‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSlusari pune la îndoială cifrele MAIA privind recolta peste aşteptări de grâu din acest...

Slusari pune la îndoială cifrele MAIA privind recolta peste aşteptări de grâu din acest an

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Preşedintele Uniunii producătorilor agricoli Uniagroprotect, Alexandru Slusari, pune la îndoială cifrele Ministerului Agriculturii privind recolta peste aşteptări de grâu din acest an.

Veniturile cu greu acoperă cheltuielile

Slusari a menţionat pentru MoldStreet că în loc de o recoltă de 920 mii de tone prezentată de autorităţi, ar fi mai corectă o cifră de 750 mii de tone. Totodată, el susţine că media de circa 2,5 tone de grâu la hectar obţinută în acest an şi preţul de cel mult 3,1 lei pentru un kilogram abia dacă le permit fermierilor să-şi acopere costurile de producere a cerealelor.

“În medie, costurile pentru cultivarea unui hectar de grâu au fost în acest an de 7 mii de lei faţă de 5,5 mii lei anul trecut. Diferenţa se explică, bineînţeles prin deprecierea leului din cauza căreia s-au scumpit carburanţi şi mijloacele fitosanitare, care sunt de import. Drept urmare, dacă avem 2,5 tone la hectar la preţul de trei lei, putem vorbi despre un profit de 500 lei la hectar. Dacă însă recolta la hectar sau preţul de achiziţie a grâului sunt mai mici, fermierii sunt în pierdere”, a mai adăugat expertul, care spune că putem vorbi despre un profit ferm dacă fermierul a obţinut o medie de trei tone la hectar.

Statisticile ministerului diferă

Spusele lui Slusari contrazic într-o oarecare măsură anunţul făcut săptămâna trecută de Ministerul Agriculturii, potrivit căruia recolta totală de cereale din anul curent a depăşit 920 de mii de tone. Astfel, recolta de grâu de toamnă din acest an ar fi peste media din ultimii cinci ani, dar cu 15 la sută mai mică decât în anul 2014. Astfel, potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sula, securitatea alimentară şi furajeră în acest an a fost asigurată deoarece necesităţile de grâu alimentar ale Republicii Moldova sunt estimate la 340 mii de tone iar cele de grâu furajer – de 150 mii tone. Potrivit lui, însă, datorită condiţiilor climaterice, circa 65 la sută din recolta adunată în acest an este grâu alimentar, faţă de 40 la sută în anul trecut.

Potrivit ministrului, recolta la hectar a atins 2,8 tone.

„Este un rezultat bun, dacă luăm în considerare condiţiile climaterice nefavorabile din toamna anului trecut şi temperaturile destul de ridicate din luna mai 2015”, a menţionat Ion Sula într-o conferinţă de presă. El estimează că o cantitate de 350-400 de mii de tone de cereale va fi exportată în ţările arabe, Turcia, dar şi state UE precum Italia sau Marea Britanie.

‹ adv ›

Potrivit ministrului, preţurile la cereale au crescut faţă de anul trecut. Astfel, preţul la grâu este 2,8-3 lei per kilogram, faţă de 1,8-2,2 lei în anul trecut, iar la orz de respectiv 2,5-2,7 lei faţă de 1,5-1,7 lei per kilogram.

Situaţie mult mai proastă în cazul culturilor de toamnă

Preşedintele UniAgroProtect este mult mai pesimist în ce priveşte perspectivele recoltelor culturilor ce vor începe în august-septembrie. Potrivit lui, din cauza secetei drastice şi temperaturilor caniculare din lunile de vară, recoltele de porumb, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr ar putea fi mai mici faţă de anul trecut cu 50-60 la sută.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›