‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPesta porcină africană pune lacăt pe târgurile de profil din Iași

Pesta porcină africană pune lacăt pe târgurile de profil din Iași

‹ adv ›
‹ adv ›

Târgurile şi expoziţiile de suine din Iaşi vor fi închise pe perioadă nelimitată de frica pestei porcine africane, ce dă târcoale graniţei de nord a ţării.

În cursul zilei de ieri, la sediul Prefecturii a fost convocată o şedinţă extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), la solicitarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Tema principală analizată a fost gradul de risc ridicat reprezentat de pesta porcină africană, iar conducerea DSVSA a fost delegată să ia măsura închiderii târgurilor, expoziţiilor şi aglomerărilor de animale pentru specia suine, pe perioadă nelimitată, scrie Ziarul de Iași.

Totodată, s-a dispus şi intensificarea verificărilor la Punctele de Inspecţie la Frontieră şi controlarea bagajelor călătorilor.

„Până în acest moment, la nivelul judeţului Iaşi nu au fost înregistrate cazuri de pestă porcină africană. Au fost luate o serie de măsuri care au un caracter preventiv, având în vedere că există cazuri confirmate în Ucraina, aproape de graniţa cu România. Tot ca o măsură preventivă, cei de la DSVSA au trimis informări către toate primăriile şi fondurile de vânătoare cu privire la riscurile existente”, a declarat în scris prefectul Marian Grigoraş.

Conform autorităţilor sanitare veterinare, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru suinele care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau DSVSA judeţeană, au precizat oficialii Prefecturii. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul, dar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, se arată în document.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii