‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrimar în conflict cu legea pentru că și-a acordat propriei gospodării țărănești ajutor material...

Primar în conflict cu legea pentru că și-a acordat propriei gospodării țărănești ajutor material de la Guvern

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O luptă continuă cu o decizie a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) are primarul satului Pereni din raionul Rezina. Dumitru Marchitan susține că nu poate fi vorba despre un conflict de interese atunci când în țară este situație excepțională și când toți producătorii agricoli primesc ajutoare. CNI a constatat în privința lui că ar fi fost în conflict de interese atunci când a acordat propriei gospodării țărănești un ajutor material din cele oferite de Guvern în 2012 pentru diminuarea consecințelor secetei. Primarul a atacat decizia, iar recent Judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză CNI, scrie Moldova Curată.

La 10 martie 2015 CNI a emis un act prin care a stabilit că Dumitru Marchitan a făcut parte din grupul de lucru format pentru distribuirea compensațiilor acordate de Guvern producătorilor agricoli care au suferit în urma secetei din vara anului 2012. Potrivit actului CNI, care face referire la documente primite de la Primăria Pereni, grupul de lucru, condus de Dumitru Marchitan, a aprobat lista beneficiarilor, în care s-ar fi regăsit doar Gospodăria Țărănească ”Marchitan Dumitru”, administrată de către soția sa. Solicitat de Moldova Curată, primarul spune că asta nu ar fi adevărat.

”Au scris povești acolo. Atunci tot satul a primit ajutoare, toate gospodăriile țărănești, nu numai a mea. S-a dat câte 200 de lei la hectar. Dacă omul avea de exemplu, 10 hectare, primea 2 mii de lei. Nu am decis eu asta, a fost formată o comisie și comisia a decis”.

Potrivit Comisiei Naționale de Integritate, Gospodăria Țărănească ”Marchitan Dumitru” a primit două ajutoare, unul de 9 408 lei și altul de 10 610 lei. În act se mai precizează că primarul ar fi trebuit fie să se abțină de la participarea la luarea acestei decizii, fie să informeze Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat despre faptul că are de luat o decizie care ar putea intra în conflict cu îndatoririle sale oficiale. Cele două variante sunt prevăzute de articolele 9 și 11 ale Legii cu privire la conflictul de interese.

”Nu mai sunt eu cel mai mare jurist, chiar dacă mă informez în permanență și citesc tot ce se referă la activitatea administrației locale. Nu am știut ce trebuie să fac.  Dar știu cu certitudine că sunt absolut curat”, spune, în replică, Dumitru Marchitan.

După prima instanță, va merge la Curtea de Apel

Pe 24 noiembrie Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a respins cererea de chemare în judecată a CNI depusă de Dumitru Marchitan, prin urmare, actul de constatare a conflictului de interese a rămas în vigoare. Primarul afirmă că va ataca hotărârea instanţei ”fără discuţii”.

”Sigur că o voi ataca la Curtea de Apel. Păi a fost situație excepțională, calamitate naturală, oameni buni! Toată Moldova ardea în anul 2012. În plus, în afară de mine actul a fost semnat de 4 oameni. Așa că asta este o chestiune de principiu: voi ataca”, mai afirmă primarul satului Pereni. El susține că sesizarea în privința sa a fost depusă la CNI de către adversarii săi politici, care i-ar fi căutat lacune în activitate.

Dumitru Marchitan conduce satul Pereni, cu o populație de peste 600 de locuitori, fiind la al doilea mandat. El a devenit primar după scrutinul local din 2011 și a fost reales pe lista Partidului Democrat la ultimele alegeri, din iunie 2015. Primarul este proprietarul Gospodăriei Țărănești ”Marchitan Dumitru”, pe care a fondat-o în anul 2001, iar din 2007 administrator al gospodăriei este soția sa.

‹ adv ›

În declarația de avere pentru anul 2014, Dumitru Marchitan a declarat salariul de la primărie, de aproximativ 3500 de lei lunar, pensia, 4 terenuri agricole, trei dintre care le-a dobândit în anul 1991, iar al patrulea – în 2014, și o casă de locuit. La capitolul vehicole, primarul indică un autoturism Hunday, cumpărat în 2014 cu suma de 125 de mii de lei, și alte trei vehicule dobândite din 1987 până în 2002. În declarația precedentă, e anul 2013, el a arătat că a vândut un autoturism cu 126 de mii de lei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›