‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaUrzica – o nouă cultură furajeră apreciată de fermierii din Germania, SUA și Elveția

Urzica – o nouă cultură furajeră apreciată de fermierii din Germania, SUA și Elveția

‹ adv ›
‹ adv ›

Urzica are toate șansele să devină tot mai populară printre producătorii de furaje și asta pentru că poate oferi o recoltă de 2 ori mai mare față de alte culturi furajere tradiționale, crescute în aceleași condiții ecologice. Fermierii din Țările Baltice, Belarus, Germania, SUA și Elveția o apreciază pentru randamentul excelent și proprietățile nutritive.

Urzica-cânepă (urtica cannabis), tip de urzică de forma cânepei, este o plantă perenă care crește până la un metru jumătate sau chiar mai mult. Fiind frunzoasă, aceasta asigură un nutreț valoros. De regulă, la fiecare hectar, semănat o dată la 8-10 ani, se obține circa 800-1000 de chintale. În condiții de irigare masă verde va fi și mai multă. Cu o viteză mare de creștere și dezvoltare, urzica-cânepă ajunge la maturitate cu 20-25 zile înaintea altor culturi furajere și poate asigura hrana completă în conveierul verde. Pe toată perioada vegetației planta rămână suculentă, moale și foarte nutritivă.

Pe lângă faptul că asigură o recoltă bogată, nutritivă și cu o perenitate mare, urzica-cânepă se adaptează destul de bine la condițiile de mediu, este rezistentă la frig, ger, boli sau dăunători. De asemenea soiul are o capacitate mare de regenerare (2-3 cosiri complete), iar prețul său de cost este mult mai mic spre deosebire de alte culturi furajere tradiționale.

Urzica este folosită pe larg în hrana diverselor animale ca furaj vere, făină îmbogățită cu vitamine, siloz amestecat cu plante bogate în zaharuri. Din aceasta se mai prepară peleți, brichete, concentrate de proteină și vitamine. Toate tipurile de hrană obținute din această cultură sunt extrem de nutritive și integrale, deoarece conțin un număr mare de proteine, caroten, vitamine din grupa B,C, D, E, niacină, acizi organici, micro și macroelemente. Animalele și păsările hrănite cu urzică, chiar și în cantități mici, și-au îmbunătățit semnificativ productivitatea. De aceea se recomandă plantarea urzicii în apropierea fermelor de animale.

Cu toate acestea urzica este exigentă atunci când vorbim de condițiile de creștere. Ca să se dezvolte bine solul trebuie să fie neapărat fertil. Solul greu, prea umed, nisipos uscat nu îi priește.

FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

Bune premergătoare pentru urzică sunt culturile prășitoare. Nu este indicat să semănați urzica pe terenurile necultivate, pline de buruieni.

‹ adv ›

Urzica este cultivată primăvara sau toamna târziu cu ajutorul semănătoarelor pentru legume sau  cereale, în rânduri distanțate la 60-70 cm, la o adâncime de 1-1,5 cm, rata de semănare fiind de 1,5-2kg la hectar. Deoarece semințele de urzică sunt foarte mărunte (o mie de semințe cântăresc 0,5 grame) acestea trebuiesc amestecate de exemplu cu nisip. De altfel urzica poate fi înmulțită și pe cale vegetativă.

Lăstarii apar peste 12-15 zile. După ce a dat lăstari, planta are nevoie de îngrijire sporită, iar îndepărtarea buruienilor este esențială.

Urzica-cânepă este folosită pentru prepararea diferitor nutrețuri. Pentru obținerea făinii furajere și a nutrețului verde urzica va fi recoltată în faza de butonizare, iar pentru siloz se cosește la înflorire.

‹ adv ›

Randamentul la hectar depinde de înălțimea de recoltare, dar pentru ca urzica să se refacă, înălțimea optimă pentru cosit este de 8-10 cm.

Pentru producerea semințelor se amenajează loturi semincere sau se folosesc cele pe care au crescut culturi furajere în anii precedenți. Recoltarea semințelor se face doar din prima cosire, deoarece restul recoltelor vor asigura un randament mai mic.

După treierat semințele se curăță de impurități și se usucă la 14% umiditate. Dacă semințele vor fi depozitate în încăperi uscate, acestea își vor păstra proprietatea de germinare timp de 3-4 ani. Mai mult, semințele proaspete sau cele păstrate timp de până la doi ani, au o capacitate mare de germinare și produc mai mulți lăstari.

Articol realizat în baza materialelor urozhayna-gryadka.narod.ru

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii