‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de carne din Comrat au obținut temporar dreptul de a sacrifica porci pentru...

Producătorii de carne din Comrat au obținut temporar dreptul de a sacrifica porci pentru comercializare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Autorităţile raionului Comrat au semnat la începutul lunii aprilie o dispoziţie prin care, temporar, au permis producătorilor locali de carne să sacrifice animale în gospodăriile casnice, iar carnea s-o vândă în pieţele municipale, transmite MOLDPRES.

Interdicţia de a sacrifica animale în gospodăriile casnice a fost impusă la începutul anului curent, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane. Pentru comercializare era admisă doar carne obţinută în urma sacrificării în abatoare autorizate.

În ultimele luni, producătorii de carne din Comrat au întreprins mai multe acţiuni pentru a li se permite sacrificarea animalelor acasă – de la acţiuni de protest până la negocieri cu administraţia.

Potrivit comercianţilor, ei suportă cheltuieli suplimentare, fiind nevoiţi să transporte animalele pentru sacrificare la întreprinderile specializate, cel mai apropiat abator aflându-se în raionul Ceadâr-Lunga.

„Avem zeci de ani în acest business şi avem grijă de spaţiul din gospodării unde sacrificăm animalele. Dacă e nevoie să folosim abatorul, sântem gata, dar să fie la Comrat ca să nu trebuiască să ne deplasăm în altă parte. Vor avea de suferit în primul rând consumatorii, pentru că astfel, vom fi nevoiţi să ridicăm preţurile la carne”, susţin mai mulţi producători din Comrat, citaţi de gagauzinfo.md.

Temporar, producătorii locali vor reveni la practicile vechi, însă conform dispoziţiei semnate de preşedintele raionului Comrat, Svetlana Camiliciu, autorităţile locale fac tot posibilul pentru a găsi investitori şi parteneri pentru construcţia unui abator dotat în conformitate cu ultimele regulamente veterinare.

Pesta porcină africană este o boală periculoasă, fără tratament în prezent, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeuri alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii şi care au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusa, ajungând şi în unele state de pe teritoriul Uniunii Europene.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›