FOTO: jurnalfm.md
- pub -

După zeci de ani de muncă, specialiștii pot oferi zootehniei românești o veritabilă oaie-minune în privința producției de lapte și a prolificității. Implicit, o rasă de ovine foarte valoroasă!

Oile din rasa Palas – linia de lapte au o producție cu 15% mai mare și pot oferi crescătorilor cel puțin un miel în plus față de ovinele „clasice”, adică de rasele mai puțin ameliorate din România.

Rasa de ovine denumită „Prolific Palas” are și un preț pe măsura performanțelor și anume 1.000 de euro pentru o pereche, dar cercetătorii spun că au bătut deja palma cu sute de crescători autohtoni interesați.

„Această linie deocamdată se caracterizează prin prolificitate foarte, foarte bună, adică la 100 de oi se obţin cam 155-160 de miei. Avem foarte multe cazuri în care avem fătări gemelare sau chiar cu trei miei. Şi o producţie de lapte foarte, foarte bună, 100-110 litri de lapte”, a declarat Radu Răducu, de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Palas Constanța.

- pub -

Testele cu noua rasă de ovine Palas au început în urmă cu aproape 30 de ani, odată cu încrucişarea raselor „Merinos de Palas” şi „Romanov”, cea din urmă celebră pentru numărul de miei pe care îi poate făta, iar primul miel obţinut din familia Prolific a apărut în urmă cu 6 ani.

Mulţi ciobani spun că statul ar trebui să încurajeze reconversia animalelor prin instituirea unor subvenţii. Cercetătorii vor obţine acreditarea în câteva luni, însă animalele se află deja în multe stâne din România.

Institutul Palas a scos pe piață și o rasă de carne

Omologată în anul 2012, după aproape 30 de ani de cercetări, rasa Palas – linia pentru producția de carne și-a găsit repede locul printre preferințele oierilor. Pentru obținerea acestei rase s-a plecat pe linie maternă de la Merinosul de Palas și pe linie paternă de la celebra Ille de France.

Rasa de ovine Palas de carne se aseamănă genetic în proporţie de 55,47% cu rasa Ile de France şi 39,83% cu rasa Merinos de Palas. Linia este competitivă pe plan internaţional şi poate fi omologată ca o nouă creaţie a institutului.

FOTO: agrointel.ro

Din această linie se livrează anual reproducători şi material seminal crescătorilor interesaţi de creşterea producţiei de carne la ovine. Lâna este fină cu o finețe între 22 și 24 de microni, mieii realizează zilnic în condiții de îngrășare un spor în greutate în jur 350-400 de grame dar și cu extreme de 550 de grame, depinde foarte mult de tehnologia de creștere și de îngrășare a tineretului.

- pub -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here