‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRosselhoznadzor a depistat iarăși producţie străină sub formă moldovenească

Rosselhoznadzor a depistat iarăși producţie străină sub formă moldovenească

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În ultima săptămână Rosselhoznadzor a interzis intrarea în Federaţia Rusă a peste 370 tone de struguri, pere, nectarine şi piersice care urmau să intre în ţară sub formă de produse originare din Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul instituţiei sanitare ruse, de exemplu, la depozitul pentru păstrare temporară „Art-service Cliniţa” în cadrul controlului fitosanitar al produselor livrate din Moldova, inspectorii Rosselhoznadzor pentru regiunile Breansk şi Smolensk au depistat 40 tone de struguri de origine turcă.

Avizul se bazează pe „sortimentul de struguri, ambalajul tipic turcesc, precum şi pe expertizele de laborator, care au confirmat prezenţa în fructe a reziduurilor de pesticide – penconazol, pyrimethanil, pyraclostrobin, azoxystrobin, prodion, pesticide care se folosesc în Turcia.

În vederea excluderii reexportului în masă de fructe prin Moldova, a fost blocat regimul de control al documentelor şi a fost introdus controlul fizic 100%.

În prezent este interzisă introducerea a 420 tone de legume în Rusia, iar organele de resort desfăşoară anchete administrative privind legitimitatea eliberării actelor fitosanitare în Moldova.

Potrivit sursei, din martie Rosselhoznadzor a înăsprit regulile de importare pe piaţa Federaţiei Ruse a merele şi perelor moldoveneşti din cauza suspectării că sub forma acestora sunt importate fructe din ţările europene şi din Turcia, pentru care Rusia a instituit embargo. Moscova a decis atunci să verifice autenticitatea certificatelor moldoveneşti, deoarece suspecta că prin Belarus se efectuează reexportul de fructe din UE sub formă de fructe moldoveneşti şi cu actele RM. În cadrul unei investigaţii jurnalistice s-a depistat că din decembrie 2015 până în ianuarie 2016 colaboratorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova (ANSA) au perfectat cel puţin 1000 de certificate fitosanitare pentru exportul fructelor moldoveneşti. În realitate, produsele moldoveneşti nu erau exportate cu aceste certificate, iar documentele erau folosite pentru exportul în Belarus şi Rusia a fructelor din ţările Uniunii Europene. Atunci, în baza datelor dosarului penal, au fost reţinuţi câţiva angajaţi ai Agenţiei, iar şeful acesteia a fost demis.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›