‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUnde au dispărut 400 de milioane de lei destinate agriculturii

Unde au dispărut 400 de milioane de lei destinate agriculturii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Doi ani la rând Guvernul Republicii Moldova nu a fost în stare să-şi onoreze angajamentele luate la plata subvenţiilor pentru producătorii agricoli.

Astfel în anul 2014, agriculturii nu au primit circa 246 de milioane de lei, iar în anul 2015 deja peste 400 de milioane de lei.

Potrivit datelor Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) în anul 2015 mărimea fondului de subvenţionare a constituit 610 milioane de lei, cu 45,3 milioane de lei mai mult decât în 2014. Acesta însă a inclus şi surse externe în valoare de 110 milioane de lei din contul Programului Comisiei Europene de suport bugetar fiscal sectorial “Stimularea Economică a zonei Rurale”.

Din cele 610 milioane de lei, 246,9 milioane au fost direcționate la stingerea datoriilor pentru anul 2014, achitate integral şi doar restul de 362,8 milioane de lei reprezintă suma bugetată rămasă pentru a da subvenţii producătorilor agricoli în anul 2015.

Potrivit Mold-Street, în realitate cea mai mare parte a banilor aşa-şi nu au ajuns la agricultori. Astfel AIPA susţine că „din totalul dispozițiilor de plată remise spre executare Trezoreriei de stat, în mărime de 362,8 milioane de lei, au fost executate doar 56,4 milioane de lei, pentru 215 beneficiari, restul 306,4 milioane de lei, pentru 2.385 beneficiari stau în așteptare fiind înregistrate în sistemul trezorerial”.

Aceste dispoziţii au început a fi restituite solicitanţilor pentru reperfectare, ținând cont de trecerea Trezoreriei la un nou sistem – IBAN. Astfel, dispozițiile de plată vor fi înaintate repetat, urmând a fi achitate, în limita cheltuielilor bugetare aprobate pentru 2016.

‹ adv ›

În consecinţă se poate de constatat că agricultorii au primit doar 10% din suma de subvenţii promisă în 2015.

Restanţe de peste 400 de milioane de lei

În afară de aceste 306,4 milioane de lei se mai adaugă alte 140 de milioane de lei în baza cererilor depuse la finele lunii octombrie (neautorizate la data de 31.12.2015), care potrivit AIPA „vor fi achitate într-un termen rezonabil”.

‹ adv ›

Noul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a dat asigurări că restanţa de peste 400 de milioane de lei din anul 2015 va fi achitată în 2016, graţie majorării fondului de subvenţii până la un miliard de lei.

„Din suma totală de un miliard, 15 milioane de lei sunt preconizate pentru Oficiul naţional al viei şi vinului, 45 de milioane reprezintă datoria statului față de producătorii de mere care au avut de suferit în urma embargoului rusesc, introdus la mijlocul anului 2014, şi au fost nevoiţi să livreze merele la procesare la preţuri mai mici. Circa 400-430 milioane este datoria pentru 2015 la subvenții şi restul, în jur de 500 de milioane, vor fi subvenţiile pentru anul 2016”, a spus ministrul Grama în cadrul ședinței Clubului Presei Economice.

Ministrul Agriculturii susţine că a fost elaborată şi Legea privind subvenționarea care va fi prezentată Parlamentului și speră să fie adoptată în sesiunea de primăvară-vară.

”Legea o să stabilească principiile subvenționării și astfel vor fi excluse problemele, inclusiv datoriile, generate de faptul că regulamentul de subvenționare se aproba la jumătate de an”, a promis Eduard Grama.

Când vor fi realizate şi aceste promisiuni rămâne de văzut.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›