FOTO: longmoorfarm.com
- pub -

Fermele de vaci de lapte din Statele Unite ale Americii reprezintă, la acest moment, cel mai ridicat standard atât în ceea ce privește genetica, dar și al performanței efectivelor. Cu un număr în scădere de exploatații – estimat să coboare sub 40.000 de anul viitor, SUA se îndreaptă spre ferme din ce în ce mai mari, industria, cu tot cu unități de procesare fiind concentrată în zonele cu densități mari de populație. Recent, peste Ocean a avut loc o schimbare majoră în gândirea și prioritatea fermierului american: de la genetica pentru producție, acum atenția se îndreaptă și asupra fertilității și rezistenței animalelor, scrie agrointel.ro.

Testarea genomică a făcut ca de la vaca slabă din fermele americane din urmă cu 100 sau 50 de ani, să se ajungă la animale capabile să obțină producții medii de 9.180 de kilograme de lapte pe lactație. Astăzi,  genetica din SUA să fie exportată în cantități uriașe în țări ce includ România, dar între care Brazilia și China dețin supremația.

Taurii sunt evaluați printr-un sistem propriu, prin așa-numitele coduri de stare, genetica având un rol important în identificara exemplarelor valoroase pentru reproducție. De la fermieri la firme specializate în însămânțări, la furnizori de material seminal și, nu în ultimul rând, la autorități, universități și Guvern, toți colaborează pentru a se atinge două obiective: obținerea unor vaci eficiente pentru producția de lapte cu compoziția dorită și, al doilea, obținerea vacilor cu puține probleme de sănătate.

- pub -

În afară de tendința de a avea ferme mai puține, dar cu efective mai mari, la americani se schimbă și generațiile de fermieri. Cei mai bătrâni se pensionează, iar tinerii vin cu o gândire nouă, orientată nu numai spre cantitate, ci și spre rentabilitate. Așa se face că în ultimii ani, în SUA a crescut semnificativ nivelul grăsimilor și al proteinelor prezente în lapte.

În SUA, stadiile de lactații nu lasă loc de pierdere. Sunt „aproximativ trei sau sub trei stadii de lactație”.

„Fermierii noștri în mod voluntar sacrifică vacile atât de devreme, nu pentru că ar fi probleme cu mastitele sau probleme podale. Ci pentru că își calculează producții mai bune cu un animal care poate să vină să înlocuiască animalul sacrificat”, a explicat Jay L. Weiker, un expert american în cadrul unui eveniment organizat recent la București.

Dilema specialiștilor din domeniu este reprezentată de faptul că niciodată nu știi dacă ai obținut „îmbunătățirea optimă”.

„Credeam că o vacă mai mare este o vacă mai bună, dar apoi ne-am dat seama că animalele noastre au ajuns să fie prea mari și acum încercăm să le reducem dimensiunile pentru a ne optimiza costurile de întreținere”, a mai spus  Weiker.

Pentru crecătorii de bovine, experții americani au două recomandări: Prima este de a folosi un grup de tauri – ceea ce aduce o viabilitate mai ridicată decât fiecare taur individual. A doua a fost de a combina genetica cu datele din ferme, cu Controlul Oficial al Performanțelor (COP) întrucât „este încă nevoie de înregistrarea producției de lapte pentru a o putea corela cu genomica”.

Potrivit experților americani, Holstein continuă să fie „Regina Laptelui”. Cel puțin încă 25 de ani. Din spate vine rasa Jersey care se estimează că va prelua supremația în fermele de peste Ocean, având producții pe măsură și calitate mai bună a laptelui.

- pub -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here