implementatoare a programului.

Au fost deja organizate două seminare în camp pentru agricultorii doritori, gazde fiind producători cu certificate ecologice – doamna Antonina Tocarenco, mic producător de pomușoare și plante aromate și Vitalie Pintilei de la Pronut Agro cu o plantație ecologică de aronie (scoruș negru).

În cadrul acestor seminare participanții au învățat despre amenajarea unei ferme ecologice, metode de protejare a solului și culturilor prin mulcire, dar și despre valoare adăugată prin procesarea produselor primare.

În cadrul aceluiaș program, doritorii vor primi consultanță individuală pe aspecte specifice de certificare ecologică și vor putea participa la evenimente de networking între alți producători. Participarea în program este gratis.

Pe de altă parte, programul își propune dezvoltarea unei noi asociații care ar întruni atât producătorii eco din Moldova, cât și consumatorii și intermediarii care caută produse sănătoase (grădinițe și școli private, cafenele, magazine  și buticuri specializate).

Programul este orientat spre producătorii autohtoni de pomușoare, fructe, legume, cereale și boboase, precum și către viitori agricultori.Partenerii programului la moment sunt Asociația Obștească ”Pomușoarele Moldovei”, proiectul ActiveOrganic, portalul de știri EcoPortal.md. Invităm și alțe organizații interesate la parteneriat.

‹ adv ›

Acest program este implementat cu susținerea financiară a fundației elvețiene HEKS Moldova, care a inițiat implementarea proiectului „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”.

Al doilea partener financiar este Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Cooperare care susține proiectul de caritate People in Need Moldova în implementarea unui program larg de dezvoltare a agriculturii ecologice în Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii