‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRecomandările experților de la Banca Mondială pentru modernizarea agriculturii din R. Moldova

Recomandările experților de la Banca Mondială pentru modernizarea agriculturii din R. Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Experții Băncii Mondiale (BM) au studiat eficiența agriculturii Moldovei, propunând câteva recomandări capabile să sporească contribuția ramurii la PIB.

Potrivit agenției „INFOTAG”, luni într-o conferință de presă la reprezentanța BM la Chișinău experții băncii au indicat importanța agriculturii pentru economia Moldovei. Ramura la 14% formeayă PIB-ul, în agricultură muncesc 25% din populația aptă a țării.

În prezent agricultura se menține grație subvențiilor de stat, investițiilor în sectorul serviciilor destinate acestei ramuri, precum și donatorilor, care oferă resurse bugetului pentru programuri speciale de sprijinire a agriculturii.

Studiul menționează că nu au avut loc schimbări în sectorul serviciilor pentru agricultură, care în RM sunt prestate ca și cu 25 de ani în fosta URSS. Studiile și cercetările pentru ramură, ca și pregătirea specialiștilor pentru agricultură au eficiență redusă.

Experții băncii recomandă statului pe viitor ca serie de programe țintă din agricultură să fie modificate și completate, iar la unele să se renunțe, de exemplu la programul de asigurare a riscurilor în agricultură, care este realizat din resursele statului și Serviciul Antigrindină.

Raportul recomandă modificarea atitudinii față de preferințele fiscale, care în prezent sunt aplicate în sectorul agricol din Moldova. Este vorba despre propunerea de a trece la TVA de 20% față de 8% și achitarea impozitului pe venit de 12%, nu 7%.

‹ adv ›

Analiza afacerilor întreprinderilor mici și mijlocii din agricultură a demonstrat că această categorie de întreprinderi nu beneficiază de preferințe din TVA de 8%, atunci când întreprinderile mari au mult de câștigat.

Aplicarea TVA în agricultură de 20% ar oferi bugetului suplimentar 500 mil. lei, sau peste 0,5% din PIB-ul statului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›