‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSancţiuni drastice pentru braconaj: confiscarea armei, a automobilului sau chiar închisoare

Sancţiuni drastice pentru braconaj: confiscarea armei, a automobilului sau chiar închisoare

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Mediului a elaborat şi expediat spre aprobare Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unui proiect de lege prin care se înăspresc pedepsele pentru braconaj. Proiectul prevede modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului Contravenţional al Republicii Moldova.

Una din atribuţiile autorităţii centrale de mediu în domeniul biodiversităţii este conservarea şi protecţia faunei sălbatice, care reprezintă patrimoniul statului, conform legislaţiei în vigoare. În cazul în care este stabilit un declin al efectivului de animale,  conform convenţiilor internaţionale, statul trebuie să întreprindă măsuri urgente, în special privind stoparea dobândirii animalelor prin metode de vînătoare. În pofida faptului că autorităţile publice reglementează anual efectivul fondului cinegetic, se observă o descreştere a numărului de animale şi păsări.

Unul din factorii care contribuie la degradarea biodiversităţii este practicarea tot mai frecventă a braconajului. Iar motivul principal al încurajării acestor acţiuni ilegale îl reprezintă sancţiunile minore, care nu sunt direct proporţionale cu faptele comise şi nu asigură atingerea scopurilor răspunderii juridice.

Amendamentele propuse la Codul Penal se axează pe următoarele aspecte: revizuirea sancţiunilor sub forma amenzii şi închisorii, aplicate în raport cu infracţiunile comise în consecinţa vînatorii neautorizate sau în perioada interzisă, locuri interzise, utilizînd unelte şi metode nepermise; revizuirea pedepsei complementare de privare a dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate; introducerea unor componente noi de infracţiuni comise de persoanele publice, de demnitate publică şi persoanele cu funcţie de răspundere care utilizează situaţia de serviciu în scopul participării la braconaj.

Modificările propuse la Codul Contravenţional se axează pe majorarea amenzilor contravenţionale şi introducerea pedepsei complementare privind privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, precum şi în mod obligatoriu, privarea de dreptul special de deţinere şi portarmă. De asemenea, se introduc competenţe noi inspectorului din domeniul protecţiei mediului, care, odată cu adoptarea proiectului de Lege, va putea reţine/confisca corpurile delicte (automobile, ademenitoare interzise etc.) care au servit la săvîrşirea contravenţiei sau au constituit obiectul acestei fapte.

Ministerul Mediului îşi exprimă speranţa că acest proiect va fi susţinut deopotrivă de către Guvern şi Parlament, astfel încât fauna sălbatică să nu mai constituie apanajul braconierilor, iar statul să-şi poată proteja patrimoniul, conform legislaţiei interne şi a angajamentelor internaţionale asumate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii