‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriPovestea de succes a cooperativei „Grape Line” din localitatea Manta, Cahul

Povestea de succes a cooperativei „Grape Line” din localitatea Manta, Cahul

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul 2015, 6 producători de fructe din zona de sud a țării au decis să fondeze o cooperativă. Necesitatea de a crea cooperativa „Grape Line” cu sediul în Manta, Cahul rezultă din problemele pe care le întâmpinau producătorii la comercializarea fructelor, dar și imposibilitatea de a face individual investiții în infrastructura post-recoltare.

„O întreprindere agricolă mică nu este în stare să facă investiții mari. Noi dorim să obținem producție calitativă și să avem o piața asigurată de comercializare. Suntem 6 membri: 2 SRL-uri  și 4 gospodării țărănești. Producem struguri de masă și fructe: prune, mere, cireșe și caise. În prezent, lucrăm la construcția unui depozit frigorific dotat cu o linie de sortare și ambalare”, relatează managerul cooperativei, Viorel Bezman.

Membrii „Grape Line” dețin mai mult de 80 ha struguri de masă, 14 ha de prun, 6 ha cais, 4,5 cireș și 2 hectare de măr intensiv. Producția obținută o vând intermediarilor.

Viorel Bezman, managerul cooperativei

„Din păcate, în ultimii doi ani am fost afectați de calamități fapt ce nu ne-a permis să  asigurăm cantități mari și omogene de producție. Vindem strugurii intermediarilor care, ulterior, îi exportă pe piața din România. Așteptările de la cooperativă sunt mari și justificate. Sunt sigur că vom obține rezultate. Trebuie să creștem produse uniforme daca vrem să avem cumpărători”, afirmă Mihai Leșan, membru al cooperativei „Grape Line”.

Producătorul menționează că în asociere contează mult scopul cu care vin membrii, dar și încrederea pe care o au unul în celălalt.

Anul trecut membrii cooperativei au reușit să vândă împreună primele cantități de fructe. În prezent, sunt în proces de recoltare a strugurilor de masă, care sunt depozitați în frigiderul unuia dintre membri.

„Sperăm că până la finele lunii octombie să dăm în exploatare frigiderul cooperativei împreună cu linia de sortare și ambalare. Depozitul este prevăzut pentru păstrarea a 300 tone de fructe, o cantitate suficientă pentru noi, la moment”, ne-a relatat mamagerul cooperativei.

Pentru construcția frigiderului, cooperativa a reușit să acceseze un grant de 63 mii euro, alte 80 de mii reprezintă contribuția membrilor. Linia de sortare și ambalare a fost achiziționată cu suportul unui proiect implementat de People in Need (PIN) și susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Valoarea investiției depășește 50 mii de euro.

„Datorită suportului din partea PIN vom avea un ambalaj calitativ și atractiv pentru produsele noastre ceea ce ne va permite să ieșim cu inima deschisă în fața cumpărătorului. Pe parcurs, lucrăm și la elaborarea mărcii. Proiectul nu doar a achiziționat linia de sortare și ambalare, dar ne-a oferit un șir de instruiri în aspecte de management, studierea pieței, am învățat lucruri utile de care nu țineam cont anterior”, subliniază, Mihai Leșan.

Mihai Leșan, membru al cooperativei

Membrul cooperativei afirmă că asocierea și siguranța că va avea unde calibra, ambala și păstra producția au fost un imbold de a-și dezvolta întreprinderea și a implementa noi tehnologii. Astfel, după o vizită de studiu în Italia, Mihai a decis să înființeze o plantație de viță de vie după sistemul de pergolă. Pergolă este un termen tehnic care indica un sistem intensiv de cultivare a viței de vie. Investițiile necesare sunt mari: circa 30 mii euro pentru un hectar, comparativ cu 10 mii de euro de care este nevoie la înființarea unei plantații tradiționale.

„Datorită acestui sistem putem obține de la 30 până la 50 de tone de struguri la hectar, comparativ cu 10 pe care le obținem în prezent. Suntem primii în Moldova care încercăm această tehnologie. Am fost în Italia și am văzut cum arată la ei aceste plantații, avem semnat și un contract cu italienii, ei vin la noi și construiesc plantația respectivă. Inițial îmi propun să  plantez 2 hectare”, spune optimist Mihai Leșan.

‹ adv ›

Agriculorul crede că având un ciclu închis de producere și o cooperativă prin care să vândă, succesul afacerii este garantat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›