‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriPrunele uscate de la Logăneşti – cunoscute şi peste hotarele ţării

Prunele uscate de la Logăneşti – cunoscute şi peste hotarele ţării

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe fostul teritoriu al Fabricii de Conserve „Agroconservit” din Chişinău (filiala Logăneşti), Ion Gaburici,  din satul Logăneşti, de circa 10 de ani activează în calitate de director al Întreprinderii „IMD SRL”, ocupându-se de uscarea fructelor, în ultimii ani mai mult a prunelor. Capacitatea mini fabricii de procesare a prunelor din Logăneşti este de 1000 de tone de fructe în stare proaspătă.

Acum 10 ani, la întreprinderea respectivă se uscau o varietate mai mare de fructe şi legume, cum ar fi: mere, petale de trandafir, cireşe, prune, vişine, struguri, etc. „Din considerentul că nu am mai avut solicitări, din anul 2004 am stopat uscarea mai multor fructe. La moment, ne ocupăm doar de uscarea prunelor, deoarece avem mai mulţi cumpărători”, menţionează dl Ion Gaburici. Experienţa de procesare a fructelor, dl Gaburici a obţinut-o pe parcursul anilor 1984-2004, activând în calitate de şef al Secţiei, filiala Fabricii de Conserve din Chişinău.

Uscătoria dispune de 6 cuptoare, conectate la energie electrică şi reţeaua de gaze naturale, programate  la temperatura de 75-80 de grade, anume aceasta este temperatura pentru uscarea prunelor, a ţinut să menţioneze dl Gaburici. Utilajele pentru procesarea fructelor şi legumelor sunt din anii 1980 şi au o capacitate în jur de 3000 de tone.  Uscătoria îi permite să proceseze anual în jur de 70-75 de tone de fructe uscate, producţie finisată. La întreprindere sunt încadraţi 7 muncitori, anume pe perioada lunilor august-septembrie.

În contextul discuţii, dl director ne-a deschis şi unele secrete ale tehnologiei de uscare a prunelor. „Uscarea prunelor necesită o muncă titanică, ce nu poate fi întreruptă, o partidă de uscare a prunelor durează în jur de 24 de ore, de aceea lucrăm şi noaptea. În calitate de combustibil se utilizează gazul natural, (deşi alte uscătorii utilizează şi lemnele). Astfel, se obţine o producţie de bună calitate, care este destul de solicitată atât pe piaţa internă cât şi cea externă.”

Din spusele dlui Gaburici, o mare parte a producţiei este achiziţionată de la producătorii autohtoni şi anume din localităţile: s.Bozieni, c.Sărata Galbenă, or.Orhei, s.Mereni (r. Cimişlia), dar şi de la unii producători mai mici din raionul nostru. „Deşi  cheltuielile pentru combustibil şi energie sunt enorme, ne străduim să ne menţinem şi să activăm în continuare”  – menţionează dl Gaburici.

„Cabardinca”, „Chişinăul timpuriu”, „Stanley”, „Anna Spath”, „Bistriţa” – sunt doar câteva soiuri de prune care sunt uscate la întreprinderea din s.Logăneşti. „La moment, procesăm prune atât pentru necesităţi interne cât şi pentru export. Negociem cu SA „Bucuria”, avem deja contracte cu „Vioniservice” SRL din Ialoveni. Anul acesta am fost vizitaţi şi de o delegaţie din Cehia, care au nevoie de cantităţi mai mari”, susţine dl Gaburici.

‹ adv ›

Prunele sale ajung şi la diverse expoziţii în România şi Estonia, îndeosebi prune în ciocolată, „Perle Negre”, fabricate în Moldova de „Vioniservice” SRL Ialoveni.

Prunele uscate sunt un aliment delicios, cu efecte curative de valoare pentru mai multe maladii. Ele fiind şi o sursă bogată de vitamine: A, C, grupul B şi substanţe minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu şi fier. De asemenea, prunele uscate oferă organismului o doză considerabilă de fibre, care potolesc foamea şi o amână pentru mai multe ore. Consumul de prune asigură o digestie sănătoasă şi detoxifică organismul.

Lilia Strelciuc//Curierul de Hâncești

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii