‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn gospodar din Zăbriceni a învăţat să folosească energia soarelui şi a vântului

Un gospodar din Zăbriceni a învăţat să folosească energia soarelui şi a vântului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Valeriu Vinitinschi din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ, este unul dintre puţinii care a înţeles cât de importantă este energia ecologică, încă acum mulţi ani. S-a întâmplat două decenii în urmă, când singurele surse de informare despre cum funcţionează aceasta erau propriile monitorizări şi experimente. Astfel, după ce s-a căsătorit, a decis să facă mai uşoară munca în gospodărie. Cu ajutorul energiei regenerabile a reuşit să-şi aprovizioneze zilnic gospodăria cu apă caldă menajeră sufcientă pentru toate treburile casnice.

Îmblânzirea soarelui…

Pe parcursul unui an, gospodarul a creat primul colector solar, elaborat din foi de metal inox şi sticlă inox. Este vorba despre un panou de nouă metri pătraţi, care este, de fapt, acoperişul unei construcţii auxiliare. Sub panou a fost instalat un rezervor de o tonă pentru apă fierbinte şi altul de 600 de litri pentru apă rece. Vasele sunt folosite pentru a amesteca apa, care, datorită temperaturii ridicate, se încălzeşte până la 85 de grade Celsius. Astfel, din martie şi până în noiembrie, an de an, gospodarul are apă caldă pentru uz casnic.

…şi a vântului

După ce a construit colectorul, Valeriu Vinitinschi a decis să folosească şi energia vântului în gospodăria sa. Se întâmpla acum 17 ani, în perioada când energia electrică era deconectată foarte des. La început a adunat materiale pentru turbina eoliană. Piesele le-a găsit în magazinele de profil, depozitele cu fier uzat şi la consăteni. Astfel, după patru ani și jumătate de muncă a realizat instalaţia. Turbina eoliană a fost amplasată la 20 de metri de casă. Aceasta are 27 de metri înălţime şi puterea de 6,25 kW.

După mai bine de un deceniu şi jumătate de activitate, Valeriu Vinitinschi a făcut şi anumite calcule. Astfel, economiile se ridică la 350 mii lei, în timp ce cheltuielile pentru crearea turbinei eoliene şi a colectorului solar, abia dacă au ajuns la 20 de mii de lei. Gospodarul spune că are puţine cheltuieli de mentenanţă, în schimb, îşi poate permite luxul să folosească la maximum energia alternativă produsă de soare şi vânt.

‹ adv ›

Promotorul energiei regenerabile

După mai bine de 20 de ani de utilizare a resurselor regenerabile, Valeriu Vinitinschi a devenit un promotor foarte înflăcărat al energiei ecologice şi vrea să-i înveţe şi pe alţii să o folosească. În acest scop, el a creat un colector solar mobil, pe care l-a dat cu împrumut celor dornici să îl testeze pentru o perioadă mai îndelungată. Cei care l-au folosit şi-au dat seama cât de util este colectorul solar, care oferă gratuit apă ferbinte menajeră, pentru fiecare gospodărie. Valeriu Vinitinschi spune că încearcă să îmbunătăţească instalaţia şi nu scapă niciun prilej să le povestească și altora despre beneficiile energiei solare şi eoliene.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›