‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Agricultorii din Căuşeni au asistat la o lecţie practică privind tăierea viţei de...

VIDEO. Agricultorii din Căuşeni au asistat la o lecţie practică privind tăierea viţei de vie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultorii din Căuşeni au asistat la o lecţie practică privind tăierea viţei de vie în uscat. Specialistul viticultor din cadrul Ministerului Agriculturii, Valeriu Cebotari a efectuat exerciții practice la tăiatul în uscat a viței de vie și a demonstrat practica de tăiere pe timp de iarnă, în dependenţă de soi.

Producătorii de struguri din raionul Căuşeni spun că anul acesta a fost unul prielnic pentru dezvoltarea viţei de vie. La viţa de vie tăierile sunt necesare pentru a menţine un permanent echilibru între creştere şi fructificare. În funcţie de gradul de afectare a viţei de vie de către ger, se execută tăierile în mod diferenţiat, lăsând încărcături de rodire mai mari sau mai mici sau combinând tăierile de rodire cu cele de regenerare, transmite postul local de televiziune Studio-L.

Experţii agricoli spun că este bine ca înainte de executarea tăierii să se recolteze probe de coarde, care se ţin câteva zile în încăperi la temperaturi de 18-20ºC, după care cu o lamă se secţionează mugurii, pentru a vedea dacă sunt viabili sau afectaţi de ger. Mugurii viabili prezintă în secţiune o culoare verde vie, iar cei afectaţi o culoare brună sau chiar neagră.

În funcţie de procentul de ochi afectaţi de ger, se stabileşte încărcătura de rodire care se lasă pe butuc la tăiere. Prin încărcătură de rodire se înţelege numărul de ochi care se lasă pe butuc, acest număr se poate raporta şi la m2 suprafaţă de nutriţie care revine fiecărui butuc. După ce viticultorul s-a decis asupra vigorii butucului şi a sarcinii de ochi pe care i-o va lăsa, se trece la executarea efectivă a tăierii. Se aleg coardele destinate formării elementelor de rodire (coarde, cordiţe, cepi.

De regulă elementele de rodire se lasă pe cepii de înlocuire de anul trecut.Specialiştii spun că anul acestea viţa de vie în sud-estul ţării nu a îngheţat.În raionul Căuşeni sunt înregistrate peste 3 mii de hectare de viţă de vie.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›