‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUE se pregătește să intre în „război“ cu balega de vacă

UE se pregătește să intre în „război“ cu balega de vacă

‹ adv ›
‹ adv ›

Nu o dată tehnocrații UE s-au întrecut în a da directive dintre cele mai stupide. Iar dacă nu ar fi de râs, cu siguranță este de plâns pentru că respectivele directive sau „recomandări“ nu au făcut decât să cauzeze bătaie de cap fermierilor sau comercianților. Acum funcționarilor le-a cășunat pe bovine, mai precis pe balega de vacă, care nu va mai putea fi folosită și nici chiar văzută pe pajiști așa cum ne-am obișnuit până acum, scrie site-ul agro-business.ro.

Balega curbată se vinde la bucată

Precum intertitlul de mai sus, care nu are sens, la fel au fost „perfect“ stupide și câteva directive pe care UE le-a dat de-a lungul anilor. Astfel, UE a emis o directivă potrivit căreia fructele şi legumele cu o curbură exagerată ar trebui considerate rebut. Au trecut mai mult de 10 ani până ce UE şi-a dat seama că a comis o greşeală, în urma căreia mulţi producători aruncau banane în perfectă stare din simplul motiv că erau prea curbate. O altă directivă spune că preţul fructelor şi ouălor nu se mai poate stabili la bucată, ci în funcţie de greutate. Dar UE a admis însă că nu îi pot opri pe producători să vândă la cutie dacă menţionează şi greutatea produselor respective. Din acest motiv încă mai există ouă la cutie. Apoi, oficialii UE au decis, pe baza unor studii aprofundate, că nu există evidenţe care să ateste faptul că apa poate preveni deshidratarea. În consecinţă, au interzis îmbuteliatorilor să se promoveze făcând referire la calitatea apei de a preveni deshidratarea. Acum Uniunea Europeană vine iarăși cu niște directive „ciudate“ prin care interzice ca pășunile să mai fie fertilizate dacă se depășeşte un anumit procent de nitrați. Cu alte cuvinte, vacile nu vor mai avea voie să pască libere pentru că atunci excrementele lor ar face ca procentul nitraților din sol să depășească limita admisă.

Fermieri îngrijorați

Potrivit funcționarilor europeni, fermierii care ignoră aceste directive vor fi sancționați. Acest lucru înseamnă pierderea subvențiilor din partea statului care în unele țări sunt de mii de euro pe an, dar și interzicerea comercializării laptelui care de asemenea va fi considerat că depășește limita de nitrați admisă. Cu toate că legea nu interzice explicit animalelor să excreteze, aceasta se referă la interzicerea utilizării pe pășuni a unor fertilizatori cu nitrați într-o proporție mai mare de 15%. Din acest motiv, fermierii europeni se tem că bălegarul natural de vacă va depăși, potrivit directivei UE, limitele impuse, motiv pentru care ar putea să își piardă subvențiile de la stat. Cert este un lucru: toți fermierii – și cei europeni, dar mai ales conaționalii noștri – consideră aceste directive fără sens și spun că le amenință modul tradițional de viață. „Cerem ca această decizie să fie ridicată în Germania. În Bavaria fertilizarea nu ar fi posibilă pentru jumătate din terenurile cultivate dacă nu ar fi vacile“, a declarat Johan Huber, fermier în Bavaria.

„Îngrășămintele naturale administrate pe terenurile agricole fac parte tot din acest ecosistem bine echilibrat în timp. În momentul în care intervii și scoţi ceva din acel ecosistem trebuie să pui altceva în loc. Îngrășăminte chimice artificiale, care poluează de 3 ori mai mult pentru producerea lor și sunt mult mai puțin biodegradabile decât îngrășămintele naturale?“, se întreabă retoric Cristian Chișmurie, președintele Asociației Crescătorilor Bovinelor pentru Carne din județul Arad.

‹ adv ›

Eco? Care eco?

„În aceste condiții, cum vom mai putea produce alimente 100% bio? Păi n-o să mai putem. Cum să faci bio fără îngrășăminte naturale? Probabil că vor să le elimine ca să se meargă numai pe îngrășăminte chimice care costă, și nu puțin“, a declarat Irina Liszkai, membră a Asociației Crescătorilor Bovinelor pentru Carne din județul Timiș.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii