‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 19 martie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera)

Viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera)

‹ adv ›
‹ adv ›

Este ştiut faptul, că porumbul este una dintre cele mai importante culturi cerealiere în țară. Anual, această cultură ocupă o suprafață de circa 500 de mii ha.

Condiţiile climaterice din sezon favorizează dezvoltarea şi răspândirea viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte), dăunător de carantină pentru ţara noastră. În august-septembrie va continua zborul adulţilor, cu maximă de zbor în perioada înfloririi porumbului. Adulţii sunt activi în zori şi în amurg, şi se răspândesc pe direcţia vântului.

Diabrotica virgifera virgifera Le Conte este o specie oligofagă, care, în condiţiile ţării noastre, dezvoltă o generaţie pe an. Adultul are corpul alungit de 6,2-6,8 mm lungime, de culoare cenuşie-gălbuie sau galbenă-verzuie. Oul este oval, de 0,5 mm lungime şi 0,4 mm lăţime, de culoare galbenă pală. Larva are corpul subţire, de 13-18 mm lungime, albă-gălbuie, cu capul brun.

Iernează în stadiul de ou la 15-30 cm adâncime în sol. Ecloziunea şi hrănirea larvelor se eşalonează de la mijlocul lunii mai, şi până la începutul lunii august. Adulţii pot fi observaţi de la sfârşitul lunii iulie până în octombrie. Ei se hrănesc cu polen, mătase, ştiuleți imaturi şi frunze de porumb şi se pot răspândi pe distanţe mari – de până la 50 km pe an. O femelă depune până la 350 de ouă.
Atacă adulţii şi larvele, însă dauna principală o produc larvele, care distrug sistemul radicular al plantelor de porumb. Plantele atacate stagnează în creştere, se îngălbenesc şi cad. 

Ca măsuri de stopare a răspândirii dăunătorului şi prevenire a atacului în raioanele deja infestate se impun  următoarele  măsuri: 

  • rotaţia culturilor. Renunţarea la monocultură şi asigurarea unei rotaţii adecvate a culturilor constituie metoda cea mai economică de prevenire a răspândirii insectei;
  • însămânţarea porumbului în termen optim (15 aprilie – 5 mai). 
  • se interzice transportul plantelor de porumb, destinate pentru furaj, pentru comercializare din zonele infestate  în cele neinfestate; 
  • de efectuat arături adânci de toamnă, în scopul reducerii rezervei hibernante de ouă;
  • de distrus resturile de plante rămase după recoltare; 
  • tratamentul chimic al seminţelor;
  • de folosit soiuri cu rezistenţă sporită la dăunător;
  • utilizarea capcanelor lipicioase înzestrate cu feromon sexual sintetic, una din cele mai eficiente metode de monitorizare şi capturare a adulţilor; 
  • recoltarea timpurie a porumbului;
  • combaterea chimică a adulţilor. 

Conform prevederilor art.35 alin.(1) lit.a) şi b) a Legii nr.228 din 23.09.2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să efectueze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi dezvoltării organismelor dăunătoare. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii