‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSudzucker Moldova a produs peste 120 de mii de tone de zahăr în anul...

Sudzucker Moldova a produs peste 120 de mii de tone de zahăr în anul 2014

‹ adv ›
‹ adv ›

Peste 120 mii tone de zahăr a produs din recolta anului 2014 compania pe acţiuni moldo-germană Sudzucker Moldova.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la administraţia companiei, în anul trecut Sudzucker Moldova a exportat 58,6 mii tone de zahăr în valoare de 519 mil. de lei, ceea ce este cu 37,5 mii tone mai mult decât în 2013.

„Aceasta ne-a permis să ne poziționăm pe locul 5 în clasamentul întreprinderilor exportatoare din Moldova. Compania Südzucker Moldova s-a menținut pe parcursul ultimilor cinci ani în topul național al celor mai mari exportatori”, a spus preşedintele conducerii Sudzucker Moldova, Alexander Koss, care consideră că şi în 2015 compania are premise bune pentru majorarea exportului de zahăr.

Potrivit spuselor sale, este important ca practic, întreaga valoare adăugată la zahăr se produce în Moldova, deoarece o mare parte a cheltuielilor o constituie plățile pentru sfecla de zahăr.

În 2015 Sudzucker Moldova au posibilitatea de a exporta cel puţin 100 mii tone de zahăr.

„Stabilizarea situației de pe piețele regionale permite să sperăm că sarcina va fi realizată cu succes. De la începutul anului curent prețul la zahăr s-a consolidat treptat în țările UE, inclusiv în România – cea mai importantă piață de desfacere din spațiul UE, pentru producătorii de zahăr moldoveni”, a menţionat Koss.

‹ adv ›

Conform Acordului de Asociere cu UE, RM poate să exporte în 2015 un volum de 37,4 mii tone de zahăr scutite de taxe vamale.

„În 2014 Comisia Europeană a adoptat decizia conform căreia cota preferențială de export spre UE ar putea fi mărită, cu condiția ca Moldova să asigure controlul importului și să nu permită re-vânzarea zahărului importat din alte țări și ambalat ca zahăr moldovenesc”, a spus managerul Sudzucker Moldova.

El a atras atenţie la faptul că zahărul este exportat destul de activ și pe piețele din est. În general, deprecierea leului favorizează creșterea volumurilor de export, deoarece livrările în Uniunea Europeană se fac în euro, iar spre est – în dolari.

‹ adv ›

„Devalorizarea monedei naționale scade și profitul din importul de zahăr în Moldova, deși riscul livrărilor necontrolate de zahăr din Ucraina încă mai persistă”, se subliniază în comunicatul Sudzucker Moldova.

Potrivit calculelor specialiştilor, necesităţile pieţei interne de zahăr nu depăşesc 80 mii tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii