‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRepublica Moldova va produce colectoare solare

Republica Moldova va produce colectoare solare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială au semnat oficial contractul de implementare a proiectului „Consolidarea capacității de producție locală a sistemelor solare de energie termică în Republica Moldova”. Proiectul prevede lansarea unei linii de producere a colectoarelor solare cu tuburi vidate şi dezvoltarea capacitaților personalului implicat în producerea propriu-zisă.

Activitățile proiectului se vor axa pe punerea în funcțiune a unei linii de producere a colectoarelor solare, acordarea suportului necesar companiei locale pentru inițierea afacerii de producere şi comercializare, certificarea procesului tehnologic şi instruirea personalului tehnic.

În baza concursului naţional, din rândul companiilor private, care activează în sectorul energetic, va fi selectat un beneficiar, care pe parcursul a 18 luni, în cooperarea directă cu Agenția pentru Eficiență Energetică şi a experților din domeniu va contribui la implementarea şi promovarea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile prin instalarea şi menţinerea proiectului demonstrativ de producerea a colectoarelor solare cu tuburi vidate.

Potrivit AEE, prin proiectul dat, Republica Moldova îşi consolidează capacităţile de producere proprie şi avanseaza în atingerea obiectivelor fixate în Planul naţional de acţiuni în domeniul eficienţei energetice.

Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, un colector solar, (captator solar, panou solar termic) este o instalație ce captează energia solară conținută în razele solare și o transformă în energie termică. Deoarece aproape întreg spectrul radiației solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul acestor colectoare este ridicat, fiind în jur de 60 % – 75 % raportat la energia razelor solare incidente (200 – 1000 W/m² în Europa, în funcție de latitudine, anotimp și vreme), potrivit Wikipedia.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›