‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRaionul Leova - lider în domeniul livrării de bioenergie către instituțiile publice

Raionul Leova – lider în domeniul livrării de bioenergie către instituțiile publice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Raionul Leova este singurul raion din Republica Moldova unde serviciile de livrare a bioenergiei sunt prestate de un agent economic. Acest lucru este realizat în cadrul unui model pilot de Parteneriat Public Privat de livrare a serviciilor bioenergetice integrate semnat în 2014 între Consiliul Raional Leova şi Green Farm SRL, partenerul privat desemnat în urma unui concurs demarat de autorităţile locale. Modelul pilot de PPP a fost lansat la iniţiativa Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” 1.

19 şcoli, grădiniţe şi clădirea Consiliului Raional Leova au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă,  serviciile de asigurare cu biocombustibil, operare şi mentenanţă a centralelor termice fiind asigurate de partenerul privat, investiţie totală cifrată la 600.000 Euro.

După instalarea celor 19 centrale termice noi, raionul Leova a devenit lider la numărul de centrale pe bază de biomasă în instituții publice cu capacitatea totala de 4MW.  „Modelul de parteneriat public-privat a asigurat calitatea serviciilor energetice prestate şcolilor şi grădiniţelor beneficiare din raion. În acest sezon de încălzire, copiii au venit în încăperi călduroase, cu temperaturi ce respectă standardele minime sanitare, fapt care trebuie să recunosc nu se întâmpla de fiecare dată în anii precedenţi. E un serviciu modern care, pe lângă confortul termic al beneficiarilor, asigură şi confortul managerilor de instituţii ce nu mai ai grija achiziţionării biocombustibilului calitativ, instruirii şi angajării operatorilor, precum şi gestionarea/întreţinerea corectă a centralelor termice”,  a declarat Efrosinia Greţu, preşedintele raionului Leova în cadrul unui tur de presă organizat astăzi la instituţiile publice parte a PPP din Leova.

Modelul lansat în premieră în raionul Leova, la iniţiativa Proiectului „Energie şi Biomasă”, etapa 1, este unul utilizat pe larg în statele Uniunii Europene, unde agentul economic livrează energia verde, beneficiarul plătind tariful pentru gigacaloria consumată.

„Exemplul modelului de PPP realizat în Leova a demonstrat viabilitatea lui.  Am construit 19 noi centrale termice, angajat şi plătit salariile a 42 operatori şi am livrat biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire la un tarif de 997 lei per fiecare gigacalorie, plus TVA”, spune directorul Green-Farm, Valeriu Pleşca. Potrivit acordului, centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 11 ani.

Amintim că primul serviciu de furnizare a agentului termic pe bază de biomasă prin parteneriat public-privat a fost lansat în luna mai 2014 în raionul Leova. Pentru proiectul pilot a fost selectat raionul Leova, la concurs participând 12 raioane cu 15 proiecte.

‹ adv ›

„Lansarea şi dezvoltarea modelelor de prestare a serviciilor integrate de bioenergie sunt un sector de perspectivă pentru  Republica Moldova. Agenţia pentru Eficienţă Energetică susţine dezvoltarea acestuia şi propune crearea unei comitet de expertiză format din reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor conexe. Acestea urmează să dezvolte, în baza experienţei din raionul Leova, modele atractive şi durabile atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat”, susţine Mihail Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa 2, îşi propune să dezvolte noi modele de Parteneriate Public Privat în alte 7 raioane.  „În următoarele zile, vom lansa concursul de selectare a raioanelor interesate să realizeze modele de parteneriat public privat în comunităţile lor. Ulterior, grupurile de experţi angajaţi de proiect vor elabora studii de fezabilitate pentru fiecare raion în parte pentru a alege cele mai potrivite modele de livrare a serviciilor bioenergetice de către antreprenorul privat”, informează Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›