‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe planuri de viitor are fermierul care deține prima plantaţie de salcie energetică din...

Ce planuri de viitor are fermierul care deține prima plantaţie de salcie energetică din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vladimir Brăgaru a reuşit să cultive prima plantaţie de salcie energetică din Moldova. Agricultorul planifică să-și extindă afacerea şi să-şi mărească plantaţia până la 100 de ha. Astfel, în câţiva ani, am putea avea la noi acasă energie ieftină, de calitate înaltă, care ne-ar putea scăpa de facturile mari şi de dependenţa de resursele străine.

Salcia energetică este o cultură nouă pe meleagurile noastre, numită şi planta viitorului. Aceasta are o putere calorică mare, apropiată de cea a cărbunelui, un ritm de creştere fenomenal și poate produce energie termică sau electrică. Din tocătura de salcie se pot face peleţi şi brichete, iar unele cazane de tip nou pot utiliza direct tocătura de biomasă, fără a procesată.

Experiența suedeză în Moldova

Vladimir Brăgaru a demonstrat un curaj ieșit din comun când a hotărât să aducă un material care nu mai exista până atunci în Moldova. Agricultorul spune că își asumă de mai multe ori riscuri și obișnuiește să experimenteze idei noi. Totul a început în 2011, când moldoveanul îşi dorea să iniţieze o afacere în producerea energiei regenerabile. El s-a informat despre plantele energetice şi a ales două soiuri de salcie, potrivite pentru condiţiile climaterice din Moldova. În primăvara anului 2013, Vladimir Brăgaru a plantat salcie pe un teren de 2 ha.

“Experimentăm toată viaţa, iar cei care fac agricultură riscă de fiecare dată. Am rămas impresionat de experienţa celor din Suedia, iar acest lucru mi-a dat curaj… Am zis că dacă ei au peste 50 de mii de hectare plantate cu salcie şi au succes, vom reuşi şi noi.”

Crește într-o lună cât alții într-un an…

Plantaţia de salcie energetică se întinde pe două hectare, în satul Bozieni, raionul Hânceşti. Plantele au un ritm de creştere uimitor. Puieţii de salcie cresc într-un an până la 3-4 metri înălţime, la fel ca în poveştile cu Făt-Frumos, care creştea într-o lună, cât alţii într-un an. Avantajul este că, odată tăiată, salcia regenerează în fiecare an, timp de 25 de ani.

„Primii doi ani sunt foarte importanţi pentru plantaţie. Aceasta trebuie să fie îngrijită, toate lucrările tehnologice trebuie făcute corect. În următorii 23 de ani, nu mai este nevoie de nici o lucrare de întreţinere”, susţine Vladimir Brăgaru.

‹ adv ›

Un alt avantaj al acestui tip de salcie este faptul că este rezistent la inundaţii şi poate fi plantat pe soluri mai puţin rodnice.

„În Moldova, sunt aproximativ 35 de mii de hectare în lunca Prutului şi 25 de mii de hectare în lunca Nistrului, terenuri cu risc de inundaţie, dar care au titlul de terenuri agricole. Multe sunt în paragină, dar acestea pot fi folosite pentru plantarea salciei energetice, pentru că apa nu-i dăunează, ci, dimpotrivă, îi prieşte.”

FOTO: stiriagricole.ro
FOTO: stiriagricole.ro

O afacere profitabilă…

Investiţia nu este mică, dar în câţiva ani banii vor fi recuperați, susţine agricultorul din Bozieni. Vladimir Brăgaru spune că, în primul an, pentru un hectar de pământ trebuie să investeşti în jur de 2500 de euro, iar în al doilea an sunt necesare câteva sute de euro pentru întreţinerea terenului şi curăţarea de buruieni. După ce salcia este destul de puternică, nu mai sunt necesare alte intervenţii, iar cheltuielile se rezumă doar la cele pentru tăierea plantelor. Recoltarea salciei se face toamna târziu, iar de pe un hectar de plantaţie pot fi obţinute în jur de 30-35 de tone de tocătură pe an.

‹ adv ›

Agricultorul planifică, pentru primăvara anului 2016, să extindă terenurile cu salcie până la 100 de hectare, în comparație cu cele două hectare, cât are acum plantaţia. Estimativ, energia termică obținută de la o plantaţie de 100 de hectare poate asigura încălzirea a aproximativ 35 de mii de metri pătrați de spaţiu locativ, adică peste șapte mii apartamente. Pentru unii este o utopie, iar pentru el o realitate la care îşi doreşte să ajungă.

Beneficii pentru fiecare…

Această plantă miraculoasă aduce beneficii nu doar celor care vor să inițieze o afacere în domeniu, ci şi fiecărui om. În scurt timp, am putea obţine un produs de calitate, cu o putere calorică mare şi, cel mai important, la un preţ mic. Potrivit fermierului de la Bozieni, costurile pentru o tonă de tocătură de salcie sunt de 320 de lei, în timp ce pentru aceeaşi cantitate de tocătură de paie cheltuielile sunt duble. Mai mult, puterea calorică şi calitatea peleţilor sau brichetelor sunt net superioare. În plus, arderea salciei în formă brută sau peletizată are emisii de gaze apropiate de zero, ceea ce face din aceasta o resursă energetică ecologică şi prietenoasă mediului ambiant.

Agricultorul spune că lucrurile se schimbă în fiecare an şi observă că tot mai mulţi moldoveni încep să folosească produsele eco energetice.

„De fapt, moldovenii folosesc din moşi-strămoşi biomasa, pe atunci, sub formă de tizic. Acum a apărut o diversitate mai mare şi este mult mai simplu de utilizat, dar oamenii trebuie informați, pentru că mulţi nu cunosc beneficiile și sunt sceptici sau le este frică de riscuri. Dar toţi vor să cheltuiască mai puţin şi cred că în 5-6 ani lucrurile se vor schimba radical în ţara noastră.”

Pentru Vladimir Brăgaru, salcia energetică a fost un experiment care s-a dovedit a fi unul de succes. În scurt timp, va putea deveni o realizare nu doar pentru el, ci şi pentru întreaga ţară. Cazanele casnice pe bază de biomasă şi chiar termo-centralele încep să fie tot mai solicitate pe piaţa energetică a lumii. Eficientizarea sistemului energetic este o prioritate și pentru țara noastră, iar agricultorul din Bozieni a adus Moldova cu un pas mai aproape de această realizare.

Avantajele salciei energetice:

  • Are putere calorică mare – 4 900 Kcal;
  • Este materie primă pentru peletizare, pentru brichetare sau poate fi utilizată direct ca material energetic;
  • Creşte rapid, 3 cm/zi;
  • Se poate cultiva pe terenuri mlăştinoase;
  • Poate da utilitate terenurilor necultivate;
  • Rezistă la diverse condiţii climaterice;
  • Are o capacitate mare de producere, 30 de
    tone/an la 1 ha.
‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›