‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVeşti bune: s-a spart monopolul de achiziţie de pe piața grâului

Veşti bune: s-a spart monopolul de achiziţie de pe piața grâului

‹ adv ›
‹ adv ›

În acest an fermierii au mai multe oportunităţi de comercializare a grâului. Dacă în anii precdenţi exista doar soluţia vânzării către intermediari, care ofereau un preţ prea mic sau prin intermediul porturilor Giurgiuleşti şi Reni, dacă existau partide mai mari, în anul curent există mai multe soluţii, anunță ziarul Economicescoie Obozrenie, citat de Mold-Street.

Există soluţia portului Odessa şi Ismail. În plus, în special în raioanele de nord ale republicii se fac tot mai prezenţi traderii români, care oferă preţuri destul de competitive stricând monopolul intermediarilor locali. Săptămâna trecută preţul de achiziţie a unei tone de grâu în portul Constanţa era de 169 de dolari sau circa 3200 de lei moldoveneşti.

Şi în Europa recolta este mai mică

În ciuda faptului că, în ansamblu, se estimează că anul agricol 2015 va fi un an fără probleme majore, producțiile estimate de Comisia Europeană vor fi mai mici cu 5,5% din cauza lipsei de precipitații din ultimele luni în state precum Germania, Portugalia sau Spania, și a abundenței ploilor din primăvară din România.

Per total, producţia de cereale a UE este estimată la 5,27 de tone la hectar, faţă de 5,58 de tone la hectar în 2014. Mai precis, specialiştii Comisiei Europene estimează o scădere de 4,8% a producţiei de grâu, până la 5,79 tone pe hectar, o diminuare de 5,5%, până la 4,63 de tone pe hectar, în cazul culturilor de orz şi un minus de 4,3%, până la 7,19 tone pe hectar, în cazul porumbului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii