Pregătiți-vă pentru Moldagrotech: Mikro Kapital Moldova vine cu o ofertă exclusivă

0

Cu doar câteva zile înainte de deschiderea expoziției Moldagrotech AUTUMN 2023, Mikro Kapital Moldova dezvăluie detalii exclusive despre participarea companiei la eveniment și ofertele unice pe care le pregătesc pentru toți vizitatorii.

„Este un moment special pentru noi, deoarece continuăm să sărbătorim 10 ani de excelență pe piața financiară din Republica Moldova, iar în cinstea acestui eveniment unic, pregătim o ofertă limitată care nu poate fi ratată! În perioada expoziției Moldagrotech 2023, oferim o reducere excepțională pentru trei tipuri de credite care vor satisface nevoile tuturor celor interesați de agricultură, afaceri și dezvoltare financiară”, comunică CEO Mikro Kapital Moldova, Sergiu Țurcanu.

Este vorba despre:

  • Credit Business: până la 5 mln de lei pentru dezvoltarea și extinderea afacerii.
  • Credit AGRO: până la 1 mln de lei fără gaj pentru sprijin financiar a fermierilor și sectorului agricol.
  • Credit SupeRRapid: credit rapid pentru mici antreprenori până la 150.000 de lei fără gaj.

Clienții interesați trebuie doar să se apropie de standul Mikro Kapital Moldova din pavilionul nr. 2 al Moldexpo și să completeze o cerere de credit pe loc. Această ofertă specială este valabilă doar pe durata expoziției, în perioada 19-22 octombrie 2023.

Nu ratați oportunitatea de a sărbători alături de Mikro Kapital Moldova și de a profita de cele mai avantajoase oferte financiare la Moldagrotech 2023.

Marcați-vă perioada în calendar, 19 – 22 octombrie, unde sunteți așteptați cu brațele deschise la standul Mikro Kapital Moldova pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele financiare.

18 octombrie – Ultima zi de solicitare a subvențiilor în avans pentru îmbunătățiri funciare

0

Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că 18 Octombrie este ultima zi de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor în avans pentru proiecte investiționale de îmbunătățiri funciare, ameliorarea și protecția solului. Conform Ordinului Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare nr. 02 din 12 septembrie 2023, cu privire la lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvențiilor în avans – îmbunătățiri funciare, deținătorii de terenuri pot depune cereri de solicitare în perioada 12.09. – 18.10.2023.

Cererile de solicitare a subvenției în avans se depun pentru următoarele submăsuri:

  • Submăsura nr. 1: Prevenirea și combaterea eroziunii solului;
  • Submăsura nr. 2: Ameliorarea chimică a solurilor;
  • Submăsura nr. 3: Conservarea și sporirea fertilității solurilor. 

Criteriile de eligibilitate stabilesc că solicitant al subvențiilor poate fi persoana juridică/fizică sau unitatea administrativ teritorială de nivelul întâi, care deține teren în proprietate, posesie sau folosință, înregistrat în modul stabilit de lege și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ – teritorială de nivelul întâi.

De menționat este faptul că suportul statului constituie  80 % din valoarea proiectului eligibil, ce nu va depăși 1 milion de lei

Plățile vor fi efectuate în două tranșe: 

  • I Tranșă – 70% din valoarea subvenției, care va fi achitată în condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului în proporție de cel puțin 20%, din valoarea proiectului investițional;
  • II Tranșă – 30% din valoarea subvenției, se va efectua în baza cererii de debursare, la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative.  

Dosarul de solicitare urmează a fi depus, de către solicitant, la oficiile teritoriale ale AIPA din jurisdicția în care se va efectua investiția.

Drept urmare, informăm solicitanții că pachetul de documente necesar ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA – aici

AgroMeteo: Meteorologii au emis Cod galben de înghețuri

0

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 17-19 octombrie, Cod galben de îngheţuri.

Conform meteorologilor, în perioada de referinţă, în orele nocturne și ale dimineții, se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1 până la -3 grade Celsius.

În următoarele zile, valoarea termică a aerului se va încadra ziua între 12-18 grade Celsius, însă spre sfârşitul săptămânii temperaturile generoase vor reveni, fiind însoţite de ploi slabe.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice. 

Pentru mai multe detalii despre prognoze meteo importante pentru agricultură, accesați meteo.agrobiznes.md.

Un grup de fermieri ecologici au vizitat gospodării agricole din Cehia

0

Reprezentanți ai sectorului ecologic din Moldova au mers într-o vizită de studiu în Cehia, în perioada 1-8 octombrie, pentru a se familiariza și prelua din experiența fermierilor cehi în ceea ce privește producția și comercializarea produselor ecologice.

Vizita de studiu a fost organizată sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și a Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Meșteșugurilor din Republica Cehă.

Din grupul din Republica Moldova au făcut parte producători intrați în circuitul ecologic, reprezentanți ai MAIA, organelor locale de certificare ecologică și a Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Marina Ilușca, șefă interimară a Serviciului producţie ecologică şi produse cu denumire de origine, ne împărtășește că schimbul de experiențe între producătorii noștri și cei cehi este benefic, deoarece stimulează dezvoltarea afacerilor și extinderea căilor de comercializare a produselor.

„Am văzut problemele cu care se confruntă fermierii cehi și soluțiile pe care le-au găsit pentru redresarea lor. Se pune un accent deosebit pe promovarea ciclurilor integrate și a lanțurilor scurte de aprovizionare, prin deschiderea magazinelor locale sau chiar la fermă. Acest lucru permite fermierilor să reducă din costuri, iar consumatorilor să le asigure produse cât mai proaspete și variate. Această practică cred că merită să fie preluată de fermierii noștri. De asemenea, în urma discuției cu reprezentanții Ministerului Agriculturii din Cehia am aflat că la ei activează doar organisme naționale de inspecție și certificare ecologică, fiind posibilă asigurarea pieței interne cu produse ecologice și exportul acestora”, menționează Marina Ilușca.

Pe parcursul a câtorva zile, grupul a vizitat ferme specializate în creșterea animalelor și de cultivare a plantelor, care practică agricultură prietenoasă mediului.

Una dintre cele trei ferme zootehnice vizitate a fost ferma Holle, care se concentrează pe creșterea bovinelor de lapte și pe procesarea lactatelor, inclusiv brânzeturi precum mozzarella. Hrana animalelor fiind asigurată de pe cele 450 de hectare de teren  pe care le are compania în gestiune.

Ferma deține o instalație de biogaz care procesează deșeurile proprii și deșeurile alimentare de la restaurantele din zonă, astfel au devenit independenți energetic. Cooperează și cu municipalitatea locală, furnizând surplusul de energie întregii localități.

Un interes deosebit față de această fermă au manifestat, fermierii din Republica Moldova implicați în sectorul zootehnic, unul dintre ei fiind Andrian Dumitraș, administrator al ÎI „Dumitraș Andrian”.

Acesta a intrat în circuitul ecologic din anul 2017, având în gestiune 130 ha certificate ecologic și o fermă de bovine cu peste 100 de vaci.

„La fermele de bovine vizitate m-a impresionat reintegrarea materiei prime în produsele finite. Am văzut afaceri frumoase, sustenabile, care educă consumatorii să devină adepți ai produselor ecologice. Mi-a plăcut că trec din generație în generație, dezvoltând și îmbunătățind ceea ce au inițiat părinții sau buneii”, spune Andrian.

O altă fermă, Vraňany, este specializată în cultivarea căpșunului pentru fructe, dar și pentru producerea materialului săditor. De asemenea, cultivă mai multe tipuri de legume și culturi de câmp.

Ca să-și asigure activitate și vânzări anul împrejur, dar și ca să susțină alți mici producători, recent, au deschis un magazin cu produse locale și o cafenea unde se gătește exclusiv din produse locale și de sezon. Pentru viitor, intenționează să se axeze pe agroturism și să deschidă un hotel.

Petru Ababei, de la GȚ „Ababei Petru”, un agricultor din nordul Republicii Moldova aflat în anul trei de conversie ecologică, a prezentat un interes deosebit față de această fermă, deoarece și el cultivă o diversitate mare de plante.

„Mi-a plăcut mult că afacerile pe care le-am văzut au o varietate mari de culturi horticole și animale. De asemenea că este susținută diversificarea landșaftului prin crearea bazinelor acvatice mici și plantarea fâșiilor forestiere. Am observat că la fermele lor se crează zone mici de agrement, care atrag consumatorii să vină cu familia. Noi fiind la început de cale, în urma acestei vizite, suntem și mai motivați să continuăm mulți ani înainte”, povestește Petru Ababei.

O altă fermă vizitată a fost Dvůr Havransko, aceasta are în gestiune 211 hectare de terenuri arabile, unde se cultivă grâu, orz, mac, porumb și plante furajere. cultivate. Pe 41 de hectare de pășuni, pe care pasc circa 150 de vaci de rasa Charolais și oi Suffolk.

Ferma reduce la minimum chimizarea prin utilizarea îngrășăminte verzi, aplicarea gunoiului de grajd și rotația culturilor, astfel crescând potențialul solului de a reține apa.

Grupul din Republica Moldova a mai vizitat expoziții și târguri tematice, piețe de produse artizanale și ecologice.

Târgul producătoarelor locale: Vino să susținem 70 de antreprenoare care dezvoltă afaceri sustenabile

0

Pentru al doilea an consecutiv, UN Women Moldova organizează un eveniment care pune în prim plan talentul și abilitățile antreprenoarelor din Republica Moldova – Târgul Producătoarelor Locale.

Acesta se va desfășura în perioada 21-22 octombrie, la Chișinău, în Parcul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. Acest eveniment este o continuare a conferinței naționale dedicate Principiilor de Abilitare a Femeilor (PAF).

În acest an, evenimentul este dedicat Principiului 5 PAF – Implementarea modelelor sustenabile de dezvoltare a întreprinderii, a lanțului de aprovizionare și a practicilor de marketing care abilitează femeile.

Evenimentul va cuprinde Conferința națională „#SheSupplies: Abilitarea economică a femeilor prin promovarea achizițiilor sensibile la gen”.

Târgul Producătoarelor Locale reprezintă o oportunitate pentru vizitatori și vizitatoare de a descoperi delicii autentice din Moldova și produse realizate de femeile antreprenoare.

Persoanele interesate de gastronomie vor putea savura miere, ceai și produse apicole, nuci, migdale și fructe uscate, ciocolată artizanală, brânzeturi și mezeluri, fructe și legume proaspete sau uscate și multe alte produse.

Târgul se va desfășura timp de două zile și va aduna aproximativ 70 de femei antreprenoare, inclusiv femei refugiate, care își vor prezenta și comercializa propriile produse: de la cadouri speciale și produse tradiționale până la cele mai bune gustări.

Acest târg nu se limitează doar la prezentarea produselor, ci reprezintă și un angajament puternic pentru susținerea femeilor antreprenoare din Moldova și pentru promovarea achizițiilor sensibile la gen.

Târgul va fi vizitat, de asemenea, de parteneri din sectorul privat, inclusiv semnatari/-re ai/ale Principiilor de Abilitare a Femeilor (WEP), dar și reprezentanți/-te ai/-ale lanțurilor de supermarketuri și platforme de magazine online, oferind astfel femeilor antreprenoare oportunitatea de a dezvolta conexiuni semnificative și de a-și expune produsele unui public mai larg.

Evenimentul este implementat de Nika Generation și Asociatia Eurocivis, la inițiativa UN Women, în cadrul expoziției regionale pentru Europa și Asia Centrală „Women’s Entrepreneurship Expo 2023” pentru promovarea și implementarea Principiilor de Abilitare a Femeilor (PAF) la nivel global și național, cu suportul Oficiului Regional UN Women Europa și Asia Centrală, Ambasadei Suedia și Fondului Femei Pace și Securitate (WPHF).

La Florești este în curs de finalizare montarea noii stații de epurare a apelor uzate

0

Orașul Florești și localitățile din vecinătate vor beneficia de o nouă stație de epurare a apelor uzate. Lucrările de construcție-montaj a noii stații se află la etapa de finalizare în cadrul unui proiect regional implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), transmite moldpres.md.

ADR Nord a monitorizat vineri, 13 octombrie, progresul lucrărilor executate la noua stație de epurare din Florești, unde au fost montate cinci bioreactoare moderne, cu debitul total de 1.500 m3/zi. 

„Odată cu finalizarea integrală a proiectului, circa 4.300 de gospodării și 118 agenți economici vor avea acces la prestarea serviciului de epurare”, indică ADR Nord.

Valoarea proiectului „Construcția stației de epurare regională și extinderea rețelelor de canalizare în orașul Florești” constituie 32,9 milioane de lei (cca 1,65 mln de euro), din care 29,6 mln lei – alocate din FNDRL.

Primăria orașului Florești a contribuit cu 3,3 mln lei, ceea ce reprezintă 10% din valoarea proiectului.

De ce cad prunele înainte de coacere: cauze, combatere

0

Căderea prunelor pe parcursul creșterii este un fenomen destul de frecvent întâlnit. Acesta poate avea mai multe cauze, însă, în primul rând, ar trebui să clarificăm faptul că fructele pot cădea fiziologic.

Căderea fiziologică a fructelor începe imediat după fecundare și poate ajunge până la maxime în iunie. În anii favorabili, aceasta este mai accentuată, pomul reglându-și în mod natural cantitatea de fructe pe care o poate hrăni și duce la maturitate.

Căderea prematură a fructelor are loc în lunile următoare și poate să dureze până la recoltare. Prunul este o specie la care căderea prematură se manifestă în măsură mai mică decât spre exemplu la măr și păr.

Astfel, căderea fiziologică a prunelor are loc în trei etape:

  • imediat după scuturarea petalelor, cauzată în primul rând, de lipsa polenizării sau a polenizării incomplete, condiții nefavorabile.
  • căderea din iunie care poate fi influențată de lipsa nutriției corespunzătoare, încărcătura prea mare de fructe, secete prea prelungite, atacul de boli sau dăunători;
  • căderea prematură, cu puțin timp înainte de recoltare care este determinată de accidente sau atacuri intense de dăunători, adesea de boli, viroze (plum-pox) și altele.

În acest articol, discutăm mai detaliat despre principalele cauze ale căderii prunelor. Fiecare merită o analiză detaliată.

Înghețul

Înghețurile târzii de primăvară pot afecta florile sau fructele abia legate. Cum să determinați dacă frigul este de vină pentru faptul că fructele abia legate cad? Acest lucru se observă la examinarea florilor. Când staminele și pistilurile florilor sunt maro, problema poate fi atribuită înghețului.

Sunt florile normale și viabile? Deci, este altceva. Pentru a preveni pierderile din cauza înghețului, optați pentru soiuri cu potențial de fructificare înalt, adaptate la condițiile climaterice de la noi.

Fructele abia legate pot cădea din cauza polenizării incomplete

Dacă cad prune de mărimea unui bob de mazăre, cauza ar putea fi aceea, că florile au fost prost polenizate. Fiecare soi de prun are propriile soiuri de polenizatoare prietenoase. Este recomandat să le plantați în apropiere.

Soiurile autosterile, întotdeauna se vor planta în amestec cu soiurile polenizatoare. În acest caz, se vor alege soiuri cu aceeași perioadă de înflorire, cu polen fertil pentru soiurile de polenizat.

În general, cu cât cresc mai multe soiuri diferite în apropiere, cu atât este mai bine pentru pomi. O soluție excelentă la problema polenizării este să plantați soiuri de prun parțial autofertile, pentru a evita problemele legate de polenizare insuficientă.

Soiuri de prun și polenizatorii lor:

Prunele pot cădea din cauza insuficienței de apă

Nu rar se întâmplă, ca prunele să cadă din cauza banală a lipsei de apă. Rădăcinile unui prun sunt amplasate în special la suprafața solului, de aceea prunului îi este mai greu să crească fără apă.

În timpul verilor secetoase, unii nutrienți din sol (cum ar fi azotul) sunt greu de absorbit de către plante. Creșterea și maturarea fructelor și diferențierea mugurilor florali pentru sezonul următor pot fi afectate, deoarece pomul trebuie să decidă în favoarea cui să-și orienteze resursele limitate.

Pentru pom prioritar este de a stabili „recolta” pentru anul viitor. Prunele verzi deja au sâmburele format, de aceea pomul le poate arunca. Sarcina noastră este să asigurăm necesarul de apă, astfel încât prunul să-și poată satisface necesitățile.

Prunul are cerinţe mari faţă de apă în fenofaza creșterii intense a lăstarilor și fructelor, la întărirea endocarpului (sâmburelui) și la începutul coacerii fructelor.

În livezile de prun sunt recomandate următoarele epoci de udare:

  • înaintea înfloritului;
  • în faza de întărire a endocarpului;
  • cu 2-3 săptămâni până la coacerea fructelor (pentru fructele dedicate industrializării nu se recomandă această irigare);
  • după recoltarea fructelor.

Într-o vară umedă și ploioasă, prunele, la fel, pot cădea. Pentru că și excesul de apă poate dăuna. Da, și vor fi dificultăți cu polenizarea, căci insectele nu zboară în ploaie.

Dacă în urma ploilor abundente se produce o stagnare a apei la suprafaţa solului, este necesară drenarea apei în exces în timp cât mai scurt, pentru a evita pierderile de recoltă sau chiar moartea pomilor.

Prunele pot cădea din insuficiența de nutrienți

Un alt motiv al căderii prunelor ar putea fi lipsa nutrienților. Puteți uda prunul corect și din abundență, dar dacă solul nu are macro- și microelementele necesare, pomul va avea de suferit.

Încetinirea creșterii lăstarilor, îngălbenirea frunzelor, căderea fructelor mici sunt simptome ale deficienței de azot. Dacă există o lipsă de potasiu, prunele ajunse aproape de maturitate pot cădea. Astfel, este necesar să fertilizăm echilibrat solul.

Perioade recomandate de fertilizare sunt:

  • Înainte de înflorit.
  • În perioada creșterii fructelor.
  • După recoltare.

Dăunători ce duc la căderea prunelor

La prun, există și câțiva dăunători importanți care pot provoca căderea fructelor. Cei mai avari dăunători ai prunelor sunt: viermele prunelor (Cydia funebrana)viespea neagră și viespea galbenă a prunului numite și viespi cu ferăstrău (Hoplocampa spp.), viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri).

Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Acest dăunător este foarte răspândit. Dacă este prezent în livada de prun, prunele atacate rămân mici, conţin puţin zahăr, cad timpuriu, prezintă scurgeri gomoase (clei) – acesta este un semnal al prezenței viermelui prunelor – viermii săi de culoare ușor roz se hrănesc deja bine cu pulpa prunei.

Treptat, larva se deplasează spre pețiol. La 3-5 zile de la intrarea în fruct, blochează fluxul de nutrienți de la pețiol la fruct. Apoi, fructul cade din pom.

Pierderile sunt mai mari la generaţia a II-a, care pătrund în fructele aproape coapte și rod pulpa din jurul sâmburelui și mai reduse la prima generaţie.

Mai multe detalii despre Viermele prunelor – biologie, monitorizare și combatere.

Viespile cu ferăstrău (Hoplocampa spp.)

Viespea neagră a prunelor (Hoplocampa minuta) și viespea galbenă a prunelor (Hoplocampa flava) sunt alți doi dăunători importanți ce pot produce căderea prunelor.

Larva își începe activitatea distructivă devorând pulpa prunelor pentru a ajunge la sâmburele neîntărit încă. Acestea vor savura sâmburele moale și pulpa din jurul acestuia, apoi vor face o galerie de ieșire.

Fructele afectate cad din pom. Între timp, viermele se mută deja în altă prună, iar istoria se repetă.

V-ar putea fi util articolul Viespi cu ferăstrău – controlul în livezile ecologice.

Viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri)

Viespea sâmburilor de prun este un dăunător foarte periculos, pentru că acționează pe neobservate, pe ascuns. Insecta adultă, care nu pare să se distingă de o muscă obișnuită, depune larve în interiorul sâmburelui „fără urme”.

Larva se hrănește calm cu conținutul sâmburilor, iar fructul continuă să crească. În luna iunie, prunele își vor schimba culoarea în violet, se vor zbârcii și vor cădea. În interior, viermele nu este observat, deoarece se ascunde în sâmbure, astfel căderea fructelor poate fi confundată cu cea fiziologică.

Cum să prevenim pagubele produse de dăunătorii prunului:

Când larvele dăunătorilor s-au instalat deja în fruct, măsurile întreprinse pentru control nu-și au efectul. De exemplu, viespea neagră își depune ouăle în interiorul florilor pe receptacului floral, sau în interiorul sepalelor. Apoi, în perioada în care cad petalele își fac apariţia larvele.

Viespea sâmburilor de prun va perfora pulpa fructului și va depune oul din perioada în care cad petalele până în momentul în care sâmburii prunelor se lemnifică. 

Iar în cazul viermelul prunelor, femela din prima generație depune ouăle pe fructele verzi, de dimensiunea unei alune, iar a doua generație poate produce daune în luna iulie sau chiar și august, când fructele sunt de mărimea normală, sau chiar în pârgă.

În cazul viermelui prunelor este recomandată monitorizarea strictă cu ajutorul capcanelor feromonale (fluturele zboară seara și e greu de observat prezența).

Reieșind din cele menționate, specialiștii recomandă monitorizarea cu strictețe a livezilor și realizarea tratamentor în perioadele:

  • buton alb – viespea sâmburilor și viespi cu ferăstrău;
  • căderea petalelor – viespea sâmburilor și viespi cu ferăstrău;
  • desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile – viespea sâmburilor (poate produce cele mai mari daune, deoarece depune masiv ouăle) și viespi cu ferăstrău;
  • creșterea fructelor I (orientativ, prima jumătate a lunii mai) – viespea sâmburilor;
  • creșterea fructelor II (orientativ, a doua jumătate a lunii mai) – viermele prunelor (necesară instalarea capcanelor cu feromoni și combaterea primei generații pentru a evita creșterea numărului următoarei generații);
  • creșterea fructelor (pe parcursul lunii iunie) – viermele prunelor;
  • creșterea fructelor (luna iulie) – viermele prunelor (adunarea și distrugerea fructelor căzute cu viermi în interior este obligatorie).
  • fruct la dimensiunea normală (a doua jumătate a lunii iulie) – viermele prunelor (zbor puternic al generației a doua);
  • intrarea în pârgă – se monitorizează în continuare viermele prunelor, generația a doua.

Totodată, căderea prunelor poate fi rezultatul instalării și dezvoltării unor boli, de exemplu plum-pox. Citiți mai multe despre Plum pox sau vărsatul prunelor – ce facem cu pomii bolnavi.

Motiv din care, monitorizarea și realizarea tratamentelor preventive este crucială.

În plus, pentru prevenirea bolilor la prun este recomandată:

  • nu plantați des pomii și realizați tăierile corect pentru o mai bună aerisire a coroanei;
  • efectuați tăierea regulată conform tuturor regulilor (cu o unealtă ascuțită, realizați tratamente după tăiere);
  • dezinfectați instrumentele de lucru;
  • fiți mai atenți la selectarea materialului de plantare;
  • toamna, scuturați fructele și frunzele rămase de pe ramuri și îndepărtați-le de sub trunchiurile pomilor;
  • realizați tratamente preventive.

VIDEO. Recolte de 17 tone/ha în ferma lui Dorin Jardețchi cu noii hibrizi Pioneer, în sistem irigat

0

Recoltarea loturilor demonstrative marca Corteva din ferma lui Dorin Jardețchi, amplasată la Varnița, Anenii Noi a fost finalizată cu succes.

11 hibrizi de porumb, cu FAO 310 și până la FAO 540, printre care și câteva noutăți ce vor îmbogăți portofoliul Pioneer, au demonstrat recolte pe măsura așteptărilor, iar datorită acestora, fermierul spune că și-a ales alți hibrizi drept preferați în noul sezon.

„În anii anteriori, cu hibrizii Corteva obțineam 15-16 tone/hectar, iar în acest an am dezvăluit potențialul altor hibrizi, care ne pot oferi și recolte de 17 tone/ha. Astfel, în anul viitor, ne vom orienta spre aceștia, grupa de maturitate FAO până la 400”, menționează Dorin Jardețchi.

Tehnologia Corteva a fost aplicată atât în loturile demonstrative, cât și pe toată suprafața dedicată culturii porumbului, unde în acest an a fost semănat un singur hibrid – P9415. Terenurile au fost irigate.

Mai multe detalii despre gama de hibrizi recomandată pentru terenurile neirigate, cât și irigate ce vă pot oferi recolte înalte, aflați în video-ul realizat în timpul recoltării.

Iurie Fală: În acest sezon, avem mai multe oportunități de a vinde merele. Atenție la calitate și cerințe

0

Pe parcursul lunii septembrie curent, au fost exportate circa 6 300 de tone de mere, iar în luna august 8 300 de tone. Astfel că, în perioada iulie – septembrie 2023, s-au exportat în total 17 682 de tone. Datele au fost oferite de către Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct.

Contactat de Agrobiznes, acesta a menționat că printre noile piețe de desfacere pentru merele autohtone au fost Marea Britanie, Malaezia, Olanda.

„Prima poziție în topul țărilor unde au fost livrate merele moldovenești este Federația Rusă și Kazahstan, urmate de țările din Uniunea Europeană și România”. 

La moment, producătorii recoltează merele și le depozitează. De regulă, la începutul toamnei se vinde o cantitate mai mică de mere, deoarece majoritatea țărilor au mere de producție locală, a mai adăugat Iurie Fală. 

„Conform estimărilor realizate la începutul lunii august, în anul curent vom avea o recoltă globală de circa 548 de mii de tone, dar din cauza lipsei de precipitații, cel mai probabil, la finalul campaniei de recoltare (sfârșitul lunii noiembrie) vom înregistra o tendință de scădere. În anul curent, sezonul începe cu așteptări pozitive, în ceea ce ține de prețul de comercializare, deoarece o bună parte din țările din Europa, dar și India anunță recolte mai mici de mere.

Totodată, stocurile de mere au fost epuizate, atât la noi, cât și în țările din UE. Referitor la prețuri, acestea vor fi mai clare după finalizarea campaniei de recoltare”. 

Directorul Asociație a remarcat că, din cauza faptului că am avut parte de mai puține precipitații, în livezile care nu au avut irigare vom avea mere cu calibru mai mic. 

„Participând la mai multe expoziții specializate, am observat că se atestă o cerere în creștere pentru mere, respectiv, producătorii care vor avea mere de calitate nu vor avea dificultăți în ceea ce ține comercializare. Atunci când vorbim despre mere de calitate ne referim, desigur, la faptul că acestea trebuie să corespundă standardelor la capitolul fermitate, colorație, lipsa defectelor, calibru și soi, dar și să dețină certificările necesare.

Chiar și piețele mai îndepărtate, care de regulă importau mere din țările din UE manifestă interes, din cauza producției mai scăzute în India, Grecia, pentru unele soiuri în Italia. Aceste scăderi de recolte creează oportunități pentru merele moldovenești”. 

Iurie Fală îndeamnă producătorii să comunice mai mult între ei ca să creeze o activitate mai consolidată pe diferite piețe, să preia practicile din țările UE. 

„Este foarte greu să câștigi o piață, dar să o păstrăm și să o consolidăm este o sarcină dificilă, dar nu imposibilă. Îndemnăm producătorii să se conecteze la informațiile ce țin de piață, să asculte sfaturile specialiștilor. Este momentul oportun ca producătorii de mere, și mai ales cei care înființează livezi noi, să se consulte referitor la sortiment. Merele vor continua să fie un produs cumpărat, pentru că sunt consumate în cantități destul de mari de către consumatori”.   

În ceea ce ține de valorificarea recoltei de mere, Iurie Fală a specificat că, circa 200 de mii de tone vor fi destinate exportului, ceea ce reprezintă o cantitate mai mare comparativ cu anul precedent, când am exportat puțin peste 150 de mii de tone.

Amintim că, conform informațiilor comunicate de Asociație, cele mai solicitate soiuri sunt Gala, Golden Delicious și Red Delicious. La fel sunt solicitate și merele de culoare roșie.