‹ pub ›
12 C
Chișinău
29 mart. 2020
12 C
Chișinău
‹ pub ›
‹ pub ›

Au investit toți banii câștigați peste hotare într-o moară de măcinat porumb

‹ link sponsorizat ›

Recomandate

Studiu: O bună parte din fermieri nu cunosc cu ce sunt tratate semințele pe care le seamănă

Tratarea semințelor înainte de semănat a ajuns a fi o practică aplicată de tot mai mulți fermieri...

#26. Cum poate fi menținut sub control gândacul păros. Vezi câteva metode eficiente

Temperaturile mai înalte înregistrate la începutul primăverii au stimulat nu doar pornirea mai devreme a pomilor în vegetație, ci...

Economist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

În contextul problemelor cu care se confruntă sectorul de producere, cei mai afectați rămân a fi micii...
‹ pub ›

Advertoriale

Pentru natură nu există carantină: Microinvest continuă să crediteze sectorul agricol

Antreprenorii din agricultură continuă lucrările de sezon indiferent de situația actuală din Moldova, căci dacă nu reușești să faci totul acum, într-o...

Internet Banking de la MAIB – acces securizat, non stop la conturile companiei

Gestionează-ți afacerea oriunde nu te-ai afla, prin intermediul sistemului de deservire la distanță - Internet Banking. Integrat cu 1C, sistemul Bank Flex...
‹ pub ›

Deși au muncit peste hotarele țării și au acumulat bani cu greu, nu au considerat rezonabil să-i cheltuiască pentru construcția caselor sau procurarea automobilelor. Au avut mai multe idei, au identificat oportunitatea potrivită și, în final, au lansat afacerea dorită. Este istoria a doi parteneri, Petru Cobîlaș și Anatol Scutaru, ambii originari din satul Prajila, raionul Florești, care s-au asociat cu scopul lansării unei afaceri – moară de măcinat porumb.

Petru Cobîlaș a activat în Rusia în domeniul construcțiilor peste 3 ani, pe când Anatol Scutaru a muncit în Cehia timp de 2 ani. După o vreme, obosiți de munca printre străini, au decis să revină acasă. „E greu să munceşti peste hotare, unde eşti privit doar ca o maşină de muncă şi nu ca un om care are sentimente, probleme, bucurii”, spun antreprenorii. Partenerii erau siguri că banii obţinuţi peste hotare trebuiau investiţi eficient în propria afacere, care, la rândul său, ar genera profituri suficiente pentru a nu fi nevoiți să mai plece la muncă în străinătate.

‹ pub ›

O parte din banii acumulați, partenerii i-au investit în procurarea clădirii destinate morii de măcinat porumb. Dar, fără suport adițional atât consultativ cât și financiar, implementarea ideii de afacere era practic imposibilă. ”Fiind informați de Consiliul Raional Florești despre existența Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitențelor pentru Crearea Noilor Afaceri și a Locurilor de Muncă”, am contactat A.O. ”ProRuralInvest” cu scopul de a fi susținuți în procesul de lansare a afacerii” au menționat partenerii.

Pentru început, au participat la cursul de instruire ”Cum să inițiezi o afacere”, organizat în cadrul Proiectului, unde au obţinut cunoştinţe în domeniile man- agementul întreprinderilor, planificarea și finanțarea afacerilor etc. Ca urmare a instruirii, cu suportul coordonatorilor Proiectului, au înregistrat o întreprindere – SRL ”Tamos” și le-a fost elaborat un plan de afacere cu scopul obținerii finanțării pentru procurarea utilajului necesar în cadrul Programului PARE 1+1.

‹ pub ›

Fiind eligibilă la Programul PARE 1+1 și fiind considerată ca o afacere de perspectivă, ideea de înființare a unei mori de măcinat porumb a fost acceptată spre cofinanțare. Prin urmare, antreprenorii au investit 403 mii lei pentru procu- rarea utilajului de morărit și utilajului de calibrare, dintre care 200 mii lei a consti- tuit grant în cadrul Programului PARE 1+1. ”Existența oportunității de cofinanțare a afacerii, în special prin prisma acordării grantului de 200 mii lei, ne-a influențat și mai mult în decizia să creăm o afacere în Moldova și ne-a motivat să muncim la noi acasă, concomitent beneficiind de suport din partea statului și a proiectelor în derulare”, relatează partenerii.

Actualmente, antreprenorii prestează servicii de morărit a porumbului pentru locuitorii satului Prajila, precum și din localitățile din vecinătate, în acest scop fiind angajate 3 persoane. Făina de porumb pe care o produc şi-a câştigat deja faima. Calitatea înaltă a făinii de porumb se datorează utilajului performant achiziționat. Astfel, grăuntele de porumb parcurge o cale mai lungă până a se transforma în făină. Antreprenorii s-au specializat în producerea a două tipuri de făină, mai dură și mai fină, în dependență de solicitările clienților.

‹ pub ›

”Dispunem și de teren agricol, pe care cultivăm porumb, utilizat ca materie primă pentru producerea făinii de porumb. Concomitent achiziționăm grăunțe și de la producătorii de porumb din regiune. Făina este comercializată la piața din or. Florești”, au menționat partenerii.

Partenerii nu intenționează să se oprească aici. Pentru viitor, planurile de extindere ale acestora includ achiziționarea echipamentului nou de ambalare a făinii pentru a asigura oferirea pe piața autohtonă a făinii proprii de calitate. „Ne-am documentat şi cunoaștem exact că, odată cu inițierea activității de ambalare a producției de făină obținute, vom reuși să dezvoltăm afacerea creată, care va genera noi locuri de muncă și profituri mai importante”, au spus, în încheiere, partenerii.

Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.

‹ pub ›

Video

‹ pub ›

Alte subiecte

‹ link sponsorizat ›

2 COMENTARII

  1. Buna ziua ma numesc Vitalie Popescu am lucrat pesti hotare ani grei si acuma si dori sa ma intorc in tara natala Moldova ca sami pot deschide o afaceri ,dar am nevoe de-un sprigen precum am mentionat mai sus sunt ca nu sunt de ceva timp in tara si asa ca nu stiu de unde so incep si unde sa ma adresez ca sa premesc un raspuns .Multumesc anticipat ca aticipat ca ati avut rabdare sa cititi acest mesaj.

  2. Buna ziua doresc sa aflu mai multă informația in privința faunei de porumb. Tatăl meu are moara de măcinat porumb și dorește sa înceapă din nou a lucra cu ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

‹ pub ›

Recente

După suprafețe record plantate cu livezi, Rusia planifică să obțină producții record de legume crescute în sere

Guvernul rus și-a stabilit acum câțiva ani drept domeniu prioritar dezvoltarea sectorului agricol pentru asigurarea consumului intern de fructe și legume. Astfel,...

Studiu: O bună parte din fermieri nu cunosc cu ce sunt tratate semințele pe care le seamănă

Tratarea semințelor înainte de semănat a ajuns a fi o practică aplicată de tot mai mulți fermieri din întreaga lume. În ultimii...

#26. Cum poate fi menținut sub control gândacul păros. Vezi câteva metode eficiente

Temperaturile mai înalte înregistrate la începutul primăverii au stimulat nu doar pornirea mai devreme a pomilor în vegetație, ci și dezvoltarea în masă a...
‹ pub ›

Comentarii

‹ pub ›

Important

Economist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

În contextul problemelor cu care se confruntă sectorul de producere, cei mai afectați rămân a fi micii producători și anume ei sunt...