‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriA investit milioane într-o livadă, iar acum vinde merele cu 65 de bănuți

A investit milioane într-o livadă, iar acum vinde merele cu 65 de bănuți

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de mere din sud-estul Moldovei suportă pierderi de milioane de lei din cauza interdicţiei impuse de Rusia la importul de mere. Chiar dacă acum cîteva zile Guvernul a promis fermierilor  compensaţii de un leu şi 50 de bani pentru un kilogram de mere vîndut la fabricile de conserve pînă la data de 30 septembrie, producătorii spun că acest lucru nu salvează nici pe departe situaţia. Fabricile de conserve sunt suprasolicitate, iar preţul oferit este de 55 de bănuţi pentru un kilogram. În aceste condiţii fermierii spun că o parte din roadă riscă să se altereze în livezi.

Andrei Liulica din satul Hagimus raionul Căuşeni acum cinci ani şi-a plantat o livadă de 18 hectare cu mere. Tînărul susţine că fiecare pom l-a costat un euro, iar pentru a vedea livada în roadă a cheltuit anual sute de mii de lei. Prima recoltă a strîns-o anul trecut cînd fructele gata culese au fost exportate în Rusia direct din livadă la un preţ de 4-5 lei pentru un kg. Anul acesta, pentru că livada a fost toată numai floare, recolta la hectar a depăşit 20 de tone de fructe. Prognozele erau bune spune producătorul care s-a gîndit că în acest an îşi va compensa o parte dintre cheltuieli şi va rambursa creditele luate de la bancă. Situaţia însă s-a agravat însă destul de tare odată cu impunerea embargoului de către Rusia.

Merele mari şi gustoase din Hagimus nu pot fi vîndute nicăieri. Piaţa autohtonă este suprasolicitată, iar regiunea transnistreană care este în nemijlocita apropiere de satul Hagimus nu primeşte nici un fruct. Aşa că merele aveau toate şansele să rămînă pe copaci.  După ce la începutul acestei luni Guvernul a promis compensaţii producătorilor de mere de un 1.50 lei dacă îşi vînd producţia pînă la data de 30 septembrie, fermierul din Hagimus şi-a angajat cîţiva muncitori din localitate care culeg zilnic tone de fructe și le transportă la fabrica de conserve din Căuşeni, unde le vînd cu 65 de bănuţi pentru un kg.

Bărbatul cu lacrimi în ochi se uită la producţia sinecostul  căruia constituie cel puţin 5 lei. Şi care trebuia să-i aducă în acest an un profit de aproximativ 3 milioane de lei. Pentru că sunt duse la suc, merele din pomii lui Andrei Liulica sunt scuturate jos de muncitori, după care cărate cu tractoarele 30 de km pînă la Căuşeni. Oamenii spun că pentru a-şi recupera numai cheltuielile de transport fermierul trebuie să vîndă 100 de kg de mere cu 55 de bani.

Situaţia nu este mai bună nici în gospodăria ţărănească a lui Timofei Novac, bărbatul spune că înafară de mere în acest an embargoul l-a pus la pămînt şi cu producţia de prune şi struguri de masă. Dacă anii trecuţi toată producţia era vîndută în Federaţia Rusă anul acesta va rămîne cu roada pe cîmp.

Şi Parascovia Bumbu lucrează de mai bine de 40 de ani la pămînt femeia afirmă că anul acesta statul trebuia să ofere fermierilor o alternativă în condiţiile embargoului rusesc. Ţăranii se arată dezamăgiţi de această situaţie afirmînd că dacă nu se vor lua măsuri producătorii agricoli vor renunţa la pămînt.

‹ adv ›

În raionul Căuşeni există în jur de 10 producători care deţin livezi mari de mere.

Sursa: Studio-l.md

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›