- pub -
Organic Protect

Pesta porcină din Ucraina lovește dur în procesatorii moldoveni de carne. După ce, din cauza epidemiei de pestă porcină, au fost interzise importurile de carne de porc din țara vecină, care era principalul importator al acestui produs, și epuizarea cotei de import din Uniunea Europeană, prețurile materiei prime pentru industria mezelurilor ar putea crește dramatic. În plus, și fermele autohtone de porcine și-au redus din varii motive volumul producției, anunță publicația ECOnomist.

Patronatul întreprinderilor procesatoare de carne au expediat săptămâna aceasta primului ministru dar și unor șefi de ministere o scrisoare în care se vorbește despre un posibil deficit pe piața cărnii de porc, care se va solda cu creșterea prețului pentru această materie primă dar și, inevitabil, creșterea prețurilor la producția finită.

Potrivit lui Sergiu Grădinaru, președinte al patronatului, citat de ziarul Economicescoie obozrenie, situația este creată din cauza mai multor factori. În primul rând este vorba despre reducerea producerii de carne de către fermele specializate de porcine din cauza reducerii subvenționării ramurii dar și a necesității sporirii investițiilor în implementarea normelor UE privind securitatea sanitar-veterinară.

- pub -
Elitagrotehnologie

Totodată, s-a schimbat radical geografia importurilor de carne de porc după ce, din cauza pestei porcine ce bântuie Ucraina de aproape un an, a fost interzis importul cărnii din această țară, până nu demult principalul exportator de carne de porc în Republica Moldova.

Din cauza situației epidemiologice din țara vecină nu este posibil nici importul cărnii belaruse, care inevitabil, trebuie să tranziteze teritoriul Ucrainei.

Drept urmare, rămâne doar opțiunea țărilor UE. Până la epidemia de pestă porcină în Ucraina, aceasta asigura aproape jumătate din importurile de carne de porc în R. Moldova. Restul  era asigurat de către Polonia (13%), Belgia (12%), Germania (11%), România și Ungaria (câte 11%). Așa cum în acest an carnea din UE a rămas singura alternativă de import, deja către finele lunii august, cota anuală de 4 mii de tone de carne de porc, admisă pentru import din țările UE în R. Moldova, a fost epuizată.

În prezent, pe piață se resimte deja un deficit de carne de porc. Dacă la începutul anului, fermele de porcine vindeau carnea la prețul de 39 de lei kilogramul, acum prețul cerut de către acestea este de 65 de lei.

În continuare, procesatorii de carne vor fi nevoiți să cumpere carne de pe piața europeană, însă deja achitând taxele vamale, care constituie 20% din prețul cărnii importate plus 200 de euro. Bineînțeles, că, în aceste condiții, prețurile produselor din carne, fabricate de fabricile moldovenești, vor spori considerabil, fapt care va conduce la reducerea competitivității lor.

Din aceste considerente, procesatorii solicită Guvernului inițierea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotei de import liber a cărnii de porc.

- pub -
Avgust

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here