‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole3 laboratoare performante vor fi lansate la Universitatea Agrară, cu suportul Livada Moldovei

3 laboratoare performante vor fi lansate la Universitatea Agrară, cu suportul Livada Moldovei

‹ adv ›
‹ adv ›

Începând cu 1 septembrie 2021, tinerii care vor decide să studieze o specialitate agricolă la Universitatea Agrară de Stat din Moldova se vor bucura de studii de calitate în condiții moderne, în concordanță cu standardele europene. Și aceasta datorită suportului acordat de Proiectul Livada Moldovei, finanțat de către Banca Europeană de Investiții. 

Decizia de a acorda suportul financiar a venit în urma solicitărilor adresate de către asociațiile de producători din sectorul horticol, care au menționat despre necesitatea de a investi în dezvoltarea instituțiilor educaționale din domeniul agricol. 

Astfel, din suma totală a proiectului de 120 de milioane de euro, 12 milioane au fost repartizate pentru modernizarea și dotarea a 8 instituții educaționale din țară, pentru a asigura sectorul nu doar cu brațe de muncă calificate, dar și cu oameni care vin cu inovații, cunosc tehnica modernă și știu să aplice tehnologii inovative. 

Iurie Vârlan, specialist comunicare în cadrul Proiectului Livada Moldovei a menționat pentru Agrobiznes că la UASM este implementat un proiect în valoare de 2 milioane de euro, care presupune dotarea a 3 laboratoare cu utilaje necesare pentru efectuarea diverselor analize în sectorul horticol, dar și cercetări necesare pentru îmbunătățirea tehnologiilor aplicate în industria agricolă. 

„Abordarea, ca și în cazul altor instituții, la UASM este una complexă și se referă la 2 facultăți: facultatea Horticultură și facultatea Inginerie Agrară și Transport Auto. În ceea ce privește facultatea de Horticultură sunt investiți bani, inclusiv pentru reabilitarea unei aule de studii, care va fi dotată cu echipamente video, audio, astfel încât profesorii, studenții, doctoranzii să poată organiza diverse conferințe științifice. Aceste investiții sunt realizate urmare a suportului din partea programului de asistență tehnică pentru Proiectul Livada Moldovei, care a organizat o serie de vizite de studiu pentru profesorii de la UASM în instituții similare din mai multe țări europene, astfel ei s-au inspirat și s-a reușit elaborarea unui proiect în concordanță cu cerințele europene. Vor fi înlocuite rețelele electrice, se va repara acoperișului, va fi procurat mobilier, instalații video, audio. La facultatea Inginerie Agrară și Transport Auto ne-am propus, împreună cu grupul de lucru, să construim un laborator modern care să corespundă tuturor standardelor europene și să fie nu doar pentru uz didactic, pentru studenții și masteranzii de la UASM, dar și pentru agenții economici care ar putea să vină să organizeze cursuri de scurtă durată pentru însușirea unui anumit tip de tehnică agricolă sau pentru a realiza cercetări. Ne propunem ca la 1 septembrie 2021 să avem date în exploatare și dotate aceste laboratoare, iar studenții care vor veni la studii să aibă siguranța că pot obține studii de calitate în condiții corespunzătoare, dar și că vor învăța lucrurile de care au nevoie agenții economici de la noi”.

Gheorghe Nicolaescu, decanul facultărții de Horticultură, a reiterat că prin intermediul Proiectului investițional Livada Moldovei, UASM a beneficiat de suport financiar pentru dotarea pe mai multe componente. 

„În primul rând, s-au utilat laboratoare și aule din cadrul a trei facultăți: Horticultură, Agronomie, Inginerie Agrară și Transport Auto. Astfel, laboratorul de horticultură a fost dotat cu mobilier și utilaj pentru analiza produselor agroalimentare pornind de la materie primă până la produsul finit, procesat. Totodată, laboratorul pentru analiza solului a fost completat cu echipament pentru determinarea compoziției agrochimice a solului, compoziția apei ș.a. Din sursele obținute va fi creată o sală computerizată, vor fi renovate și dotate cu tehnică agricolă laboratoare în cadrul facultății Inginerie agrară și transport auto, va fi construită o seră model cu o suprafață de o mie de m2, profil sticlă cu încălzire pe bază de resurse regenerabile, dar și va fi reconstruită capital, renovată cu utilaj modern o sală pentru conferințe. În cadrul programului în derulare și UASM vine cu o contribuție din resurse proprii”. 

Gadibadi Mihail, decanul facultății Inginerie Agrară și Transport Auto a specificat că, ultimele renovări care au avut loc la facultate au fost cu aproximativ 10-12 ani în urmă.  

„Necesitatea modernizării este evidentă, deoarece tehnologiile, tehnica și etapa la care ne aflăm deja este peste realitatea pe care o avem noi în laboratoarele didactice. Sporirea competitivității absolvenților atât pe piața internă, cât și pe cea externă, este unul dintre scopurile pe care ni le-am stabilit odată cu modernizarea laboratoarelor. Majoritatea capitalului oferit va fi utilizat pentru renovarea spațiilor și crearea condițiilor europene la noi acasă. După care, o parte din bani va fi investită și în procurarea utilajelor. Suntem onorați și bucuroși că Livada Moldovei a decis să investească în această schimbare. Sala care va fi renovată va avea destinații multiple. În acest scop au fost create diferite zone, pe cea mai mare suprafață se vor afla echipamente și utilaje agricole, dar am păstrat și canalul tehnologic pe care se vor realiza cercetări în special, la ciclul 2 și 3. Lateral va fi construită o scară și o suprafață tehnică, astfel încât atât studenții, cât și eventualii vizitatori vor putea analiza, studia tehnica expusă. În partea din spate va fi construită o sală în care vor fi organizate atât orele teoretice, cât și diferite seminare, întruniri tematice. Toată suprafața va deveni o sală de expoziție în care vor fi expuse utilajele procurate și achiziționate din cadrul proiectului investițional Livada Moldovei, dar și a eventualilor producători, reprezentanți ai companiilor care vor dori să facă prezentări, seminare”.

‹ adv ›

Petru Lăzărescu, student la facultatea Inginerie Agrară și Transport Auto, ne-a spus că a ales să-și facă studiile la această facultate, deoarece după ce a studiat ofertele de pe piața forței de muncă a înțeles că în acest sector există mai multe oportunități de angajare. 

„Chiar dacă mulți tineri aleg alte facultăți decât cele agrare, sau pleacă peste hotare, totuși cred că se poate și în Moldova de câștigat un salariu decent. La moment, încerc să combin studiile și munca. O problemă pe care am observat-o atunci când am fost angajat a fost faptul că companiile dețin utilaje mult mai moderne decât ceea ce avem noi la facultate. Ne-am dori ca și în cadrul facultății să existe tehnică nouă ca să putem studia direct ceea ce se solicită. Peste ani, după finisarea studiilor, mă văd lucrând aici, pentru că cel mai bine este acasă”.

Cristian Mazur, student la aceeași facultate, a avut posibilitatea să urmeze un stagiu de practică în Germania, ceea ce l-a ajutat să acumuleze experiență, dar și să-și dorească să continue studiile.

„În vara trecută, am avut posibilitatea să urmez un stagiu de practică în Germania. Am reușit să acumulez experiență foarte bună, am văzut multe utilaje noi, moderne, cu mult mai diferite decât ceea ce avem noi. Ne-am dori să avem asemenea utilaje și să le studiem la facultate, dar cu părere de rău nu suntem la nivelul de acolo. Pot să vă spun că cunoștințele pe care le aveam de la facultate mi-a fost de folos atunci când am muncit. După experiența acumulată acolo, cred că necesită o nouă abordare inclusiv și programa de studii. La moment, în tot mai multe companii din țară sunt utilaje și tehnică performantă și noi trebuie să ne adaptăm timpului”.

Valeriu Manziuc, șeful departamentului 1, facultatea de Horticultură a specificat că datorită Proiectului Livada Moldovei a fost renovat capital laboratorul științific.

„Au fost instalate geamuri termopan, teracotă, mobilier nou, urmează să primim și câteva aparate pentru cercetări mai aprofundate pentru doctoranzii de la catedră. Aducem mulțumiri proiectului pentru suportul acordat, acum studenții au posibilitatea să învețe în condiții moderne. Comparativ cu condițiile care erau desigur că, acum ne simțim mult mai comod. Cunoaștem că sectorul are nevoie de specialiști bine pregătiți, iar pentru aceasta avem nevoie de laboratoare dotate”. 

‹ adv ›

Nicolae Fedoseev, student la facultatea Horticultură, spune că își dorește să se extindă și să planteze alte suprafețe cu livezi de cireș, chiar să construiască și un frigider pentru păstrarea fructelor. 

„Cunoștințele pe care le obținem la facultate ne ajută mult în activitatea pe care o desfășurăm sau planificăm să o facem imediat după finisarea studiilor. Utilajul cu care a fost dotat laboratorul este performant și putem afla mai mulți parametri a unei culturi, iar aceasta ne ajută să identificăm corect perioada optimă de recoltare, dar și de păstrare a diferitor culturi horticole”. 

Cristian Roșca, împreună cu familia dezvoltă o afacere legumicolă.

„Schimbările care s-au făcut cu suportul Proiectului Livada Moldovei sunt foarte benefice, iar utilajele ne ajută să aflăm mult mai aprofundat compoziția produselor horticole. Dacă ne dorim să devenim specialiști în domeniul dat, trebuie să studiem la astfel de utilaje, ca să corespundem cu solicitările și necesitățile de pe piață”. 

Liviu Vacarciuc, conferențiar universitar a specificat că aparatul performant cu care a fost dotat laboratorul a venit să le înlocuiască pe cele învechite, cu care lucrează de mai mulți ani. 

„Laboratorul a fost dotat cu un spectrofotometru de ultimă generație la care putem să determinăm mai mulți indici. Datele sunt transmise direct către un computator conectat. Putem realiza analize la substanțele fenolice, azotate, minerale, diferiți acizi. Astfel, cu ajutorul acestui aparat putem afla care este  concentrația de minerale în vinuri, musturi, sucuri, ș.a”. 

Pan Wei, este studentă în anul 3 și a venit din China ca să învețe la specialitatea viticultură și vinificație.

„Sunt în Moldova deja de 4 ani și sunt interesată de procesul de producere a vinului. În cadrul universității sunt condiții foarte bune, inclusiv în laboratorul care a fost renovat. Am învățat foarte multe lucruri interesante, care sunt diferite de ceea ce avem noi în China. Apreciez că avem posibilitatea să desfășurăm mai multe ore practice din care învățăm foarte mult. După ce o să studiez poate am să pot să lucrez aici în Moldova, dar depinde de mai mulți factori. În laborator avem multe echipamente moderne care ne permit să realizăm analizele necesare”. 

Schimbările și dotările care s-au produs deja în laboratoarele UASM au fost apreciate atât de profesori, cât și de studenți, masteranzi, doctoranzi. Aceștia au specificat, printre altele, că doar cu astfel de utilaje, aparate putem conta că vom avea, în viitorul apropiat, specialiști calificați, care cunosc necesitățile timpului și pot răspunde prompt la schimbările din sector.

Notă: Proiectul „Livada Moldovei” este inițiat de Guvernul Republicii Moldova, implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit de Banca Europeană de Investiții.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii