‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVinul Moldovei obține premiul special „Voice of Wine”, la WBWE 2016

Vinul Moldovei obține premiul special „Voice of Wine”, la WBWE 2016

‹ adv ›
‹ adv ›

Eforturile țării noastre de a promova valoarea Vinului Moldovei au fost apreciate cu premiul special „Voice of Wine” („Vocea Vinului”), în cadrul expoziției World Bulk Wine Exhibition, care s-a desfășurat Între 21-22 noiembrie 2016, la Amsterdam, în Olanda. Reprezentarea Republicii Moldova la cel mai mare for european specializat în vinurile vrac a fost asigurată, pentru al treilea an consecutiv, de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

Premiul „Voice of Wine” este acordat anual cu scopul de a recunoaște și a recompensa munca persoanelor sau grupurilor implicate în apărarea valorilor vinului și a caracteristicilor economice, culturale și sociale ale acestuia. Trofeul din acest an a fost decernat „Vinului Moldovei pentru eforturile viticultorilor, vinificatorilor și autorităților publice în promovarea vinului în vrac, pentru abilitatea lor de adaptare la piețele internaționale și pentru calitatea vinurilor lor”.

Otilia Romero de Condes, directorul WBWE și președintele juriului: „Prin acest premiu apreciem munca enormă investită de sectorul vitivinicol moldovenesc pentru a se adapta la noile circumstanțe și pentru a scăpa de dependența față de vânzările exclusive către statele tradiționale. Începând cu anul 2008 exporturile moldovenești au crescut într-un ritm anual de peste 10%, iar vânzările către Rusia și către republicile din regiune au scăzut de la 85,5% la aproximativ 60%.”

Organizatorii WBWE au mai specificat că Moldova deține în prezent 112.000 de hectare de viță-de-vie, dintre care 75.000 de hectare sunt dedicate viticulturii și produce aproximativ 1,75 milioane de hectolitri. O astfel de dezvoltare a fost posibilă datorită ajutorului datorită donatorilor externi, care au investit atât în extinderea podgoriilor, cât și în îmbunătățiri tehnologice. În Moldova, sectorul vitivinicol oferă 250.000 de locuri de muncă în podgorii și la fabricile de vin. Industria vinului moldovenesc reprezintă 3,2% din PIB și 7,5% din exporturile țării. Aceste cifre se datorează activității a 140 de companii, care reușesc să exporte anual vin în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro.

Aflat la a opta ediție, World Bulk Wine Exhibition 2016 este considerat cel mai mare târg din lume dedicat comercializării vinurilor vrac, în termeni de volume tranzacționate. La evenimentul internațional WBWE au participat oficiali, producători, exportatori și cumpărători din 23 de țări, expoziția fiind vizitată de peste 6000 de persoane interesate din 66 de țări.

Costurile legate de participarea companiilor vinicole la eveniment au fost acoperite din Fondul Național al Viei și Vinului.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii