‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPlanul FAO pentru reducerea răspândirii rezistenței la antimicrobiene în fermele și alimentele noastre

Planul FAO pentru reducerea răspândirii rezistenței la antimicrobiene în fermele și alimentele noastre

‹ adv ›
‹ adv ›

Planul de acțiune al FAO privind rezistența la antimicrobiene are ca scop să ajute țările să-și echipeze sectoarele agricole pentru a răspunde acestei amenințări în creștere.

FAO a dat asigurări zilele acestea că va ajuta statele să dezvolte strategii pentru combaterea răspândirii rezistenței antimicrobiene în lanțurile lor de aprovizionare cu alimente, în contextul în care guvernele se pregătesc să pună în dezbatere săptămâna viitoare în cadrul Adunării Generale a ONU provocarea emergentă dictată de răspândirea unor „supermicrobi” rezistenti la medicamente.

Utilizarea sporită și abuzul de medicamente antimicrobiene atât la oameni cât și la animale, a contribuit la creșterea numărului de microbi cauzatori de boli, care sunt rezistenți la medicamentele utilizate în mod tradițional pentru tratamentul acestora, cum ar fi antibioticele.

Riscul semnificativ pentru sănătatea umană prezentat de „rezistența la antimicrobiene” (RAM), precum și conectarea acesteia și impactul asupra agriculturii vor fi discutate în cadrul unui eveniment de nivel înalt a ONU pe 21 septembrie, la New York.

„Medicamentele antimicrobiene joacă un rol critic în tratamentul bolilor animalelor de fermă și a plantelor. Utilizarea lor este esențială pentru securitatea alimentară, pentru bunăstarea noastră, precum și pentru îngrijirea animalelor. Cu toate acestea, utilizarea abuzivă a acestor medicamente, asociată cu apariția și răspândirea microorganismelor rezistente la antimicrobiene, supune pe toată lumea la un mare risc,” se arată în Planul de acțiune al FAO privind rezistența la antimicrobiene.

În vreme ce atenția publică este în mod justificat concentrată pe expunerea la agenți patogeni RAM în spitale și facilități medicale, prezența microorganismelor RAM în sistemele de creștere a animalelor reprezintă un alt vector de risc si anume pune în pericol alimentele pe care le consumăm, subliniază FAO.

Și, în plus față de riscurile de sănătate publică, RAM are implicații atât pentru siguranța și securitatea alimentară cât și pentru bunăstarea economică a milioane de gospodării agricole din întreaga lume.

‹ adv ›

Planul FAO evidențiază patru domenii principale de acțiune în domeniul alimentar și agricol:

  • Îmbunătățirea gradului de conștientizare a problemelor RAM în rândul fermierilor și a producătorilor, în rândul veterinarilor și autorităților locale, a decidenților politici, și desigur, în rândul consumatorilor de produse alimentare;
  • Consolidarea capacităților naționale de supraveghere și monitorizare a RAM și a utilizării antimicrobienelor (UAM) în alimentație și agricultură;
  • Consolidarea capacităților de administrare legate de UAM și RAM în alimentație și agricultură;
  • Promovarea bunelor practici în sistemele de alimentație și agricultură și utilizarea prudentă a substanțelor antimicrobiene.

Organizația urmărește să ajute guvernele să pună în aplicare strategii naționale pentru combaterea RAM și reducerea utilizării antimicrobieneler  în sectoarele alimentare și agricole până la jumătatea anului 2017.

RAM și alimentația și agricultura

Ca urmare a expansiunii economice și a creșterii populației în ultimii 50 de ani, metodele de producție alimentară s-au intensificat, având ca rezultat o creștere a utilizării substanțelor antimicrobiene în agricultură.

‹ adv ›

Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata animalele care sunt deja bolnave, sau pentru a preveni răspândirea bolilor într-un efectiv sau la o fermă. Pe lângă utilizarea în fermele de animale, aceste substanțe sunt deja folosite în prezent și în acvacultură – la fermele piscicole – în același mod.

În unele cazuri, – deși într-o măsură mai mică – substanțe antimicrobiene sunt răspândite pe culturi de plante.

În plus, se adaugă substanțe antimicrobiene în concentrații scăzute în hrana animalelor, ca modalitate de a stimula creșterea – o practică tot mai descurajată, dar încă relativ comună.

Consumul de antimicrobiane estimat la nivel mondial în sectorul zootehnic se ridică la peste 60.000 de tone pe an. Cu o cerere pentru produsele alimentare de origine animală proiectată să crească în mod constant în următoarele decenii, utilizarea substanțelor antimicrobiene va continua să crească, subliniază FAO.

Două treimi din această creștere a utilizării de antimicrobiene va avea loc în cadrul sectorului creșterii animalelor, iar volumul de antimicrobiene utilizate în fermele de porci și păsări de curte se va dubla, potrivit unui studiu internațional publicat de Academia Națională de Științe a SUA.

Provocări și necesități

FAO subliniază faptul că modul fundamental de a aborda RAM în alimentație și agricultură este de a asigura ca sistemele agricole și alimentare să adere la cele mai bune practici de igienă, de biosecuritate și de îngrijire a animalelor. Acest lucru reduce nevoia de medicamente antimicrobiene în primul rând – și la fel contribuie și vaccinarea animalelor de fermă pentru a întări capacitatea lor naturală de a rezista la boli.

O altă necesitate cheie vine din lipsa unei abordări globale, standardizate pentru datele utilizate în monitorizarea utilizării substanțelor antimicrobiene pentru animale. Raportul Comisiei O’Neill din cadrul Guvernului Regatului Unit, de exemplu, a constatat că numai 42 de țări au astfel de sisteme. Riscurile generate de RAM în agricultură sunt mai mari în țările în care legile, reglementările și sistemele de monitorizare sunt slabe. Consolidarea capacităților naționale în acest sens este un scop prioritar pentru FAO.

De asemenea, este nevoie de mai multe investiții în cercetare și dezvoltare de alternative la antimicrobiene și antibiotice în alimente și agricultură – le fel cum sunt necesare și eforturi suplimentare pentru a înbunătăți cunoștințele științifice cu privire la căile de distribuție în mediul înconjurător a RAM din deșeurile agricole.

Activități în curs de desfășurare

Comisia Codex Alimentarius FAO-OMS, care stabilește standardele internaționale de calitate și de siguranță alimentară, a pus deja bazele pentru autoritățile de control a siguranței produselor alimentare pentru a face față rezistenței antimicrobiene în produsele alimentare printr-o serie de standarde privind RAM, medicamentele de uz veterinar și reziduurile acestora, igiena alimentară și hrana pentru animale. Codexul a stabilit recent și o echipă operativă dedicată RAM.

În paralele cu dezvoltarea Planului de Acțiune, FAO și-a intensificat colaborarea cu privire la RAM cu comunitățile agricole, specialiștii în sănătate publică și medicină veterinară, autoritățile de reglementare și inspectorii pentru siguranță alimentară, organizând ateliere de lucru ca de exemplu cele din Cambodgia, China, Etiopia, Ghana, Kenya, Tailanda, Vietnam și Zimbabwe.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii