‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRosselhoznadzor: Rusia ar putea achiziționa din Moldova produsele pe care le importă acum din...

Rosselhoznadzor: Rusia ar putea achiziționa din Moldova produsele pe care le importă acum din America Latină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Problemele ce țin de exportul producției agricole moldovenești continuă să persiste, inclusiv din cauza refuzului colegilor de la Chișinău de a recunoaște existența Uniunii Vamale, consideră reprezentantul „Rosselhoznadzor”.

Acel „pas înapoi” în chestiunea reluării volumului precedent de exporturi de produse agricole moldovenești în Rusia s-a produs din cauza că, de facto, Chișinăul a refuzat să recunoască existența Uniunii Vamale, a declarat Aleksei Alekseenko, directorul adjunct al „Rosselhoznadzor”, în cadrul videoconferinței Moscova — Chișinău care a avut loc la centrul de presă al Agenției de Știri și Radio Sputnik.

„Atunci când am discutat cu conducerea serviciilor abilitate ale Moldovei, care trebuiau să ofere garanții pentru calitatea produselor agricole, ne-am lovit de niște dificultăți neașteptate. Noi pregătiserăm un protocol care conținea un punct cu privire la garantarea de către Moldova a îndeplinirii normelor prevăzute de legislația Rusiei și Uniunii Vamale cu privire la siguranța producției. Colegii noștri au spus că vor respecta toate acordurile, însă au refuzat să semneze acest protocol. Iar refuzul lor era motivat prin faptul că ei nu recunoșteau existența Uniunii Vamale”, a menționat Alekseenko.

Potrivit acestuia, în același timp partea rusă a obținut de la autonomia găgăuză garanțiile de securitate în privința exportului produselor agricole.

„Există perspectiva reluării volumului precedent de exporturi în Rusia, și aceasta este foarte interesantă. Comerțul nostru ar putea completa economiile țărilor noastre. De exemplu, Rusia ar putea achiziționa din Moldova produsele pe care le importă la ora actuală din America Latină”, a spus Alekseenko.

El a adăugat că relațiile economice dintre țări trebuie să se construiască pe baza unui pragmatism liber, iar toate celelalte interese, inclusiv politice, să fie lăsate la o parte.

Relațiile economice dintre Moscova și Chișinău s-au înrăutățit în vara anului 2014 când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Conform acestui Acord, RM trebuie să-și deschidă integral piața pentru mărfurile europene. Rusia, având temeri că mărfurile din UE vor fi reexportate în CSI și în țările Uniunii Vamale prin Moldova, a interzis importul unor produse moldovenești, inclusiv carne și vinuri, cu excepția celor din Găgăuzia și Transnistria.

În februarie 2015, „Rosselhoznadzor” a permis importul merelor moldovenești, iar din luna august alte șapte companii au putut să exporte fructe în Rusia. În septembrie, s-a dat undă verde livrărilor de mere, pere, gutui, caise și piersici în Rusia pentru încă 46 de întreprinderi din RM.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›