‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPorci de rasă pură crescuți la o fermă din Glodeni

Porci de rasă pură crescuți la o fermă din Glodeni

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Alexandru Oțel din Cuhnești, Glodeni, a deschis o fermă de porci de rasă pentru carne în 2010, crescuți în condiții ecologice, iar acum vinde anual circa 500 de purceluși și spune că afacerea este una de succes.

Creșterea porcilor nu a fost un teren total neexplorat de fermierul din Cuhnești, părinții lui fiind cei care au crescut permanent purcei. S-a specializat în creșterea porcilor de prăsilă cu o productivitate înaltă a căror carne este considerată foarte calitativă și conține puțină grăsime. Este vorba despre rasele Landrace și Yorkshire.

„Mai aproape de natură”

„Am avut toată viața un post de muncă ce mă ținea cam departe de ceea ce înseamnă agricultură și nu credeam că voi avea ambiția și curajul să mă implic într-o afacere în acest domeniu. Când am ieșit la pensie, mi-am dat seama că vreau să fiu mai aproape de natură, să fac ceea ce îmi place. Zis și făcut. În 2010 am aranjat o încăpere părăsită care aparținea fostului colhoz și am amenajat o minifermă pentru purcei de rasă pură”, își amintește Alexandru Oțel.

Purcei de rasă pură crescuți ecologic

Primii purceluși au fost aduși de la Întreprinderea de Stat pentru cercetare în selecție și hibridarea suinelor „Moldsuinhibrid”, deoarece nu voia să riște, iar calitatea, în opinia fermierului, aduce permanent calitate. „Nu știam foarte multe despre creșterea purceilor, însă m-a îndrumat în toate administratorul gospodăriei din localitate, Gheorghe Lungu. Am citit și literatură de specialitate și am decis ca să cresc purcelușii în condiții ecologice. Nu folosim hrană stropită cu chimicale, purcelușii nu sunt injectați cu nimic și le asigur toate condițiile ca să le fie comod. Colaborez în acest sens cu veterinarii și ecologiștii din regiune pentru a face totul corect”, a menționat fermierul.

‹ adv ›

Investiții inițiale de 800 de mii de lei

Pentru a asigura hrana purcelușilor, a cultivat două hectare cu lucernă, dar le dă și porumb, orz sau grâu. Rasele selectate de Alexandru Oțel sunt considerate ca fiind de o productivitate înaltă, iar carnea este una din cele mai calitative și mai sănătoase. Crescătorul de purcei de rasă tradițională spune că ferma este iluminată, încălzită, se face permanent curățenie și igienizarea încăperii, iar pucelușilor le este asigurat un spațiu larg. „Am estimat investițiile inițiale într-o astfel de fermă la circa 800 de mii de lei, însă cred că se merită fiecare bănuț. Nu pot să spun că este o activitate care îți dă multe bătăi de cap. Principala problemă este, de obicei, cererea mică sau lipsa pieței de desfacere. Ceea ce nu putem spune și despre noi. Avem cereri permanent, comenzi a câte o sută sau 50 de purcei. Anual vindem circa 500 de purceluși, cu vârsta de două luni, care ajung la zece kilograme. Marea parte a venitului îl investesc, fiindcă îmi doresc ca afacerea să prospere”, a mai spus Alexandru Oțel.

Fermă ca în filme

‹ adv ›

Ferma a devenit și o oportunitate pentru cei care căutau un loc de muncă, pe moment aici activând cinci angajați. Au un salariu de 1 400 de lei, dar mai câștigă și din vânzarea purcelușilor. Fermierul spune că pentru el este foarte important acest aspect, de a oferi o șansă celor din sate care nu au unde munci. „Acum am vreo 200 de purcei și vreau să procur în curând încă 175 de purceluși. Voi aduce vieri pentru a îmbunătăți rasele purceilor. Nu vreau să cresc purcei și de alte rase, fiindcă am vorbit cu mai mulți crescători și m-am convins că acestea sunt cele mai rentabile. Totuși, cu timpul sper să dezvolt o fermă ca în filme, să aduc și nutrii, dar și tăurași”, își destăinuie fermierul planurile de viitor.

Există perspectivă pentru agricultură

Purcelușii sunt procurați la un preț de o sută de lei per kilogram și sunt vânduți la același preț. Alexandru Oțel a reușit într-un timp relativ scurt să lanseze și să dezvolte cu succes această afacere, iar faima despre calitatea purcelușilor i-a adus cumpărători din toate raioanele vecine. Fermierul spune că are destulă ambiție și curaj ca să arate că afacerile în agricultură au perspectivă dacă îți dorești cu adevărat să fii mai aproape de pământ și natură.

Virginia Nica // Ziarulnational.md

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›