FOTO: IPN

Alexandru Slusari susține că piața produselor agricole din țara noastră este controlată de un grup restrâns de exportatori care în mod nejustificat coboară prețurile de achiziție.

Din cauza prețurilor joase de achiziție, fermierii, țăranii mici și mijlocii din țara noastră au de suferit, a afirmat Slusari în cadrul unui interviu oferit pentru Sputnik Moldova.

El susține că sunt diminuate prețurile la cereale, în special la floarea-soarelui și porumb. Situația este ceva mai bună în cazul prețurilor de achiziție a fructelor și legumelor care urmează să fie exportate.

„Cu părere de rău la noi cu exportul se ocupă un grup restrâns de intermediari. Situația este diferită. Mai bine stăm la capitolul prețurilor la fructe, dat fiind că în UE avem un deficit de mere, prune, etc. Recolta în țările europene este mai mică cu aproximativ 30 la sută comparativ cu media multianuală. În acest context, situația respectivă îi avantajează pe producătorii de fructe, care au șanse să-și recupereze o parte din pierderile de până acum. Mai greu este pentru producătorii antrenați în creșeterea culturilor de câmp, mai ales floarea soarelui, porumb. Aici asistăm la monopolizarea pieței. De exemplu, prețurile actuale la floarea soarelui sunt cu 2 lei mai mici decât în perioada similară a anului trecut, și cu 1 leu mai puțin decât este acuma la vecinii noștri. Eu nu găsesc o explicație veritabilă pentru această situație, decât că piața este monopolizată de un grup restrâns de companii interesate ca prețul de achiziție să fie mic. Din această cauză, producătorii de floare nu pot să-și vândă producția mai scump de 5.40 – 5.50 lei”, a declarat Slusari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here