‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlfa-Nistru este prima companie din Moldova care va obține certificatul GlobalG.A.P. și GRASP

Alfa-Nistru este prima companie din Moldova care va obține certificatul GlobalG.A.P. și GRASP

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Societatea pe Acțiuni „Alfa-Nistru” de la Soroca are mai mult de 500 de angajați. Pentru a-i motiva să muncească în cadrul întreprinderii, dar și pentru că își dorește să fie social responsabili, conducerea întreprinderii a decis să obține certificatul Global GRASP.

„În februarie curent, am participat, cu suportul Asociației Moldova Fruct și a proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, la o misiune de afacere în cadrul expoziției Fruit Logistica de la Berlin. Am mers la Fruit Logistica pentru a vedea ce se întâmplă nou pe piața Uniunii Europene, ce putem învăța sau prelua de la ei. Cred că producătorii europeni sunt cu un pas înaintea noastră. Intenția mea a fost să aflu inovații de ultimă ora pentru împachetarea fructelor și legumelor proaspete și procesate”, relatează Constantin Petrovici, șef Secția marketing și vânzări la Alfa-Nistru.

Tânărul spune că în cadrul acestei misiuni a aflat mai multe lucruri noi, care i-au dat de gândit.

„Vorbesc despre certificarea Global GRASP. Recunosc, nu prea am auzit despre acesta, cunoșteam doar despre Global GAP. Însă, am aflat că Global GRASP este un standard la nivel mai înalt și se referă mai mult la responsabilitățile sociale. Am vizitat o cooperativă germană care deține acest certificat. Reprezentanții cooperativei ne-au explicat că resursele umane sunt cele mai importante și valoroase pentru o întreprindere, iată de ce ei militează ca fiecare angajat să aibă contract individual de muncă, să aibă salariul minim pe agricultură și să se poată apăra în fața angajatorului. Este un lucru foarte bun care merită și trebuie implementat și la noi”, consideră Constantin.

Certificarea Global GRASP poate fi obținută de companiile care sunt deja certificate Global GAP. Conceptul acestei certificări este că bunele practici în agricultură înglobează în sine nu doar produse, dar și oameni. GRASP ajută producătorii să creeze un sistem eficient și motivant, care contribuie la protejarea uneia dintre cele mai importante resurse ale unei gospodării – oamenii.

„În Republica Moldova nu avem încă companii care să fie certificate Global GRASP. Alfa-Nistru este prima întreprindere care și-a exprimat această intenție”, ne-a informat Sergiu Croitoru, director companie de certificare.

Alfa Nistru are peste 500 de angajați permanenți, dar și sezonieri. Deși este în postura de angajator, Constantin Petrovici vrea să aducă la cunoștință oamenilor că pot fi angajați și pot munci legal, iar drepturile lor vor fi respectate.

„Forța de muncă este o problemă majoră în prezent în țara noastră. Trebuie să le explicăm și să le prezentăm oamenilor care sunt avantajele angajării oficiale: asigurare medicală, alimentație, mai multe facilități. Și poate cel mai important aspect, angajatul este asigurat că pentru lucrul efectuat el va fi remunerat corespunzător”, subliniază reprezentantul Alfa-Nistru.

Constantin Petrovici ne-a relatat că a reușit, în cadrul misiunii de la Berlin să stabilească relații cu traideri din Germania și Italia. Una dintre condițiile înaintate de ei a fost obținerea certificatului Global GRASP.

„Întreprinderea noastră nu este certificată conform standardului Global GAP. Intenționăm să le obținem pe ambele. Suntem ceritificați ISO. Până la finele anului curent sperăm să obținem Global GAP și Global GRASP”, a precizat Constantin Petrovici.

‹ adv ›

Alfa-Nistru este o companie fondată de stat, în 1962. În anul 1993 întreprinderea a fost privatizată și modernizată. Produsele de bază ale unității sunt porumbul și mazărea conservate și congelate, sucul concentrat de mere. Întreprinderea mai produce pireuri, paste din fructe și legume. Cea mai mare parte a materiei prime este de origine proprie. Pentru pasta de prune, tomate și sucul concentrat de mere întreprinderea achiziționează materia primă de la alți producători. Alfa-Nistru își vinde produsele atât pe piața UE, cât și în CSI.

De la începutul anului 2018, Asociația Moldova Fruct, cu suportul financiar al proiectului USAID/Agricultura Performantă în Moldova au organizat 2 misiuni de afaceri pentru producătorii, procesatorii și exportatorii de fructe din Moldova: la Berlin în cadrul Fruit Logistica și în Dubai, la expoziția internațională GulFood.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›